NaslovnicaNaše pričeHirurgija bez skalpela nova era u estetskoj medicini

Iz iste kategorije

Hirurgija bez skalpela nova era u estetskoj medicini

Foto Privatna arhiva

Soft hirurgija, odnosno, tehnologija primjene jonizovanog gasa, tzv. plazme, odvela je estetsku medicinu korak naprijed u primjeni nehirurških tretmana. Ovaj koncept hirurgije bez skalpela primjenjiv je za sve tipove kože. Soft hirurgija koristi različite neinvazivne metode za popravljanje i unapređenje zdravlja, funkcije i izgleda kože. Doktor Vladimir Arsenijević, specijalista opšte i urgentne hirurgije u Klinici za urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, koji ordinira i u Podgorici, za Graciju kaže da tehnike soft hirurgije, koje su zapravo medicinske procedure, imaju za cilj da u zdravstvene ili estetske svrhe održe kožu zdravom, lijepom, mladom i svježom.
“Soft hirurgija – meka ili beskrvna hirurgija, obuhvata niz procedura koristeći savremenu tehnologiju da bi se odložila klasična hirurgija ili čak uradile neke intervencije koje su doskora bile nezamislive bez hirurgije. Metoda koja će biti primijenjena u individualnom slučaju zavisi od procjene ljekara anti-aging specijaliste, dermatovenerologa i hirurga, ali i želje pacijenta. Procedure su bezbjedne, minimalno invazivne, čime je proces oporavka maksimalno skraćen, što pacijentu omogućava da se vrlo brzo vrati svakodnevnim obavezama”, naglašava dr Arsenijević.
Soft hirurgija podrazumijeva preventivne i korektivne tehnike kao što su procedure PRP, Plexr, Vibrance Needle Shaping, Regenera Activa, radio-talasi, kojima se uspješno tretiraju problematične regije i bez složenijih hirurških intervencija.
“PRP tretman koristi našu plazmu obogaćenu našim trombocitima, sa našim faktorima rasta i ostalim komponentama bitnim u rejuvenaciji kože i potkožnog tkiva sa svojim strukturama. Apostrofiram – naše, da bih približio koliko je to dobar, prirodan, logičan i efektivan tretman. Koristi se u mnogim granama medicine, od ortopedije do estetske medicine. U svrhu estetike se preporučuje već od 30. godine životne dobi. Djelovi tijela gdje primjenjujem PRP su lice, vrat, dekolte, šake, kosa”, navodi sagovornik.

Nove tehnologije za savršenu kožu

Anti-age i estetska medicina, prema njegovim riječima, predstavljaju sklad unutrašnjeg i spoljašnjeg. Sve što nam pomaže da očuvamo i unaprijedimo zdravlje unutar našeg organizma, kako kaže, dobro će se manifestovati na estetskom planu, tj. spoljašnjem izgledu i ljepoti. “Najpopularnija vrsta anti-age tretmana su svakako fileri, ali što se ljudi više upoznaju sa suštinom estetske medicine, sve je više popularnih tretmana. Anti-age tretmani više nisu rezervisani za poznate i bogate, danas su dostupni skoro svima, posebno ukoliko to rade doktori koji ispred novca stavljaju etiku, moral i stručnost”, naglašava dr Arsenijević. On dodaje da je u posljednje vrijeme među pacijentima sve više muškaraca, koji vode računa o fizičkom izgledu, ishrani, redovno treniraju i u skladu s tim žele da izgled njihovog tijela prati i izgled lica. “Najpopularniji su tretmani koji ne mijenjaju izgled kontura lica, već dovode do podmlađivanja i regeneracije kože. Važno je naglasiti da nema bolnih tretmana. Danas imamo lepezu lokalnih anestetika, tako da se bol lako eliminiše. Neželjeni efekti nakon njihove primjene mogu biti otok, modrice, crvenilo koje je prolazno, dok komplikacije mogu dotle ići da budu opasne po život”, ističe dr Arsenijević.
Govoreći o razvoju estetske i anti-age medicine u narednom periodu, dr Arsenijević naglašava da vjeruje u ekspanziju ove grane medicine. “Životni vijek se produžio. Estetika je danas dostupna svakome ko želi i ko vodi računa o svom zdravlju. Zapravo, anti-age polako postaje način života. Dodajmo tome tehnologiju, nove aparate i eto savršene kože”, zaključuje dr Arsenijević.

Gracija 195, oktobar 2021.

Nedavno objavljeno