Građani Crne Gore od uništenja spasili preko 263.238 eura

Kada se dobro organizujete, 24 sata je dovoljno vremena da otputujete na drugi kraj planete, pročitate knjigu ili usvojite neku novu vještinu. No, znate li za šta su još dovoljna 24 sata? Za „uništenje“ velike svote novca koja se u Crnoj Gori svakodnevno izgubi kroz dobro organizovanu korupciju i podmićivanje. Iz dana u dan, već decenijama, novac koji pripada svim stanovnicima Crne Gore uništava se praktično pred njihovim očima. Upravo zbog toga, Regionalna antikorupcija inicijativa (RAI) je odlučila da, kroz 24-satni performans na Trgu nezavisnosti u Podgorici, na plastičan način upozori građane na razmjere ove pojave, da im pokaže da im pripada središnja uloga u borbi protiv korupcije, i da ih podstakne na konkretnu akciju, i korišćenje normativnog i institucionalnog okvira.

Tokom performansa, uništavanje novca je prikazano simbolično, dok se u stvarnosti on zaista uništava kroz korupciju, koja je svuda oko nas. Dešava se pred nama, ne pravi pauze i ne spava. Zato je performans smješten u transparentni okvir, prikazujući svima vidljiv, ali u isto vrijeme nerijetko nedodirljiv proces. Nedodirljiv dok građani, svojim djelovanjem i dizanjem glasa, to ne promjene. Ovog puta su to i uradili tako što su aktivno učestvovali u performansu i odabrali da, pritiskom na taster, „sviraju kraj“ korupciji, i svojim potezom su spasili 263.238,00 eura. Novac kojim se mogu napraviti ili rekonstruisati škole, edukativno-zabavni centri za mlade, ustanove za brigu o starima i nemoćnima, centri za djecu sa poteškoćama u razvoju… Možda će ovaj potez biti prvi u nizu koji će pokazati spremnost svih nas da sviramo kraj korupciji.

Sviraj kraj! dio je edukativno-informativne kampanje koju Regionalna antikorupcijska inicijativa realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru projekta „Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji“. Regionalni projekat koji je podržan od strane EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) ima za cilj da pomogne partnerima iz vladinog i nevladinog sektora iz jurisdikcija korisnica projekta da poboljšaju kanale prijave zviždača i mehanizme zaštite zviždača; ojačaju kapacitet civilnog društva da podrži prijavljivanje korupcije od strane zviždača i poveća svijest javnosti o značaju koji imaju zviždači u borbi protiv korupcije.

U okviru projekta, RAI Sekretarijat radi na jačanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu zviždača, u skladu s novom Direktivom EU o njihovoj zaštiti, sa kojom zemlje kandidatkinje treba da usaglase svoje institucionalne i zakonodavne okvire kao dio pravne stečevine EU u okviru procesa proširenja.

Ispred Agencije za sprječavanje korupcije obratila se direktorica Jelena Perović.

„Upečatljivi performans kome prisustvujemo nam, sa jedne strane, simbolično predočava obim korupcije i njenu razarajuću prirodu, a sa druge, ukazuje nam na građansku odgovornost da, kao dio zajednice, dignemo svoj glas protiv nezakonitih i neetičkih postupaka koji ugrožavaju javni interes.

Podsjećajući da se usvajanjem Zakona o sprječavanju korupcije od 1. januara 2016. godine, Crna Gora priključila nevelikom broju evropskih zemalja u kojima je zakonodavnim okvirom sistemski uređen tretman zviždača, Agencija za sprječavanje korupcije ohrabruje građane da budu dio promjene, da doprinesu boljem i pravednijem društvu.

Od utemeljenja Agencije, njenom Odsjeku za prijave i zaštitu zviždača dostavljeno je 460 prijava, od čega 40 u prvom kvartalu 2021, što je za četiri puta više u odnosu na isti period prethodne godine.

U isto vrijeme, već u prvom kvartalu je nadmašen broj postupaka po prijavama u kojima je utvrđeno postojanje ugrožavanja javnog interesa u odnosu na kompletnu 2016, 2017. i 2020. godinu, a na istom nivou je kao u 2018. i 2019.

Ti podaci ukazuju na porast povjerenja građana u naš rad, ali i na razvoj građanske svijesti u pravcu shvatanja kompleksnosti i veličine problema, i potrebe konkretnog djelovanja na njegovom rješavanju.

Dubokim razumijevanjem značaja i delikatnosti uloge zviždača u nadogradnji ambijenta vladavine prava, Agencija će im i dalje predano pružati punu institucionalnu zaštitu. Naša poruka građanima je da pritisnu taster i svojim djelovanjem stanu na put korupciji.“

„Adekvatno zakonodavstvo prvi je korak da se omogući prijava korupcije od strane zviždača kao i njihova zaštita. Provedba zakona u praksi je ono što pokazuje da li zakon služi svrsi zbog koje postoji. S druge strane, socijalni i politički sistem je taj koji određuje hoće li osoba uopće se odlučiti da prijavi korupciju kao zviždač. U tu svrhu važno je ne samo uspostaviti funkcionalne mehanizme za prijavljivanje nezakonitih radnji i osigurati zaštitu zviždača, već i prepoznati da je zviždanje učinkovit mehanizam za provedbu pravde”, izjavila je Akvile Normantiene, službenica za politička pitanja Delegacija EU u Crnoj Gori.

„Održanim uličnim performansom smo željeli skrenuti pažnju na štetu koju korupcija nanosi našem društvu i na značajnu ulogu koju svaka osoba ima u borbi protiv korupcije“, poručila je Aneta Arnaudovska, viša savjetnica za borbu protiv korupcije RAI Sekretarijata.

„Procjenjuje se da u Crnoj Gori korupcija dnevno odnese veliku svotu novca, ali ovome je moguće ‘Svirati kraj!’, odlukom da ne učestvujemo u korupciji. Sugrađani i sugrađanke su pritiskom na taster ‘svirali kraj!’ i na taj način simbolično zaustavili korupciju i dalje uništavanje svog novca. Ovim gestom jasno ukazujemo na količinu novca kojeg zajedno možemo spasiti od uništavanja, onda kada ne prihvatimo da učestvujemo u korupciji. Na ovaj način smo poslali i poruku da smo uz zviždače – osobe koje prijavljivanjem korupcije donose hrabru i nesebičnu odluku, stavljajući sebe u službu javnog interesa.“

Regionalna antikorupcijska inicijativa je jedinstvena međuvladina organizacija isključivo posvećena borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi. RAI Sekretarijat radi na unapređenju regionalne saradnje i napora u borbi protiv korupcije osiguravajući zajedničku platformu za dijalog, razmjenu znanja i najboljih antikoruptivnih praksi u Jugoistočnoj Evropi.

Izvor: PR pres servis

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...