spot_img

Hrana koja prkosi starenju

spot_img

BROKULA sadrži dosta kalcijuma i vrlo je važan izvor antioksidansa, posebno jednog – sulforalfana, zatim vitamina C, beta-karotena, kvercetina, glutationa i luteina. Takođe je jedan od najbogatijih izvora minerala hroma koji utiče na osjetljivost insulina i pomaže u normalizaciji nivoa glukoze u krvi. Osobe koje jedu dosta brokule manje obolijevaju od raka crijeva i srčanih bolesti.

ŠARGAREPA je poznati borac protiv starenja i važno je jesti je svakodnevno. Jedite pet šargarepa nedjeljno i smanjiće rizik od moždanog udara za gotovo dvije trećine, a nekoliko  dnevno smanjiće vaš holesterol u krvi za 10%, a opasnost od raka pluća dvostruko, čak i kod pušača.

GROŽĐE Crveno je najbolje. Grožđe sadrži 20 poznatih antioksidansa, uglavnom u opni i sjemenkama – što je opna obojenija, sadrži više aktivnih tvari. Antioksidansi u grožđu smanjuju holesterol i opuštaju krvne sudove. Tri čaše soka od grožđa dnevno i jedna čaša vina dnevno imaju jednako antikoagulacijsko djelovanje. Grožđice imaju čak snažnije djelovanje od svježeg grožđa.

BOBIČASTO VOĆE Što je tamnije, to je bolje jer ima više antioksidansa. Crne ribizle su izvanredan izvor snažnog antioksidansa antocijanina. Bobičasto voće, posebno brusnice, pomaže kod infekcije urinarnog trakta, a sve vrste su veoma bogate vitaminom C.

CITRUSI Narandže sadrže širok spektar antioksidansa, uključujući karotenoide, terpene, flavonide i vitamin C. Grejp ima jedinstven oblik vlakana koja smanjuju nivo holesterola i čak mogu popraviti štetu na sudovima nastalu arterosklerozom.

-

PARADAJZ Neka ne prođe ni jedan dan bez paradajza ili nekog njegovog proizvoda u vašem jelovniku. On je gotovo jedini pouzdan izvor antioksidansa likopena, koji od starenja čuva naše mentalne i fizičke funkcije te smanjuje rizik od raka gušterače i prostate. Kuvanje i konzervisanje ne uništava likopen u paradajzu. Kuvani paradajz čak ima bolje zaštitno djelovanje nego svjež i može znatno smanjiti opasnost od raka prostate.

LUK Crveni i bijeli luk su najbogatiji kvercetinom, koji pomaže u sprečavanju “lošeg” holesterola da napada zidove arterija te u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka.

AVOKADO Sadrži najmoćnije antioksidanse. Iako sadrži mnogo masnoća, zdrave su i pomažu u smanjenju holesterola u krvi. Takođe je dobar izvor kalijuma koji štiti krvne sudove.

SPANAĆ može djelovati kao zaštita od raka, srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, moždanog udara, katarakte, pa čak i od psihičkih problema jer je izvanredan izvor snažnog antioksidansa luteina.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO