Nedavno objavljeno

Goran Ćetković: Umjetnost je za mene smisao i suština postojanja

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković, Balša Rakočević

Nekoliko lokacija u Podgorici i Baru krase bilbordi sa radovima umjetnika Gorana Ćetkovića. Neobična zamisao za postavku izložbe Horizonti sa radovima pejzaža inspirisanih crnogorskim kršem, morem, planinama, nebom u situaciji kada se i svijet umjetnosti promijenio u suočavanju sa korona virusom dobija drugačiju dimenziju. Poetičnu, vizionarsku i optimističnu. Podsjeća nas na ljepotu prirode, ali i na njenu iskonsku snagu i moć.
“Umjetnost je za mene smisao i suština postojanja. Kada stvarate i kada ste u tom duhovnom procesu, krajnji epilog je izložba. To je događaj na kojem, na neki način, sa publikom dijelite najintimnija osjećanja. Glavni cilj ove nesvakidašnje postavke je promocija umjetnosti u ovako složenim i teškim vremenima. Sve informacije vezane za izložbu publici su bile dostupne putem medija. Interakcija sa publikom je ostvarena putem društvenih mreža. Umjetnost je na ovaj način postala dostupna svima, i vjernoj likovnoj publici i slučajnim prolaznicima.

Umjetnik se ostvaruje kroz interakciju sa publikom, kako se u ovom slučaju ona realizuje; koliko ste i situacijom sa korona virusom bili podstaknuti da izvedete umjetnost na ulice, van galerija, institucija, da joj udahnete nov život i ponudite nov pristup?
– U današnjem vremenu, u skladu sa novonastalom situacijom, prouzrokovanom pojavom virusa svaki čovjek, pa i ja kao stvaralac tražim alternativne načine i sredstva, putem kojih se mogu izraziti i predstaviti likovnoj publici.

“Priroda je u svakom smislu savršena. Njena ljepota, tišina i mir su lijek od savremene buke i bijesa”

Koliko Vas je situacija koja je zadesila cio svijet i promjene koje je izazvala pandemija kao umjetnika okrenula prirodi i njenoj nezaustavljivoj energiji i nepobjedivosti?
– Pandemija je stvorila još veći jaz između ljudi. Živimo u vremenu gdje se otuđenost širi kao virus. U prethodnim ciklusima sam se konstantno bavio tom likovnom i društvenom problematikom. Priroda je u svakom smislu savršena. Ona je meni, kao i mnogim umjetnicima kroz istoriju umjetnosti, nepresušan izvor inspiracije. Njena ljepota, tišina i mir su lijek od savremene buke i bijesa.
Centralni motiv ciklusa je priroda – crnogorski krš, more, planine, nebo… Koliko su oni dio Vas, Vašeg odrastanja, percepcije, načina života, promišljanja? Koliko i na koji način su Vas ti pejzaži oblikovali i kao umjetnika? Šta su Vaši horizonti? Dokle oni sežu i kuda nas njima vodite?
– Horizonti je najnoviji ciklus slika koji se tematski odnosi na pejzaž. Prostiru se do beskonačnosti i posmatrača uvode u već viđene, ali i u neotkrivene predjele. Na slikama ima elemenata fantastike, ekspresije ali je sve na granici apstrakcije. Dominiraju motivi crnogorskog krša, zemlje, vode i neba. Motiv zavičaja je prisutan kao neka vrsta uspomene na djetinjstvo. Svaka slika je proizvod sjećanja i emocija, kao i putovanja misli – kroz vrijeme i prostor. Zvuk sjete i nostalgije kao da se širi slikanim vidicima. I pored nestvarne ljepote pejzaža, atmosfera na slikama simbolički ukazuje na prolaznost života i otuđenost savremenog čovjeka. Prožimanjem čovjeka sa prirodom, smatram da je moja umjetnost otišla korak dalje.

“Svaka slika je proizvod sjećanja i emocija, kao i putovanja misli – kroz vrijeme i prostor. Zvuk sjete i nostalgije kao da se širi slikanim vidicima”

Ovaj ciklus je zaokret u Vašem likovnom opusu u kojem se kao dominantna prepoznatljivost izdvajala ljudska glava i unutrašnja stanja. Da li su oni oprečni ili ipak postoji neka spona između ciklusa?
– U prethodnim ciklusima dominantna tema je čovjek. Izdvojio bih cikluse Zub vremena i Glasovi tišine. Slike iz tih ciklusa predstavljaju psihoanalitičku studiju čovjeka. Analiza unutrašnjih stanja ljudskog bića kao usamljene jedinke je centralni motiv na slikama. Ciklus Horizonti u potpunosti korespondira sa prethodnim ciklusima. Ruinirano ljudsko lice je zamijenjeno ruiniranom arhitekturom.
Koje aktivnosti i budući projekti Vas očekuju?
–Trenutno radim na ciklusu Slijepi putnici. Centralni motiv je, naravno, opet čovjek, koji od nastanka svijeta traga za smislom i suštinom postojanja. Pored ovog projekta koji je u pripremi, u završnoj fazi je moja samostalna izložba u Rijeci. Rijeka je ove godine prijestonica evropske kulture i posebno me raduje činjenica da ću svoje stvaralaštvo predstaviti likovnoj publici u tom gradu. Organizator izložbe je Savez Crnogoraca Hrvatske, uz podršku Narodnog muzeja sa Cetinja. Iz Rijeke izložba će sigurno putovati u još neki od gradova u Hrvatskoj.

Gracija 183, oktobar 2020.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti