HomeShutHome / Najava samostalne online izložbe

Home Shut Home je projekat kreiran od strane mlade kustoskinje Linda Fossati i za cilj ima prezentovati seriju radova sačinjenu od devet samostalnih izložbi. Jedna od učesnica je i mlada umjetnica iz Crne Gore, Milica Janković koja se trenutno nalazi na Cetinju.

Kao odgovor na period karantina svaki umjetnik je trebao kreirati site specific instalaciju, koja bi u formi online samostalne izložbe bila prezentovana u prostorijama njihovog doma.

Otvaranje izložbe je zakazano za 12.05.2020 god i može se ispratiti na fejsbuk i instagram stranici: Home Shut Home. Ostali učesnici na projektu su umjetnici koji prvenstveno stvaraju i žive na teritoriji Italije : Maria Crispal, Rebecca Agnes, Gabriele Picco, Giulia Cotterli, Danilo Sciorilli, Marco Pace, Simona Pavoni, Marco Bacoli .

 U daljem tekstu kustosa pojašnjena je ideja same izložbe:

 U “Fenomenologiji estetskog iskustva”, Mikel Dufrenne (1910-1995) traga za odnosom između procesa stvaranja i iskustva uživanja djela. Postoje dva ključna koncepta: umetničko djelo kao “estetski predmet” i “djelo kao što se opaža”. Stoga rad koji postoji kao takav zahtijeva intervenciju osviješćenja „koja prevodi predmet iz tame u svetlost, iz stanja stvari u opaženo/osviješćeno stanje“.

Zauzvrat, postoje dva uslova da se djelo realizuje kao estetski predmet: prisustvo i gledalac. Prisutnost je izvršenje, a izvršenje je prilika za ispoljavanje nezavisne i prethodne istine “beskonačna potreba koja želi gotovu realizaciju”: nije umetnik taj koji realizuje djelo, već je djelo ono koje se ostvaruje kroz umjetnika. Na taj način „umjetnik postaje posmatrač sopstvenog dela dok ga stvara“, a u drugom trenutku „gledalac se asocira na umetnika čiji čin zna o delu“.

Projekt HomeShutHome, poziva umetnike da postave samostalnu izložbu u intimnom prostoru svog doma, želeći na taj način preispitati što se dešava sa estetskim iskustvom umetnosti od trenutka kada umetnik postane jedini gledalac, ne samo u trenutku izvođenja, nego i u trenutku ostvarenja, kao tvorac umetničkog dela i estetskog predmeta.

Izložba postaje lična ne samo kao zbirka radova jednog umetnika, već, prije svega, u smislu produkcije bez intervencije drugog. Posmatrač stiže kasnije, kada je umetničko delo kao estetski predmet već primećeno i samim tim steklo svoje potpuno postojanje.

 

Memorija karantina / Intro family

Cetinje

Milica Janković se nalazi u karantinu u rodnom gradu Cetinju; mjestu prolaza, ne-mjesta, nostalgije. Susret Cetinja i kuće u kojoj se nalazi, suptilni sastanak spoljašnjeg i unutrašnjeg, omogućen prisustvom prozora i balkona predstavlja početnu fazu samog projekta.

 

Potraga za sobom

Kako posmatrati naš unutrašnji prostor? Odjednom sve postaje organizovano, opisano i ograničeno mjesto za promišljanje buke svakodnevnog života, koje nas poziva da razmislimo o našem postojanju: Da li smo sa tijelom i da li tijelo moze biti uz nas?

Cilj projekta je da sugeriše da smo više od tijela u ograničenom prostoru, kroz  temu traženja sebstva kao univerzalnog odgovora pojedinca.

 

Dom i tijelo

Projekat započinje analizom promjena unutar naših misli i ponašanja u prostorima kojima smo izloženi, ispitivanjem odnosa između Kuće, „topografije našeg intimnog bića“ i Tijela, utopijskog mjesta kroz koje govorim, sanjam, opažam, negiram.

Povratak sebstvu aktivira se kroz odnos sa prirodom, budući da mi, gledanjem u konstantne mutacije prirodnih događaja, zaista možemo spoznati sebe. S toga je djelo zamišljeno kao emocionalni dnevnik sačinjen od fragmenata sjećanja; interakcija između prostora, memorije,naše i prirode.

Link fb stranice :

https://www.facebook.com/Home-Shut-Home-101438674910506/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDq490LnRUcrOJUpuqC6pTgu0HkrbILaxU4ujdXvhWFU44hLMr3lPMRRb8UOTcjhELAfAK9eRqgQARc

Link instagram stranice : https://www.instagram.com/homeshuthome/?hl=sr

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...