spot_img

Hladnoća mi je pomogla da dišem

Ime “Ledenog čovjeka” upisano je 26 puta u Ginisovu knjigu rekorda, a svaki njegov poduhvat dokaz je o snazi uma i nevjerovatnoj izdržljivosti ljudskog tijela

spot_img

Holanđanin Vim Hof, poznat kao The Iceman – Ledeni čovjek, živi je dokaz da um kontroliše tijelo, da čovjek snagom svog uma može svjesno da djeluje na sopstveni imunitet. Hof, koji tvrdi da ga je priroda izliječila, već nekoliko godina dijeli svoja znanja i iskustva kako bi pomogao drugima u borbi sa bolešću. Imao je 36 godina kada je 1995. njegova supruga Olaja izvršila samoubistvo nakon duge borbe sa depresijom i šizofrenijom. Bio je potpuno psihički slomljen od tuge i nemoći, a jedino što ga je održavalo u životu su djeca, njih četvoro su mu dali snagu da se izvuče iz te porodične tragedije. “Bio sam svjestan da me djeca trebaju, da ih jednostavno ne smijem ostaviti na brigu nekome drugom, iako je dio mene otišao, nestao sa smrću njihove majke. Izliječila me priroda. Hladnoća je ta koja mi je pomogla da dišem, i koja je zacijelila moje slomljeno srce. I tako je počela moja priča s ledom”, priznaje Hof koji je, kako kaže, odlučio da potpuno promijeni svoj život. Sve više je boravio u prirodi, na ekstremnoj hladnoći, kupao se svakodnevno u veoma hladnoj vodi, radio vježbe disanja, vježbao na snijegu i u ekstremnim uslovima. Samo neki od njegovih poduhvata su: odjeven u šorts i bosonog istrčao je polumaraton u Laponiji na -30 C; plivao je 66 metara ispod površine leda, i to bez ronilačkog odijela, samo u kupaćim gaćama; jednom je oko 70 minuta stajao u ledu, popeo se na Kilimandžaro bez opreme, samo u bermudama, a istrčao je maraton u pustinji Namib bez hrane i vode, itd. Njegovo ime je 26 puta upisano u Ginisovu knjigu rekorda, a svaki poduhvat dokaz je o nevjerovatnoj izdržljivosti ljudskog tijela.

Kontrola je moguća

Naučnici tvrde da se ne može uticati na naš autonomni sistem koji kontroliše otkucaje srca, cirkulaciju, disanje i reakcije imuniteta, a Hof je svojom metodom dokazao suprotno. Vim Hof tvrdi da njegov metod djeluje pozitivno na cjelokupni organizam, da smanjuje stres i jača imunitet. Sproveo je čitav niz eksperimenata kako bi dokazao koliko je njegov organizam otporan i snažan, pokazao je da može izuzetno dugo boraviti u vodi s ledom, a da pritom zadrži skoro istu tjelesnu temperaturu i ne dobije promrzline. Kada su mu dali injekciju endotoksina, koji inače izaziva povraćanje, mučninu i groznicu, imao je samo glavobolju. Utvrđeno je da praktikovanje Hofove metode utiče na aktiviranje centra u mozgu koji je zadužen za kontrolu bola te ova metoda može da pomogne mnogim hroničnim bolesnicima. Opisujući Hofove vježbe disanja, stručnjaci koji su prisustvovali njegovim kursevima objašnjavju da on prvo hiperventilira, 30 udaha, onda duboko i sporo diše, 20 udaha, a poslije toga opet hiperventilacija, 15 udaha, pa 10 sporih udaha, i na kraju izbaci iz pluća sav vazduh, bude bez njega koliko može da izdrži pa zatim udahne maksimalno punim plućima i drži koliko može. Ima dosta onih koji na tim kursevima plaču, viču, onesvijeste se, ljudi reaguju na najrazličitije načine, ali Hofa sve mirno kontroliše i vodi. Cijelom procesu potrebno je pristupiti postepeno, detaljno slijediti uputstva i savjete kako bi se došlo do šest do sedam serija disanja (prethodno je opisana samo jedna).

Jedinstvena Hofova metoda

Hofova metoda nije ništa drugo nego kombinacija disanja, vježbanja i tuširanja hladnom vodom.

DISANJE Vježbe treba praktikovati ujutro, čim se probudite. Udahnite duboko 30 do 40 puta, sve dok vam se lagano ne zavrti u glavi, zatim maksimalno ispraznite pluća i tako držite što je duže moguće. Na kraju duboko udahnite i zadržite dah bar 15 sekundi. Ovakav način disanja pomaže da se izbaci ugljen dioksid, da organizam istovremeno dobije velike količine kiseonika, a to znači da ćelije imaju dovoljno kiseonika i da ne koriste druge metode za ćelijsko disanje. Tako se podiže pH vrijednost krvi, ide sa standardnih 7,4 čak do 8,0 i krv postaje više alkalna. Tokom ovakvog disanja često dolazi do navale adrenalina, raste nivo kortizola, dok opada nivo reaktivnih proteina. Zbog adrenalina i kortizola, leukociti (bijela krvna zrnca) ne proizvode reaktivne proteine, a povećana količina kiseonika utiče na efikasniji rad ćelija.

-

VJEŽBANJE Vim Hof metoda podrazumijeva mnogo istezanja i sklekova, a ako sklekove uradite odmah nakon vježbi disanja, zapazićete da vam ide lakše i da ih možete napraviti više. Može se reći da mišići “dišu” pravilno, ćelije su dobile velike količine kiseonika i imate više energije. Poslije sklekova se obavezno istegnite, bićete mnogo fleksibilniji zbog kiseonika i alkalne krvi.

TUŠIRANJE Poslije disanja i vježbanja slijedi tuširanje hladnom vodom, što mnogima smeta, nerado to čine, iako je hladan tuš navika od neprocjenjive vrijednosti (uvijek krenite od stopala prema gore). Mnogobrojna istraživanja su pokazala da svi koji se tuširaju hladnom vodom ili primjenjuju krioterapiju (terapija ledom) imaju značajno veći broj leukocita, koji su osnova imuniteta jer imaju najvažniju ulogu u odbrani organizma od infekcija. Tokom tuširanja hladnom vodom tijelo nastoji da se ugrije, traži način te najprije dolazi do sagorijevanja masnoća, zatim kardiovaskularni sistem ubrzava cirkulaciju krvi kako bi se tijelo zagrijalo, a to pozitivno utiče na jačanje vena i arterija. Ćelijski metabolizam troši vježbama disanja “nataloženi” kiseonik kako bi se tijelo što brže ugrijalo te se tijelo nakon prvih par minuta navikne na hladan tuš i postaje otpornije na hladnoću.

Poslije tri do četiri nedjelje hladnog tuša, preporučuju se ledene kupke. Najprije kratko, desetak minuta, a onda postepeno, svakog dana povećavajte za nekoliko minuta. Nemojte se forsirati u slučaju da vam nije prijatno biti uronjen u hladnu vodu. Ne brinite ako osjećate hladnoću neko vrijeme nakon izlaska iz kade, to je uobičajeno, zove se after-drop.
Ono što je zanimljivo kod cjelokupne metode je njen uticaj na fiziologiju te djelovanje kod liječenja depresije i anksioznosti, jer utiče na motivaciju, nivo sreće i bolji fokus. Metoda pospješuje autonomni neurološki sistem i imunitet, što dovodi do sposobnosti organizma da se sam bori protiv bolesti. Treba ipak imati u vidu da Vim Hof metoda nije za sve, i da se onima koji ne mogu da podnesu hladan tuš preporučuju vježbe disanja i fizička aktivnost.

GRACIJA 182
Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO