Naslovnica Blog

Marina Banović: Sva iskustva dolazila su sa razlogom

Od prve revije upriličene 2003. godine u Podgorici, Marina Banović je u kontinuitetu i s uspjehom prisutna na modnoj sceni Crne Gore, a ostvarila je i zapažene internacionalne nastupe. Neki od najznačajnijih modnih događaja na kojima je predstavila svoj rad su AltaRoma Altamoda, Internacionalne smotre mode Kotor, Zagreb Fashion Week, Solun Fashion Week, Miami Fashion Week… Pored dizajnerskog, ponosna je i na svoj višegodišnji pedagoški rad, a odnedavno je autorka i voditeljka emisije Modahoda. Novom kolekcijom rađenom za OI u Tokiju zatvorila je Mercedes-Benz & Master Fashion Week Montenegro u Podgorici, što je nastavak njene dugogodišnje saradnje sa Olimpijskim komitetom Crne Gore. Nije bilo jednostavno odgovoriti izazovu i ukombinavati sport i modu, ali, sudeći po reakcijama, Marina je u tome uspjela.
“Ovo je moja ljubav i profesija, tako da ništa nije bilo teško. Na Nedjelji mode smo Crnogorski olimpijski komitet, kompanija Sport Vision i ja predstavili opremu, prateće detalje i svečanu uniformu za otvaranje OI Tokio 2020. Montenegro Fashion Week je zatvoren ovom revijom, što dovoljno govori o značaju samog projekta. Meni su ovo četvrte OI i normalno je da uz čast ide i ogromna odgovornost. Očekuje se od mene da svaki put budem bolja, oči javnosti su uprte u sve što se tiče naše reprezentacije, tako i na samu uniformu i otvaranje. Poziv sam dočekala spremna i srećna. Čast je biti dio tima onih koji rade na pripremi i organizaciji naše reprezentacije.”

Biti u timu najboljih i sarađivati sa najboljima govori i o Vašem pristupu svih ovih godina. Gradili ste svoj put nenametljivo, niste se osvrtali na kritike, išli naprijed. Ima li nešto što biste sada promijenili i uradili drugačije?
– Ne bih mijenjala ništa, kako na profesionalnom tako ni na privatnom planu. Sva iskustva su dolazila sa razlogom. Da učim, radim na sebi, da rastem…

“Mladost duha se čuva druženjem sa dragim ljudima”

Vaša radionica se godinama mijenjala i proširivala, a uvijek je tu bila prisutna i Vaša majka. Koliko ste spremni za timski rad, čemu dajete prioritet i na čemu temeljite svoj profesionalizam?
– Proizvodnja u modnom dizajnu je neodrživa ako nije dobro organizovan timski rad. Imala sam sreću da je moj prvi saradnik moja majka te sam godinama mogla ležernije da pristupam obavezama. Prvenstveno mislim na organizaciju radnog vremena. Znala sam da imam na koga da se oslonim. Danas sam profesionalno zrelija i sve je drugačije. S obzirom na to da radim kao profesor u srednjoj školi, kao autor emisije Modahoda na A1 TV i vodim svoj atelje i proizvodnju, danas moje vrijeme ne trpi ni najmanju neorganizaciju. Sve je dobro isplanirano i onda nijedan segment mog života ne trpi. A na poslu prioritet dajem i cijenim vrijedne i odgovorne saradnike.
Da li ste takvi i u pedagoškom radu, šta kao predavač smatrate krucijalnim savjetom u ovoj profesiji?
– U školi je drugačije, akcenat je na predavačkom i stručnom radu, ali mojoj djeci u školi prvo želim da pristupim sa pedagoškog aspekta. Vaspitanje igra ključnu ulogu. Morate ih slušati, analizirati, posvetiti im se ponaosob, pa tek onda podučavati i ispitivati. Takvim pristupom zaslužujete njihovo povjerenje, spremni su da usvajaju znanja jer vam vjeruju. Kao savjet uvijek je dobro naglasiti da osluškuju sebe, svoje želje, ideje i da budu temeljni i vrijedni u svom radu.

“Ovo su mi četvrte Olimpijske igre, i uz čast ide i ogromna odgovornost. Oči javnosti su uprte u sve što se tiče naše reprezentacije, pa tako i na uniformu”

Kako se u sve to uklopio i televizijski posao, šta planirate da prezentujete gledaocima u emisiji Modahoda?
– Emisija je nastala na nagovor moje prijateljice, a danas i urednice Ivone Blagojević. Ovo je televizijski format u kome se priča o modi, šeta kroz istoriju mode, ali ima i edukativnog sadržaja iz krojačke radionice. Gledajte Modahoda.
Pored svih tih profesija, majka ste dvoje djece, kako ih usmjeravate u ovom po mnogo čemu izazovnom vremenu?
– Majka je najodgovornija profesija, i čini vam se da uvijek možete i trebate još bolje. Djecu usmjeravam da budu odgovorni, marljivi… Da budu svoji. Između njih je velika razlika u godinama, to je u mom slučaju bilo dobro jer sam imala prostora da im se posvetim ponaosob. Jana je završila drugi razred osnovne škole, a Nikola završava studije režije. Raduje me kad provode vrijeme zajedno, jer je to ono najbitnije. Porodični odnosi, bliskost i usmjerenost jednih na druge određuju mnogo toga u životu.
Koliko Jana liči na Vas, koje Vaše osobine prepoznajete kod nje?
– Jana više liči na tatu, a ono što je baš “moje” je njena kreativnost. Lijepo crta, ima osjećaj za kolorit, zanimljive forme. Prije dvije godine je radila i zanimljive crteže djevojčica koje namiguju, pa smo ih štampali na majicama. To je linija majica Namiguša. Voli da provodi vrijeme sa mnom u ateljeu. A Nikola je već zreo, formiran čovjek. Vrijedan je i precizan u onome što radi, tako da ne znam na koga liči. Počeću ja na njega da ličim (smijeh).
Šta su Vam godine i iskustvo donijeli, do koje spoznaje Vas doveli?
– Život je znao da me demantuje više puta, te sam naučila da sve ono i lijepo i ružno što je donosio ustvari su bile škole, lekcije koje sam morala da prođem i iz njih naučim nešto. Zato, danas bar tako izgleda, djelujem spremna da se nosim sa raznim situacijama, da ih dočekam, doživim i iskanališem… Jer život nije lakši kako prolazi, nego smo mi spremniji da se nosimo sa njim.

“Porazi i problemi su me podizali još jače”

Na kojim svojim slabostima biste voljeli da poradite kako biste ih promijenili?
– Odreći se svojih slabosti i mijenjati ih može značiti i da niste hrabri da prihvatite sebe u cjelosti i kakvi jeste. Hrabrost je suštinski sagledati i prihvatiti sebe. Naravno, i slabosti treba kategorizovati, ne pričamo o porocima. Moje slabosti su što sam bezrezervno vjerovala očevima svoje djece, između ostalog. Vjerovala sam, bez obzira na prethodno stečena iskustva. Uvijek iznova podložna. Ostala sam hrabra da prihvatim sebe baš ovakvu. A, kad su poroci u pitanju, voljela bih da ne koristim cigarete.
Vaš privatni život izaziva pažnju. Na koji način ste se nosili sa razočarenjima i porazima?
– Kad ste javna ličnost morate prihvatiti da eksponiranost vrlo često može donijeti i probleme. Izloženi ste komentarisanju, a onda i hiperbolisanim definisanjima situacija. Treba se izboriti sa tim. Mnoge situacije i odnosi koji su donijeli probleme u moj život su upravo isprovocirani mojim imenom i mojom eksponiranošću. Da nisam bila ovo što jesam, mnogi bi prošli pored moje porodice nečujno, ali pošto je drugačije nisu bili “nečujni već bučni”. Mi smo odgovorni i krivi ako imamo loša djela, jer dozvolimo takvima da ruše ono što je trebalo sebično da čuvamo – porodicu. Porazi i problemi su me podizali još jače.
Imate li mnogo prijatelja ili samo rijetki imaju mogućnost da Vas dobro poznaju?
– Imam prijatelje, i mislim da se dobro znamo. Bitno je da se volimo i poštujemo upravo jer smo spoznali jedni drugima i mane i vrline. Nesebično se trudimo da smo jedni drugima tu kad zatreba. Mi smo porodica koju nam nijesu rodili roditelji, sami smo je stvorili.
Kako ste uspjeli da sačuvate mladolikost duha i izgleda?
– Mladost duha se čuva upravo druženjem sa dragim ljudima. To je neprocjenjivo značajna energija koju jedni drugima darujemo. Čuva se i radom u profesiji koju volite, jer i tako obnavljate dobru energiju. A fizički izgled, sem genetike, danas možete obezbijediti i kozmetičko-medicinskim podrškama. Pristalica sam svega što je u kontrolisanim dozama. Za sada mi nije potrebno, imam 46 godina i smatram da je rano za tako nešto. Ali, da treba, sigurno bih potražila i taj vid podrške u estetske svrhe. Apelujem da se svi trudimo da što više vremena provodimo u prirodi, da se bavimo fizičkim aktivnostima i živimo zdravo koliko je to moguće. Ključ je u balansu.
Da li uživate u ljetu i kako ste planirali da provedete odmor?
– U ljetu sam tek počela da uživam. Prvi dio ljeta je bio radni. Ljeti volim večernje šetnje. Volim ljeta u Crnoj Gori, ali ovog ću šetati i afričkim plažama.

GRACIJA 193/avgust 2021.

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Piletina s grožđem

POTREBNO:
Oko 1,3 kg piletine,
2 kašike maslinovog ulja,
3 kašike senfa,
2 glavice crnog luka,
2 kašike suvog bijelog vina,
4 kašike pileće supe,
2 šolje crvenog ili crnog grožđa bez košpica,
4-6 grančica majčine dušice po želji,
so i biber
PRIPREMA: Pomiješajte senf sa 1 kašikom maslinovog ulja i namažite piletinu, obilno posolite i pobiberite. Luk propržite na ostatku ulja u većem tiganju, dodajte vino, a kad tečnost ispari uspite supu i komade piletine, promiješajte i prebacite u tepsiju. Na vrh stavite grančice majčine dušice i pecite oko 15 minuta. Dodajte grožđe, po potrebi vode i pecite još 15-20 minuta. Poslužite odmah uz hljeb ili prilog po želji.

Simbol slabosti našeg vremena…

Tijelo je primarni element našeg života, a njegova stabilnost je sve češće predmet sukoba i rasprava. Priča o tijelu u savremenoj kulturi može se shvatiti kroz priču o životu Majkla Džeksona (29. avgust 1958 – 25. jun 2009), koja je češća nego što se misli: priča o nesigurnosti koja fizički izgled bića transformiše u objekt kojem je potrebno stalno oblikovanje, podložan manipulaciji i neprekidnom obnavljanju. Umjesto da postane izraz karaktera, tijelo postaje čista prevara…

NEOPREDIJELJEN, UNIVERZALAN, NI CRN, NI BIJEL…

Iza ostvarenja svakog američkog sna krije se jedna mala američka tragedija, tragedija ljudi preosjetljivih da izdrže i odgovore na svaki poziv uspjeha i slave, koji ih jednog dana uzdiže do božanstava, da bi ih sutradan bacio u ponor svakodnevne mizerije. Majkl Džekson, čiji život i smrt predstavljaju najjači izraz dekadencije s kraja 20. vijeka (prije njega je samo Elvis Prisli), dekadencije isključivo američke i isključivo pop. Opstanka kao umjetničkog djela. Umjetnost – u Majklu kao i Elvisu – koja predstavlja, ne slučajno, originalan američki doprinos kulturi 20. vijeka: black music, video, pop-art. Black music je posebna priča. Ali, ako je bijeli Elvis znao kako da je umekša i u obliku rock’n’rolla ponudi bijeloj publici, još je genijalniji Majkl Džekson. Želio je da bude bijel, mijenjajući boju kože i još više svoju muziku, tražeći univerzalnu i neopredijeljenu publiku: s njim, tradicionalna black music kreće novim putem, postaje drugačija. Ni crna ni bijela, nepripadajuća: kao njen izvođač.

EKSTREMNO REMEK-DJELO BODY ARTA

Zatim, njegov lik: čemu je, ako ne video-spotu Thriller bila povjerena besmrtnost – kratka besmrtnost naših poremećenih dana – Majkla Džeksona? Taj mini film Džona Lendisa je, više nego pjesme, transformisao diskretnog funk pjevača u globalnu zvijezdu. I značajniji je od svih ostalih. Jacko je postao svugdje prepoznatljiv “znak”, jednako u Londonu i u Kuala Lumpuru, kao Coca-Cola ili Nike. S njim je muzičko tržište postalo planetarno, stvarajući jedan “prosječan ukus” koji ne poznaje ni geografske, ni vjerske, ni ideološke razlike. Postao je ikona svih i na svim meridijanima. Nadmoć slike nad zvukom – poruka preko poruke – zauvijek je promijenila konzumiranje muzike i samu muziku, reducirajući je na zvučni zapis, komentar figura u pokretu na ekranu. I to je, sve od Fantazije Volta Diznija 1940. do danas, američko prokletstvo.

SLABOST JEDNOG VREMENA

Ali, veličina Majkla Džeksona nije samo u njegovoj muzici, fatalno povezanoj s modom i današnjim vremenom kada sve brzo pada u zaborav. Jacko treba ostati u sjećanju kao istaknuti primjer pop-arta i, u tom smislu, jedan od najboljih umjetnika prošlog vijeka. Njegovo tijelo izmučeno operacijama i lijekovima je najčistiji body art. Njegova koncepcija – pojaviti se ne postojeći, postojati ne pojavljujući se, istovremeno neuhvatljivi duh i stalno medijski prisutan – od njega su stvorili ekstremno remek-djelo kakvo ni Endi Vorhol ne bi znao smisliti. Njegove perverzije: san o vječnoj mladosti, opsesija čistoćom, koketiranje sa nerealnim, sa svijetom iz bajke, čak i bolesna ljubav prema djeci – perverzije su jednog površnog vremena, jedne nesigurne sadašnjosti… Neverland je, kao i Elvisov Graceland, izuzetan primjer pop-arta, ali i ideološki zbir, trijumf novije američke dekadencije. U tim kućama, i u njihovim tijelima, uništenim zloupotrebljavanjem blagostanja, deformisanim i oskvrnutim zbog različitih pretjerivanja, tijelima žrtvovanim na oltarima samoće i izgleda, u tim prerano ostarjelim tijelima onih koju su jurili vječnu mladost – ogleda se tragedija. Tragedija Zapada koji o tijelima zna sve, ali ih ne može spasiti. Kao što ne može spasiti dušu o kojoj nedovoljno zna. Jacko predstavlja ljudsku slabost. I, kao ni slabost – ne može ni nestati (te ima mnogo onih koji kažu da Majkl Džekson nije mrtav). Ne bi nas mnogo iznenadilo da ga za nekoliko godina neko prepozna na benzinskoj pumpi u Memfisu, zajedno s bivšim puncem Elvisom, koji kao ni Dženis Džoplin, Džim Morison, Džimi Hendriks ili Džon Lenon nikada neće umrijeti u mislima svojih obožavalaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Jackson (@michaeljackson)

GRACIJA 162/2019.

S italijanskog prevela S. Crkvenjaš

Biseri, gumeni medvjedići i smajliji

Norveški brend nakita Crystal Haze povezuje slatkovodne bisere s gumenim medvjedićima, smajlijima i drugim veselim motivima. Kako kažu, željeli su da pomiješaju tradicionalne elemente bisernog nakita s razigranom nostalgijom, koja je najveća inspiracija kad je riječ o dizajnu. Ovaj zabavni twist čini jedan klasični trend dostupnim i inkluzivnim za različite generacije i polove. Brend Chrystal Haze osnovan je 2017. u Oslu, a inspiracija su im, kako vidimo, drage uspomene iz djetinjstva.

Dijeta? Ne, hvala

Najprije napomena: ovo nije tekst o tome kako da na deset načina čudesno smršate bez dijete! U pitanju je knjiga italijanske novinarke, blogerke i spisateljice Martine Liverani 10 ottimi motivi per non cominciare una dieta (10 izvrsnih razloga da ne počinjete s dijetom), koja objašnjava kako je upražnjavanje dijete postalo moderno ropstvo, jer nas je svojevrsni biznis dijeta porobio marketingom, i to uglavnom modelima ženstvenosti koji su rezultat fotošopa ili anoreksije… Ni u kom slučaju se ne radi o pozitivnoj poruci, niti dobroj ideji o zdravlju i blagostanju. Žene počinju više razmišljati o hrani (koju ne jedu) nego o seksu te im je važnije da budu mršave nego srećne.

Dijete čine da postanemo dosadne i malo, premalo seksi. Dijete i žene se ne vole. Knjižare su pune priručnika tipa Kako izgubiti 7 kg za 7 dana, koji postižu rekordnu prodaju, a da li zaista i funkcionišu… Martina Liverani je ljubiteljica ženskih oblina, a poslije godina pisanja za Vogue i na svom blogu CurvyFoodieHungry izdala je knjigu kako bi “ženama otvorila oči da više ne nasjedaju na planetarnu prevaru zvanu dijeta”. Jer, da zaista funkcionišu, sve odreda bismo bile mršave. Knjiga pomaže u razmišljanju o tome kako da ignorišemo skoro svakodnevna čudesna obećanja, dakle govori o deset razloga zbog kojih ne treba da počinjemo dijetu, a nikako o deset načina pobjeđivanja gladi i o još deset da budemo srećne dok to pokušavamo. Mnogo je spornih stvari, pogotovo što se polazi od nerealnog modela žene koji počiva na fotošopu a nikako na stvarnom stanju, te od ideje o ljepoti samoj po sebi, onoj koja se povezuje s top-modelima na naslovnicama. A tu je i finansijsko pitanje, jer biti na dijeti uopšte nije ekonomično. Naprotiv, potrebna nam je gomila novca za čudesne pilule i bezukusne energetske pločice koje “100 %” funkcionišu”. A vrijeme? Koliko vremena možemo da posvetimo same sebi, porodici, voljenoj osobi, hobijima, a koliko odlascima na fitness? Od najranijeg djetinjstva žene se bombardovane brojnim porukama, a nemoguće je razlikovati istinite od lažnih, te ono što same žele za sebe od onog što bi drugi voljeli da budu. Sjetimo se rečenice izgovorene u filmu Đavo nosi Pradu: 38 je novi 40!

Pohvala normalnosti

“Nemoguće se boriti protiv određene logike, pogotovo jer se iza mnogih dijeta nalazi čitava vojska genijalnog i veoma sofisticiranog brendinga. Tokom posljednje godina intenzivno sam na blogu radila na odnosu hrana – tijelo i hrana – žena, sarađivala sam s časopisom Vogue, a putem knjige željela da podijelim rezultate vlastitog rada sa ženama, da im pomognem da razviju osjećaj za kritiku. Mogla sam je napisati tek sa 35, upravo jer sam s godinama shvatila da se dužina nogu ne može promijeniti, kao što je nemoguće promijeniti građu tijela. A sa 20 i manje sam vjerovatno bila ubijeđena, kao današnji tinejdžeri, da mogu kontrolisati sve na sebi… I Lejdi Gaga je otvoreno priznala svoj problem s bulimijom u prošlosti, rekavši kako je kao tinejdžerka željela biti mršava kao balerina, a bila je zaobljena kao većina njih italijanskog porijekla. Zato je ova knjiga namijenjena čitateljicama, mladim na prvom mjestu, a onda i svim ostalim. I nije u pitanju pohvala debljini, nego normalnosti. Živimo u dihotomnom, crnobijelom svijetu, gdje na TV-u ili kuvaju ili govore o dijeti, u emisijama gledamo ili super zgodne ili pretile osobe, tjeraju nas da jedemo a onda da smršamo! Uprkos tome, realna činjenica je da se u većini evropskih zemalja najviše prodaju konfekcijski brojevi 44 i 46, a nikako 38. Ja nosim 44, nisam ni mršava ni debela, ali kao da u današnjem svijetu normalna težina više ne postoji”, objašnjava autorica knjige.

Sofija Loren kaže da joj je ljubav prema maslinovom ulju i tjestenini pomogla da dugo održi mladalački izgled

Godinama nam ispiraju mozak istom pričom da žena više misli o hrani, koju ne može jesti ili koju ne bi trebala gutati, nego o zdravom seksu, koji, između ostalog, pomaže u gubljenju težine. Vratimo se autentičnijim, prirodnijim, humanijim dimenzijama i težinama, gdje moderna ljepota ne može biti nerealan stereotip, kao što je Barbi, naprimjer. Ljepotu treba pronalaziti u ljudima, a ljepota ne traži da nosimo konfekcijski broj 38, ljepota zahtijeva inteligenciju, samopoštovanje, snagu i karakter. Gdje ima hrane ima i života, zdravlja, zadovoljstva i druželjubivosti. Osim toga, dijete su dosadne i čine nas dosadnim, jer nastojimo kontrolisati i instinkte i kalorije, a pretvarajući se gubimo samopuozdanje, prestajemo biti ono što jesmo. Dijete nam oduzimaju energiju i mogu uzrokovati različite poremećaje u prehrani. Dijete sasvim sigurno nimalo nisu seksi i neće nijednu ženu učiniti ljepšom u očima muškarca. Dovoljno je napraviti malu anketu među pripadnicima jačeg pola i pitati ih koliko bi ih poželjelo da stegnu u zagrljaj Merilin Monro, Sofiju Loren i Kristinu Hendriks, a koliko neku mršavicu s modne piste?

Kristina Hendriks: “Majka me je naučila da mi ne bude neugodno u vlastitom tijelu”

 

GRACIJA 180/jun 2020.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Počeo je Weekend.16 – vikend najboljeg regionalnog festivala

Najveći regionalni festival industrije komunikacije, medija i poslovanja, pod generalnim pokroviteljstvom Adris grupe, ove godine okuplja oko 200 panelista i predavača, vodećih regionalnih i svjetskih stručnjaka. Rovinj je tako ponovno postao centar networkinga, najnovijih trendova i odlične zabave otvorene senzacionalnom DJ postavom – Gregom Willsonom, Ianom Pooleyem, Antoniom Zuzom powered by Jutarnji list & Peti Kupe koji su, uz DJ Bondžu, zagrijali rovinjsku publiku i zabavom do ranojutarnjih sati otvorili Weekend16. Petak obilježava red zabave, atraktivnih predavanja i panela uz aktuelne teme i dinamične promjene u svim područjima kreativnog biznisa.

Ni nakon 16 godina nije mi dosadilo da gledam nasmijane učesnike Weekend Media Festivala. Ovaj Weekend posvetili smo temi promjena koje pokreće AI, a ujedno služi i kao premijera našeg HR.Weekenda. Želim svima toplu dobrodošlicu na najbolji program Weekenda dosad”, izjavio je Tomo Ricov, direktor programa Weekenda. Direktor Weekenda Boris Kovaček najavio je niz vrhunskih predavača, odlične panele i još bolju zabavu koja je zagarantovana u staroj Adrisovoj Tvornici duhana.

Na panelu TV survival kit voditeljka i kreativna producentica RTL-a Antonija Blaće, voditelj i producent HRT-a Joško Lokas i voditeljka Nove TV Mia Kovačić, uz moderatora Petra Štefanića, zaključili su da je televizija i dalje nezamjenjiva te uživa visok kredibilitet, što potvrđuje i činjenica da je ona prvi medij kojem se obraćamo u kriznim situacijama. Panel Love is in the ear nas je podsjetio da je upravo zvuk medij koji najviše podstiče emocije. Reklamna legenda Cannes Lions Festivala Ralph van Dijk proveo je punu dvoranu kroz tajanstveni svijet zvuka i njegovu moć infiltriranja brendova u svijest pojedinaca, ali i još važniju – kolektivnu svijest.

Veliku je pažnju privuklo predavanje Davida Silvermana, konzultanta, producenta, animatora i reditelja kultne serije Simpsons, koji je panelom Fenomen Simpsona u razgovoru s Danijelom Bilićem otkrio sve o kulturnom fenomenu i šta se krije iza glasnog uzvika “DOH!”. Takođe, otkrio je da mu je najdraži lik Crusty klovn. “Njegov nastup i pisanje potpuno su izvan okvira i to je nešto što mi je uvijek bilo najdraže animirati”, rekao je Silverman.

A o kulturi je bilo riječi na panelu Pošto kilo kulture? koji je odgovorio na pitanja može li trap da zamijeni klasičnu muziku i kako kulturu u regionu pretvoriti u izvozni proizvod. Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe, Ive Hraste-Sočo, intendantica HNK u Zagrebu, Matej Meštrović, jedini hrvatski pijanista i kompozitor koji je imao svjetski nastup u Carnegie Hallu, Vesna Karuza Podgorelec, urednica HRT-a i moderator prof. dr. sc. Božo Skoko zaključili su da je važno čuvati kulturni identitet i tradiciju, ali istovremeno moramo da razvijamo kulturnu industriju koja može privući međunarodnu pažnju. “Živimo u vremenu ambalaže koja prezire sadržaj”, poentirao je Grubić.

Poslovni svijet Weekenda donosi i uspješne hrvatske priče. Dvojica ambicioznih lidera, operativni direktor Sofascore Ivan Belišić i osnivač i direktor kompanije Span Nikola Dujmović, uz moderatora Damjana Rudeža, direktora Sunset Sports Media Festivala podijelili su uvid u svoj zavidan poslovni put i na panelu Kako ostati nezavisan? pokušali da objasne zašto su odlučili da ostanu nezavisni. “Kako se oduprijeti? Vrlo jednostavno – nemojte to uraditi. Nemojte se prodati”, zaključili su panelisti i oduševili publiku.

Petak će obilježiti i poslovne teme pa će na panelu The Good, The Bad, and The Wolf originalni Vuk s Wallstreeta, Jordan Belfort, uživo iz Miamija ispričati sve o tajnama biznisa i prodaje. O poslovanju u svijetu mode i luksuza govoriće Tanya Golesic, CEO brenda Mackage i najmoćnija Hrvatica svjetske modne industrije, koja će u razgovoru One on one Rules of the luxury market s Jelenom Veljačom otkriti kako stvoriti i kreirati luksuzni brend. Predavanje koje se ne smije propustiti svakako je ono o moći pregovaranja koje će održati dr. Eugene B. Kogan, osnivač i generalni direktor Kogan Global Advisory i nagrađivani harvardski stručnjak za prisilne pregovore i dinamiku moći, pod nazivom  I’m gonna make him an offer he can’t refuse.

Na Weekend stiže jedan i od najpoznatijih ratnih fotografa, Jan Grarup, koji će predavanjem Fotografija – najsnažnija priča pružiti jedinstven uvid u njegov koncept fotografije, ali i podijeliti iskustva i izazove fotografisanja ratnih okruženja i prirodnih katastrofa, kao i  odgovornost prenošenja najtežih životnih priča. Poučen vlastitim iskustvom burnouta Aljoša Bagola, cijenjeni slovenački kreativni direktor i autor, daće odgovor na vječno pitanje – šta je to zapravo sreća. Prvi dan panela i predavanja će petak zatvoriti Deus Machina, predavanje vodećeg hrvatskog astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan Korada Korlevića, koji će dati uvid u uticaj vještačke inteligencije na ljudski rod i odnos savremenog čovjeka prema mašinama.

Svaki petak nije izuzetak, ali Weekend petak jeste! Kako ga ne bi obilježile samo poslovne teme, Weekend.16 je pripremio i pregršt zabavnih sadržaja. Uz atraktivan Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation, prvu izložbu koju je kreirala vještačka inteligencija u organizaciji Ace Momčilovića, suosnivača Global AI Ethics Institute, večernju atmosferu zagrijaće Dino Antonić i DVP band te DJ Robert Mareković na Tulumu velikog Perice. Prava zvijezda večeri svakako će biti Grše, popularni treper koji će svojim hitovima poput Mamma mia i Sip raspjevati rovinjsku publiku. Za odličnu atmosferu do ranog jutra pobrinuće se još jednom DJ Bondža, koji će zaokružiti i drugo veče Weekenda i pripremiti posjetioce za još jedan dan zanimljivih predavanja i panela.

Više detalja o sinoćnjoj zabavi, kao i cijeli program Weekenda možete pronaći ovdje, a sve novosti možete pratiti putem službenih FacebookInstagram i Linkedin profila Festivala.