Tim lider, edukator i nosilac mnogobrojnih licenci Gorica Kerkez već godinama stoji iza imena Studija Style. Oslonac je i podrška svojoj kvalitetnoj ekipi dobro obučenih i sjajnih profesionalaca, koji ravnopravno, rame uz rame, rade sa njom. Gorica posebno ističe da je ponosna na njih jer imaju volju, kreativnost, želju i ambiciju da rade, da vrijedno uče i primjenjuju novitete koji stižu iz svijeta ljepote.

Od kada postoji Studio Style i ko sve stoji iza vaše vrlo uspješne priče?
– Studio Style postoji od 2001, kada sam nakon pet godina edukacije i rada odlučila da pokrenem samostalan posao. Tada nijesam baš bila sigurna da je to prava odluka. Mogu slobodno reći da su tome kumovali moj brat i porodica koji su me nagovarali i bodrili da se upustim u takav projekat. Možda su baš taj nedostatak samopuzdanja i prevelika odgovornost koju sam osjećala doprinijeli da sebi postavim velike, ali realne ciljeve i da vrijedno radim na njima. Sada kada proslavljamo petnaest godina rada estetic studija Style i mojih dvadeset godina u ovom poslu, tek sada shvatam da je postignut uspjeh, ipak sam doživjela, a sve ove godine su proletjele ni sama ne znam kako.
Šta sve nudite svojim klijentima?
– Zadovoljstvo ovog posla je da dolaze ljudi koji vode računa o njezi i ljepoti, naši klijenti su žene i muškarci od 12 do 75 godina. Sve što se tiče kozmetičkog asortimana može se naći kod nas, od liječenja akni, uobičajene njege ruku i stopala, šminkanja, nail arta i veselih igrarija sa bojama u kojima više uživaju naši mlađi klijenti, preko raznih tretmana preoblikovanja tijela, pa do ozbiljnijih tretmana podmlađivanja i prevencije starenja za dame srednjih i zrelijih godina, zatim epilacija, japansko iscrtavanje, mogli bismo još nabrajati… Sam kolektiv je struktuiran od različitih generacija, pa različite generacije klijenata možda zbog toga bolje osjećaju shvaćenim svoje želje i zahtjeve.
Šta dame najčešće praktikuju, a šta jači pol?
– Dame su korisnice svih usluga. Znate kako se kaže Kada ne bi bilo žena, dijamant bi bio jedan običan kamen. Žene su te koje vole osjećaj prefinjenosti i njegovanosti, dok su muškarci praktični. Oni uvijek dolaze zbog konkretnog problema.
Koje tretmane Crnogorke najviše vole?
– Ma kako čudno zvučalo, jer smo prema samima sebi isuviše kritični, mogu bez pretjerivanja reći da su Crnogorke jedne od najnjegovanijih žena po svim svjetskim standardima. Po njezi najbliže Italijankama, a svi znamo za koliko dotjerane žene one važe. Imala sam prilike da dosta putujem po Evropi i po ostalim kontinentima,  i naše žene se odmah prepoznaju jer su u svakom smislu dotjeranije i njegovanije od žena u drugim krajevima svijeta. S obzirom da volim ući i u svjetske kuće ljepote da provjerim kako se to radi u inostranstvu, moram napomenuti da standard kozmetičkih usluga koji postoji u Crnoj Gori ne zaostaje ni najmanje, naprotiv.
Šta ističete kao najljepši dio posla?
– Definitivno zadovoljan osmijeh žene kada joj sa lica skinemo pet godina ili osjećaj kada shvatim da sam nekome obilježila najvažnije trenutke u životu. To je trenutak kojeg čovjek nije ni svjestan u trenutku rada, dok se jednog dana ne pojavi djevojka koja ima zakazano šminkanje i na pitanje Kako ćemo dobijem odgovor Kako god hoćeš, ti si me šminkala za polumaturu, maturu, kada sam kumovala, kada sam se udavala i uvijek je bilo super. Tek onda zastanem i shvatim količinu odgovornosti koje u tom trenutku u toj mjeri nijesam bila svjesna.
Koliko je bilo zahtjevno održati veoma visok nivo u ponudi, s obzirom na tržište i konkurenciju?
– Ukoliko radite posao koji volite onda nije pretjerano teško jer bez obzira na konkurenciju uvijek ste motivisani da ispratite novitete radi sebe i prirodne znatiželje koja vas gura dalje, a kvalitet rada je ono što prirodno dolazi iz posvećenosti ukoliko ste odabrali pravi poziv. Teško postaje onda kada privatan život traži više vremena, jer pored poslovnog svi imamo i privatni identitet, no to je vjerovatno problem kod svakog poziva.
Šta su Vam bili najveći izazovi u poslu?
– Svaki novi tretman ili tehnika u radu je svojevrstan izazov, ali možda najveći bio  je otvaranje privatne ustanove za obrazovanje odraslih u kojoj se vrše obuke za buduće kozmetičare i šminkere. Imati znanje je jedno, ali pravi izazov je bio pitanje da li posjedujem sposobnost da to znanje prenesem i na druge, ali na način da bude kvalitetno upotrebljivo. S obzirom da je to kandidatima obično prvi susret sa ovom profesijom, utoliko je veći moj izazov da im prenesem znanje, podstaknem vještinu i produbim ljubav prema ovoj vrsti posla. Informacija koju dobijamo u ustanovi, nekoliko mjeseci po završetku obuke, da su se naši kandidati uspješno zaposlili  čini da odahnemo jer znamo da smo odgovorili izazovu, a daje nam vjetar u leđa i sa novim entuzijazmom započinjemo predavanja svakoj novoj grupi. Lijep je osjećaj kada znate da ste nekome dali hljeb u ruke.
Šta je tajna dobrog poslovanja, možete li da otkrijete barem dio Vaše strategije?
– Naravno da ne (smijeh)! Strategija je uvijek poslovna tajna, a tajna poslovanja je uvijek velika posvećenost i predanost radu, poštovanje klijenata, saradnika i svih kolega.
Stekli ste i veliki broj stalnih klijenata, a često posjećujete i stručne seminare. Koliko je to važno u ovom poslu?
– Sve je važno! Kao što su najvažnije stvari u životu sačinjene od milion sitnica, tako i dobar posao zahtijeva milion uspješno završenih detalja. Rad sa ljudima je zahtjevan sam po sebi jer traži maksimalnu koncentraciju da svaka radnja bude učinjena sa maksimumom pažnje, a to je nešto što svi volimo kada smo u ulozi klijenta. Sa druge strane, posjećivanje seminara i raznih edukacija je sastavni dio ovog posla. Tehnike napreduju, a mi im svjedočimo i prihvatamo ih, uživamo u blagodetima novog doba. U prilog tome neću ni komentarisati kako su bili siromašni izbori i tehnike unazad 20 godina. Kako bi bilo tužno kada čovjek ne bi radio na sebi.
Šta planirate u budućnosti, koji su izazovi pred Vama?
– Da se i dalje usavršavam i zasmijavam svog sina sa knjigom u rukama (smijeh)!
Trenutno nemam neki plan, ali s obzirom da smo svjedoci globalnih promjena i noviteta u svakom segmentu života i rada, ne sumnjam da će mi izazovi opet sami doletjeti niotkuda.

Gracija br. 78