spot_img

Holivud je sve mršaviji, ali ima i izuzetaka

Izgubiti kilograme nimalo nije lako, pogotovo ako ste gurman i/ili vam u genetskom kôdu mršavost nije “zapisana”...

spot_img

Iza savršene figure, bez trunke viška, stoje svakodnevna odricanja, žrtvovanja, sati i sati provedeni u dvoranama za vježbanje, najrazličitije dijete i pravila ishrane. U svijetu slavnih, čini se, dopušteno je apsolutno sve kako bi figura bila tanana i senzualna, skoro nestvarna, jer Holivud uglavnom ne oprašta višak kilograma (ni godina).

Dženifer Aniston “Imala sam probleme s težinom, znam koliko je važno biti mršav. Kad si mršav, u Holivudu te tretiraju kao da si druga osoba. Nevjerovatno i užasno! Godinama slijedim pravila takozvane Zona dijete, koju je osmislio dr Bari Sers. Balansirana prehrana sastoji se u tome da jedete 40% kompleksnih ugljenih hidrata, 30% proteina i 30% dobrih, nezasićenih masnoća, znači da redukujete šećer i hljeb, a povećate unos voća i povrća. Za doručak jedem jaja, jogurt ili palačinke od slatkog krompira, za ručak salatu, a za večeru piletinu, ribu i ponekad govedinu. Preko dana ponekad pojedem i pastu, nisam se potpuno odrekla hljeba i ponekog slatkiša. Što se tiče vježbanja, triput sedmično po jedan sat radim kardiovježbe i dižem tegove. Ipak sam porijeklom Grkinja, a grčke žene imaju jače grudi i zadnjicu, moram da budem oprezna.”

Šarliz Teron “Jednom sam, želeći da budem mršavija sedam kilograma, slijedila nevjerovatnu, drakonsku dijetu, koja je branila masnoće, večeru i alkohol! U smislu da poslije pet sati popodne nisam smjela ama baš ništa da jedem, a mogla sam da pijem samo vodu. Mnogo sam trčala, bavila se jogom… Nije bilo nimalo zabavno, ali bili su to zahtjevi režisera koje sam morala poštovati. Organizam se bunio i imala sam manje snage nego inače. Obično stanem u broj 38 i odlično se osjećam.”

Teri Hačer “Poslije rođenja kćerke imala sam 14 kilograma previše i bilo mi je veoma teško da ih se oslobodim. Tokom trudnoće sam bila veoma aktivna, nisam prestajala s vježbama koje inače radim, malo sam ih samo prilagodila svom stanju. U kući sam imala salu za vježbanje. Sad se bavim intenzivnim aerobikom, brzim hodanjem i povremeno kick boksom. Veoma mi je važno kako izgleda moje tijelo, a bavljenje sportom je način da se što više približim željenom idealu.”

-

Kejt Vinslet  “Moja figura je ženstvena, obla, nije uobičajena među holivudskim glumicama. Srećna sam zbog toga. Nisam, i ne želim da budem kao suva grana. Kao dijete sam baš bila bucmasta i dobivala razne, nimalo lijepe nadimke zbog toga. Ni kao 16-godišnjakinja nisam ništa bolje izgledala, porodična je odlika uživanje u hrani. Majka je sjajna kuvarica, ujak chef u jednom restoranu, sve to ima uticaja na moj odnos prema jelu. Smršala sam uz pomoć Weight Watchers metode te bila opsjednuta vagom dok mi Ema Tompson nije poklonila knjigu Mit o ljepoti Naomi Volf koja mi je pomogla da budem mnogo opuštenija.”

Kristina Riči “Na početku karijere, dok sam bila adolescentkinja, ako bih se imalo udebljala odbijali su me na kastinzima uz objašnjenje da izgledam previše zdrava. Vjerujem da su mislili kako sam preteška, htjeli su mršavost karakterističnu za modele i manekenke. Ne vjerujem da možete biti previše zdravi. Zbog svoga tijela cijelu godinu nisam dobila niti jednu poslovnu ponudu, te sam neko vrijeme bila prestala da jedem, postala sam anoreksična. Kratko, ali jesam, priznajem. Jedan dio mene još uvijek vjeruje da nikada neću biti potpuno uspješna – jer nikad neću biti dovoljno mršava.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christina Ricci (@riccigrams)

Opra Vinfri “Otkad znam za sebe borim se s kilogramima. Početkom devedesetih imala sam oko 70, onda sam smanjila vježbanje i počeli su da se gomilaju. Tečna dijeta po Optifast programu mi je pomogla da izgubim čak 30 kilograma, a onda sam ih sve vratila. Voljela bih da znam kako da održavam željenu težinu, ali debljanje ne shvatam tragično. Svaki put kad stanem na vagu i ne budem zadovoljna, priznam sebi kako sam zavisna od hrane i ponavljam svoju mantru – voli sebe takvu kakva jesi.” Tako je govorila Opra prije nekoliko godina, a čini se da je konačno otkrila kako da održava željenu težinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)

Priredila Snežana Crkvenjaš

 

Dijeta? Ne, hvala

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO