Gorica Kerkez: Osmijeh klijenta je najbolji dio posla!

“Mogu bez pretjerivanja reći da su Crnogorke jedne od najnjegovanijih žena po svim svjetskim standardima”, riječi su vlasnice podgoričkog Studija Style koji ove godine slavi dva jubileja

0

Tim lider, edukator i nosilac mnogobrojnih licenci Gorica Kerkez već godinama stoji iza imena Studija Style. Oslonac je i podrška svojoj kvalitetnoj ekipi dobro obučenih i sjajnih profesionalaca, koji ravnopravno, rame uz rame, rade sa njom. Gorica posebno ističe da je ponosna na njih jer imaju volju, kreativnost, želju i ambiciju da rade, da vrijedno uče i primjenjuju novitete koji stižu iz svijeta ljepote.

Od kada postoji Studio Style i ko sve stoji iza vaše vrlo uspješne priče?
– Studio Style postoji od 2001, kada sam nakon pet godina edukacije i rada odlučila da pokrenem samostalan posao. Tada nijesam baš bila sigurna da je to prava odluka. Mogu slobodno reći da su tome kumovali moj brat i porodica koji su me nagovarali i bodrili da se upustim u takav projekat. Možda su baš taj nedostatak samopuzdanja i prevelika odgovornost koju sam osjećala doprinijeli da sebi postavim velike, ali realne ciljeve i da vrijedno radim na njima. Sada kada proslavljamo petnaest godina rada estetic studija Style i mojih dvadeset godina u ovom poslu, tek sada shvatam da je postignut uspjeh, ipak sam doživjela, a sve ove godine su proletjele ni sama ne znam kako.
Šta sve nudite svojim klijentima?
– Zadovoljstvo ovog posla je da dolaze ljudi koji vode računa o njezi i ljepoti, naši klijenti su žene i muškarci od 12 do 75 godina. Sve što se tiče kozmetičkog asortimana može se naći kod nas, od liječenja akni, uobičajene njege ruku i stopala, šminkanja, nail arta i veselih igrarija sa bojama u kojima više uživaju naši mlađi klijenti, preko raznih tretmana preoblikovanja tijela, pa do ozbiljnijih tretmana podmlađivanja i prevencije starenja za dame srednjih i zrelijih godina, zatim epilacija, japansko iscrtavanje, mogli bismo još nabrajati… Sam kolektiv je struktuiran od različitih generacija, pa različite generacije klijenata možda zbog toga bolje osjećaju shvaćenim svoje želje i zahtjeve.
Šta dame najčešće praktikuju, a šta jači pol?
– Dame su korisnice svih usluga. Znate kako se kaže Kada ne bi bilo žena, dijamant bi bio jedan običan kamen. Žene su te koje vole osjećaj prefinjenosti i njegovanosti, dok su muškarci praktični. Oni uvijek dolaze zbog konkretnog problema.
Koje tretmane Crnogorke najviše vole?
– Ma kako čudno zvučalo, jer smo prema samima sebi isuviše kritični, mogu bez pretjerivanja reći da su Crnogorke jedne od najnjegovanijih žena po svim svjetskim standardima. Po njezi najbliže Italijankama, a svi znamo za koliko dotjerane žene one važe. Imala sam prilike da dosta putujem po Evropi i po ostalim kontinentima,  i naše žene se odmah prepoznaju jer su u svakom smislu dotjeranije i njegovanije od žena u drugim krajevima svijeta. S obzirom da volim ući i u svjetske kuće ljepote da provjerim kako se to radi u inostranstvu, moram napomenuti da standard kozmetičkih usluga koji postoji u Crnoj Gori ne zaostaje ni najmanje, naprotiv.
Šta ističete kao najljepši dio posla?
– Definitivno zadovoljan osmijeh žene kada joj sa lica skinemo pet godina ili osjećaj kada shvatim da sam nekome obilježila najvažnije trenutke u životu. To je trenutak kojeg čovjek nije ni svjestan u trenutku rada, dok se jednog dana ne pojavi djevojka koja ima zakazano šminkanje i na pitanje Kako ćemo dobijem odgovor Kako god hoćeš, ti si me šminkala za polumaturu, maturu, kada sam kumovala, kada sam se udavala i uvijek je bilo super. Tek onda zastanem i shvatim količinu odgovornosti koje u tom trenutku u toj mjeri nijesam bila svjesna.
Koliko je bilo zahtjevno održati veoma visok nivo u ponudi, s obzirom na tržište i konkurenciju?
– Ukoliko radite posao koji volite onda nije pretjerano teško jer bez obzira na konkurenciju uvijek ste motivisani da ispratite novitete radi sebe i prirodne znatiželje koja vas gura dalje, a kvalitet rada je ono što prirodno dolazi iz posvećenosti ukoliko ste odabrali pravi poziv. Teško postaje onda kada privatan život traži više vremena, jer pored poslovnog svi imamo i privatni identitet, no to je vjerovatno problem kod svakog poziva.
Šta su Vam bili najveći izazovi u poslu?
– Svaki novi tretman ili tehnika u radu je svojevrstan izazov, ali možda najveći bio  je otvaranje privatne ustanove za obrazovanje odraslih u kojoj se vrše obuke za buduće kozmetičare i šminkere. Imati znanje je jedno, ali pravi izazov je bio pitanje da li posjedujem sposobnost da to znanje prenesem i na druge, ali na način da bude kvalitetno upotrebljivo. S obzirom da je to kandidatima obično prvi susret sa ovom profesijom, utoliko je veći moj izazov da im prenesem znanje, podstaknem vještinu i produbim ljubav prema ovoj vrsti posla. Informacija koju dobijamo u ustanovi, nekoliko mjeseci po završetku obuke, da su se naši kandidati uspješno zaposlili  čini da odahnemo jer znamo da smo odgovorili izazovu, a daje nam vjetar u leđa i sa novim entuzijazmom započinjemo predavanja svakoj novoj grupi. Lijep je osjećaj kada znate da ste nekome dali hljeb u ruke.
Šta je tajna dobrog poslovanja, možete li da otkrijete barem dio Vaše strategije?
– Naravno da ne (smijeh)! Strategija je uvijek poslovna tajna, a tajna poslovanja je uvijek velika posvećenost i predanost radu, poštovanje klijenata, saradnika i svih kolega.
Stekli ste i veliki broj stalnih klijenata, a često posjećujete i stručne seminare. Koliko je to važno u ovom poslu?
– Sve je važno! Kao što su najvažnije stvari u životu sačinjene od milion sitnica, tako i dobar posao zahtijeva milion uspješno završenih detalja. Rad sa ljudima je zahtjevan sam po sebi jer traži maksimalnu koncentraciju da svaka radnja bude učinjena sa maksimumom pažnje, a to je nešto što svi volimo kada smo u ulozi klijenta. Sa druge strane, posjećivanje seminara i raznih edukacija je sastavni dio ovog posla. Tehnike napreduju, a mi im svjedočimo i prihvatamo ih, uživamo u blagodetima novog doba. U prilog tome neću ni komentarisati kako su bili siromašni izbori i tehnike unazad 20 godina. Kako bi bilo tužno kada čovjek ne bi radio na sebi.
Šta planirate u budućnosti, koji su izazovi pred Vama?
– Da se i dalje usavršavam i zasmijavam svog sina sa knjigom u rukama (smijeh)!
Trenutno nemam neki plan, ali s obzirom da smo svjedoci globalnih promjena i noviteta u svakom segmentu života i rada, ne sumnjam da će mi izazovi opet sami doletjeti niotkuda.

Gracija br. 78

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...