Nedavno objavljeno

Helen Doron: Pokazali smo najveći kvalitet i kroz online platformu

Razgovarao Danilo Brajković
Foto Privatna arhiva

Predivno je osjetiti da globalna zajednica dijeli istu strast prema obrazovanju i da svi streme istom cilju, pritom dajući najbolji dio sebe uprkos teškom trenutku usljed globalne pandemije korona virusa, konstatuje Helen Doron, cijenjena britanska lingvistkinja, stručnjak za obrazovanje i tvorac svjetski priznate inovativne metode, na čijim se temeljima engleski jezik uči već od uzrasta od svega tri mjeseca pa sve do 19 godina. Čelnica međunarodne franšizne mreže, čija je članica i Crna Gora, predočila nam je rezultate Helen Doron tima u okviru online nastave, efekte njihove vrijedne donacije Ministarstvu prosvjete putem plaforme Uči doma, a osvrnuli smo se i na krucijalnu ulogu nastavnika, đaka, roditelja, uvjerenje u veoma bitan povratak u školske klupe, ali i to kakva nas svakodnevica dočekuje nakon doba korone.

Globalna pandemija korona virusa pretvorila je svijet u zatvorenu kutiju. Na svojoj koži to su osjetila i djeca, prije svega zbog zatvaranja škola. Na osnovu višegodišnjeg iskustva i procjene aktuelne situacije, vjerujete li da je prelazak cjelokupnog obrazovnog sistema na internet pravi potez?
– Prešli smo na online način učenja jer su nadležne institucije zatvorile više od hiljadu naših škola širom svijeta. U tom trenutku smo imali škole, učenike, nastavnike, roditelje i veliku nepoznanicu pred sobom. Nastavnici nisu mogli da predaju, škole nisu imale prihod, učenicima je ometeno učenje… Hitno i vrlo angažovano smo preduzeli određene korake u Helen Doron centrali. Uključili smo, takođe, i preko 40 podizvođača koji su radili na kreiranju različitih lekcija, fleš kartica i materijala, pjesama, animacija, kao i raznih igara i aktivnosti u jedan fajl. Vrlo brzo smo omogućili nastavnicima da se uloguju i počnu čas. Sve to smo uradili tokom samo par sedmica. Prelijepo je, vjerujte, vidjeti rezultate, divno je vidjeti da svi rade zajedno. Zaista smo osjetili da naša globalna zajednica dijeli istu strast prema obrazovanju i da svi streme istom cilju dajući najbolji dio sebe. Zaista, to je predivno!
Koje su najupečatljivije prednosti, ali i mane online edukacije djece? Da li prelazak na ovaj model nužno mora da znači i opadanje kvaliteta nastave?
– Prednosti su najviše za roditelje jer ne moraju da idu nigdje, dok su mane najviše za djecu. Djeca uče na kinestetički način i imaju potrebu da se kreću, dodiruju različite stvari kako bi, zaista, učili i kako bi njihov mozak obradio usvojeno, kao što je to situacija i u stvarnom životu. Jedno je biti u društvu online, ali je potpuno drugačije osjetiti toplinu i energiju druge osobe u prostoriji. To je potpuno drugi vid interakcije i drugi vid nastave. Prirodno je da je učenje uživo, oči u oči sa djetetom, mnogo drugačije i od najboljeg online sistema. Prema komentarima roditelja i javnosti koja nas je pratila, shvatamo da je Helen Doron pokazao najveći kvalitet i kroz online platformu. Što se tiče drugog dijela pitanja koji se odnosi na moguće smanjenje kvaliteta online nastave: osim privremenog online rješenja, nismo imali drugi izbor i tu smo djelovali na najbolji način, slijedeći najviše pedagoške i tehnološke standarde. Rekla bih da je defintivno drugačiji ritam tokom časova u učionici, ali je nesumnjivo da djeca i dalje uče, usvajaju, fokusirana su na ritam časa, i dalje imaju mogućnost da napreduju, a dodaću da je, naravno, veoma bitno da se nastavi sa slušanjem CD-ova dva puta dnevno, da se u istoj mjeri slušaju pjesme, riječi, priče svakog dana: dok jedu, spavaju, igraju se…


Brzo ste se prilagodili okolnostima i organizovali online nastavu. Kako u tom okruženju izgleda prosječan školski dan vaših polaznika? Jeste li zadovoljni načinom na koji su se i predavači, đaci i roditelji prilagodili novim uslovima rada?
– Tokom uobičajenog časa djeca dolaze u školu i već su slušali epizode kod kuće. Pripremljeni su za čas kroz takozvano pozadinsko slušanje. Važno je što su prije časa i svakog dana između časova bili izloženi jeziku, otprilike, između 15-30 minuta, kroz neobaveznu formu, tj. dok jedu, igraju se, pripremaju se za odlazak na spavanje. Na času počinju igre, kreću se, ustaju, sjede, igraju uz pjesmu, igraju društvene igre, igraju igre sa kartama, takođe, rade u knjizi uz pomoć nastavnika, naljepnica, stream tehnologija i još mnogo toga… Tako izgleda jedan naš čas. Sve ovo smo morali prilagoditi online sistemu. Nismo imali izbora, razumijemo sve poteškoće, stoga i dalje nastojimo da djeca ustaju, da igraju i budu fizički aktivna tokom časa. Društvene igre su nastavile da budu edukativni dio časa. Nastavnici su prilagodili nastavu novom sistemu učenja i naučili kako da to na najbolji način, za djecu, rade. Kako da uključuju učenike uz ubjedljive izraze lica i pokrete. Održali su pažnju djeci uz disciplinu, što je, takođe, važan element na putu do uspješnog časa. Bila sam aktivno uključena i u ovaj proces nastave. Zadovoljna sam kako se to radi. Zapravo sam i više nego zadovoljna. Postoji veoma aktivan Facebook forum Helen Doron nastavnika u okviru kog oni razmjenjuju i dijele savjete, iskustva, dodatne ideje; svako je toliko posvećen, toliko predan, da je zaista dirljivo to vidjeti i tome svjedočiti. I roditelji su to osjetili na pravi, najbolji način. Upravo takva interakcija je čitavom ovom procesu dala puni smisao i ublažila dosta težak trenutak.
Djeci u Crnoj Gori koja prate nastavu na programu Javnog servisa, kroz projekat Uči doma, preko Ministarstva prosvjete donacijom ste omogućili da zavire u magični svijet engleskog na drugačiji način. Šta im sve donosi Song Club, ali i mnogi drugi vaši sadržaji koji su im dostupni uz pomoć popularnih aplikacija, YouTube kanala, CD-ova, crtanih filmova, priča za laku noć…
– Da, Helen Doron Song Club su pjesme izdvojene sa naših kurseva. Neke su već bile animirane i prije, ali sada su sve animirane tako da imamo resurs na internetu, za djecu širom svijeta koja mogu da uživaju u njima. Song Club je osmišljen za malu djecu do šest ili sedam godina. Srećni smo što možemo ovo da podijelimo sa najširom javnosti. To nije kurs, ali iz njega se mnogo može naučiti. Imamo igrice preko interneta, aplikacije sa igricama za različite starosne grupe, Fun with Floop aplikaciju za djecu od tri do četiri godine. Imamo Alphachat za djecu od, otprilike, pet do osam godina, kroz koju uče značenje predmeta iz svakodnevnog života i da pišu preko interneta. To je veoma uzbudljivo. Imamo Bedtime stories with Grandma, prilijepu aplikaciju punu priča za spavanje s interaktivnom knjigom. Imamo našu radio-aplikaciju Teen Buzz Radio, namijenjenu tinejdžerima od 10 i više godina. Tu imamo emitovanje 24/7 sa tinejdžerima i intervjue sa njima, gdje se uključuju kao gosti programa uživo na naš poziv. Imamo dosta sadržaja preko interneta, kao Kangi Club, koji bismo mogli nazvati i domaći zadatak preko interneta, ali su to u stvari samo igrice, djeca sjede i igraju se. To je za djecu uzrasta od osam do devet godina. Benefite učinkovitosti metode djeca će brzo i lako osjetiti i kroz sadržaje koji čine donaciju na RTCG. Vjerujemo da će ova donacija pomoći da djeca stvore čvrstu i dugoročnu bazu za daljnje učenje engleskog jezika.

“Vjerujem u povratak u učionice, to je nejefektivniji način učenja, najzabavniji, najrealniji. Zar zaista želimo svijet u kome sjedimo ispred monitora? Ukoliko bismo sve učili online, šta bi se desilo sa zdravljem djece”

Na kojim osnovama još počiva pomenuta metoda?
– U dobrom dijelu počiva na poznatoj mudrosti “ponavljanje je majka znanja”, pa tako, ponavljanje pozadinskih zvukova je pozitivno podsticanje učenja. To je glavna ideja vodilja naše metodologije, bazirana na principima učenja maternjeg jezika. Kako oni uče maternji jezik? Uče ga kroz ponavljanje, slušaju iznova i iznova, i jednog dana beba koja tek počinje da razvija vještine govora otvori usta i kaže “mama“, a njena reakcija je – “vau“. Tada beba pomisli: “Uradio/la sam to dobro. Da li treba to da ponovim?“. Tu imamo ponavljanje pozadinskih zvukova i roditelj ili staratelj daje pozitivnu podršku da je bebin zvuk na pravom putu, i da želi da ga ponovi. Tako radimo i mi sa našom metodologijom, imamo ponavljanje djelova jezika dok dijete radi druge stvari, i onda na času učitelji daju pozitivnu podršku onome što dijete radi da bi ga podstakli da bude interaktivno. Da nastavi da govori, da osjeti samopouzdanje i podršku, a ne stidljivost i povučenost. To je otprilike i jedan od glavnih lajt motiva Helen Doron metodologije. Song Club i ostale naše aplikacije koje smo donirali nisu djelovi nastavnog kurikuluma, ali jesu vezani dio našeg materijala iz Helen Doron LTD produkcije. Imamo i knjige, naš materijal u pjesmama – napisali smo i muzički obradili preko hiljadu pjesama za uzraste od tri mjeseca do 19 godina, za manje i veće grupe, i one su standardni materijali koji podržavaju našu metodologiju. Ova donacija nam čini posebno zadovoljstvo jer sa našim master franšizerima, u ovom slučaju crnogorskim, Ivanom Zec Barašin i Miodragom Barašinom, dijelimo istu strast i misiju, tj. da kada god možemo ili kada je najpotrebnije budemo društveno odgovorni i korisni.
Donacija je od izuzetnog značaja za svu djecu u Crnoj Gori u trenutku kada je izloženost engleskom jeziku značajno smanjena. Smatrate li da će kroz praćenje Helen Doron programa tokom trajanja donacije djeca moći da stvore podlogu za dalje učenje engleskog jezika?
– Da, oduševljena sam što smo dio programske šeme Uči doma na nacionalnoj televiziji Crne Gore. Podijelili smo naš sopstveni sadržaj, animacije kroz naše pjesme i predavanja kroz niz video-zapisa. Srećna sam zbog toga! Omogućili smo da mnogo djece u Crnoj Gori, a ne samo naši đaci, na ovaj način dobiju blizak i zabavan kontakt sa engleskim jezikom. Sve ovo će ih podstaći za dalje savladavanje jezika. Naravno, ta izloženost jeziku će biti dobra osnova za učenje, za početnike, dok će za one koji su već krenuli u avanturu učenja, to, takođe, biti veoma korisno i svakako će poboljšati njihov nivo znanja i fluentnost.
Vjerujem da su svi Helen Doron nastavnici u Crnoj Gori i u čitavom svijetu pokazali novu sposobnost, tj. da na najbolji način “iznesu” nastavu za koju nisu prošli posebnu obuku. Iz ugla nekog ko osmišljava čitav sistem i njime upravlja, kako to komentarišete?
– Nastavnici su, zaista, opravdali sve zamisli i ideje pedagoškog tima Helen Doron, na čelu sa mnom. Pripremili smo i postavili video-zapise na našu platformu i spremili nastavnike za online nastavu. Prilagodili su se brzo i vrlo dobro, veoma voljno krenuli u novi izazov. Sve je bilo interesantno i neizvjesno. Bilo je nastavnika, škola, pa čak i država koje su rekle: “O ne, ne možemo ovo uraditi, roditelji naše djece neće ovo prihvatiti”. Kada su ga u potpunosti prihvatili, shvatili su da je sve bilo na visini izazova, i nastavnici i djeca, a reklo bi se da ni roditelji nisu ostali indiferentni.
Uprkos uspjehu online časova, da li i dalje vjerujete u uobičajene časove u učionici i edukativnu i društvenu interakciju između učenika i nastavnika?
– Naravno, to je nejefektivniji način učenja, najzabavniji, najrealniji. Zar zaista želimo svijet u kome sjedimo ispred monitora? Ukoliko bismo sve učili online, šta bi se desilo sa njihovim zdravljem? Čas u učionici ima svoje poznate odlike: interakcija, igre i pokreti, ali online učenje može da bude opravdano i dobro rješenje ako situacija to nalaže i djeci na taj način omogućava neometano usvajanje jezika.
Kako bi po Vašem mišljenju trebalo da protekne povratak u klupe i da li bi pojedini segmenti online metode mogli da se primjenjuju i tokom raspusta, pa i nakon povratka tradicionalnom načinu obrazovanja?
– Zavisi, neki su se već vratili. Koreja se već vratila, sve je normalno već mjesec, uključujući i Helen Doron vrtić. Veći dio Kine se vratio na nekadašnji način rada. Izrael se vratio. Polako će se ljudi vraćati ovog mjeseca, dok će neke države to učiniti tek u septembru. Kako će to izgledati? Izgledaće kao da se ljudi vraćaju u normalu i nastavljaju sa uobičajenim načinom života. Mi imamo ljetnje kurseve koji su sada, takođe, online i spremni za upotrebu za sve roditelje i djecu koji će željeti da i dio ljetnjeg raspusta nastave sa Helen Doron ili nam se prvi put pridruže. Na ovaj način tokom ljetnjih mjeseci bićemo prisutni i u gradovima gdje još nije stigla škola i metoda Helen Doron. U okviru ljetnjih kurseva dosta je zastupljen manuelni rad, engleski jezik kroz kurs kuvanja, pjevanje, trčanje, kretanje, igre na vodi i mnogo drugih sadržaja. Svi naši časovi, uključujući i online časove su edukativni, zabavni i razigrani.
Prosvjetni radnici su i ovog puta potvrdili da pripadaju grupi bez koje je život nezamisliv i koja je jedna od nosilaca društva i u kriznim situacijama. Mislite li da će se o njima, ljekarima i medicinskom osoblju, komunalnim radnicima, nadležnim službama i mnogim drugim herojima današnjice, nakon ove krize govoriti sa više poštovanja? 
– Mogu samo reći da se nadam! Učitelji, medicinari i svi drugi ljudi koji su radili veoma naporno tokom krize korona virusa će, nadam se, osjetiti više zasluženog poštovanja od najšire društvene zajednice. Mislim da ne možete porediti ljekare i učitelje. Ljekari su radili u mnogo težim okolnostima, kao i medicinske sestre. Ipak, učitelji su ih dostojanstveno pratili i nisu se predavali, najmlađima su bili “njihovi heroji“. Hoće li biti tretirani sa više poštovanja? Želim da mislim da hoće, budimo pozitivni i recimo da hoće. Željela bih tako da mislim i svi da tome svjedočimo u bliskoj budućnosti.

Gracija 179, 6.2020.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti