spot_img

Hrana koja remeti miran san

Ono što jedemo tokom dana u velikoj mjeri utiče na kvalitet sna. Zbog kojih se to namirnica budite noću i ujutro ustajete umorni

spot_img

Kako ishrana igra važnu ulogu u sveukupnom stanju organizma, postoji hrana koja može da bude uzrok lošeg i isprekidanog sna. Puno faktora utiče na kvalitet sna, a hrana je jedan od njih. Postoje razne namirnice koje mogu dovesti do toga da se budite u toku noći ako ih konzumirate neposredno prije spavanja. To je obično slučaj kada se teško vare, ili izazivaju žgaravicu i kiselinu. Probajte da je izbjegnete, ako ne u potpunosti, ono makar nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Pržena hrana Hrana sa velikim sadržajem masti, poput pržene piletine ili pomfrita, nije pametan izbor za obrok prije spavanja. Teško se vari i može dovesti do povratka kiseline u jednjak, što je veoma neprijatno. Ovo važi i za krofne.

Gazirana pića Kada konzumiramo pića koja sadrže ugljen dioksid, to može da izazove naduvenost i osjećaj pritiska u stomaku, zbog čega se možemo probuditi usred noći. To se odnosi na sve vrste gaziranih pića.

Sokovi od voća poput narandže, grejpa ili ananasa imaju visoku kiselost koja nikako ne prija našem organizmu tokom večeri i noći. Zato se preporučuje da se konzumiraju ranije u toku dana.

Čokolada nas može osloboditi stresa i opustiti, ali postoji jedan faktor zbog koga je ne treba jesti prije spavanja, a to je činjenica da sadrži kofein. Istina je da ga u njoj nema u tolikoj mjeri kao u kafi ili čaju, ali svakako može izazvati nesanicu.

-

Šećer iz hrane koju pojedete uveče može uticati na nivo šećera u krvi, što može dovesti do buđenja u toku noći i to čak i iz dubokog sna. Bez obzira koliko može djelovati primamljivo, izbjegavajte šećer predveče kako se ne biste probudili umorni.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO