spot_img

I estetski i zdravstveni problem

Perut je čest dermatološki problem oba pola. Iako zdravlje nije ugroženo, prisutni su subjektivne smetnje i neugodnost. Najčešće se izbjegava nošenje tamne odjeće, kako bi se bar donekle sakrila pojava sitnih bijelih ljuspica

spot_img

Da je u pitanju zaista neprijatna pojava najbolje znaju oni koji imaju problema sa peruti, a radi se oko 50% odrasle populacije. Čini se da je pojava peruti češća kod osoba s veoma suvom kožom, što je posebno izraženo tokom zime ili dugotrajnog boravka u zagrijanim prostorijama, gdje je vazduh suv, a stvaranju peruti pogoduje i nošenje kape. Česta je i kratkotrajna pojava peruti nakon bolesti, stresa ili usljed oslabljenog imuniteta, što je najvjerovatnije odgovor organizma na te promjene. Blaži oblici peruti uglavnom su posljedica neodgovarajućih proizvoda za njegu kose, kao oblik alergijske reakcije, a kosi mogu da štete agresivni šamponi i boje za kosu.

PITYROSPORUM OVALE

Kako bi prevencija i liječenje bili efikasni, potrebno je znati o čemu se radi i zašto perut nastaje. Koža je najveći organ na ljudskom tijelu i neprestano se obnavlja. Stare ćelije kože odumiru, gule se i otpadaju, a neprestano ih zamjenjuju nove. Taj proces se u normalnim uslovima odvija neprimjetno i postepeno, dok se u slučaju pojave peruti proces odumiranja ćelija znatno ubrzava te stari i odumrli ostaci kože počinju da formiraju ljuspice. To, jednostavno, znači da ćelije sa kože glave brzo odumiru i pretvaraju se u naslage različitih veličina i oblika. Najviše ih ima na tjemenu i u kosi. U rjeđim slučajevima, obično u težim, kada je u pitanju seboreja, može se javiti i crvenilo koje je znak upale kože glave, mada može da se pojavi i na obrvama, obrazima i iza ušiju. Pojava peruti često uzrokuje svrbež kože glave koji se javlja usljed lakše upale izazvane gljivicom Pityrosporum ovale, koja je uobičajen stanovnik kože glave, kao i drugih djelova kože. Ova gljivica u normalnim uslovima neće stvarati nikakve štetne posljedice, ali usljed stresa, hormonskih ili klimatskih promjena može početi brže da se razmnožava i nakuplja na koži glave, jer je tu najveća koncentracija lojnih žlijezdi. Ubrzano razmnožavanje Pityrosporum ovale uslovljeno je pojačanim lučenjem masnoće, usljed čega dolazi do iziritiranosti kože i bržeg odumiranja ćelija, čiji je rezultat pojava peruti. Perut je najčešće ograničena na kožu glave, a tipični propratni simptomi su pojava bijelih ili sivih ljuspica.

-

DERMATOLOŠKO RJEŠENJE

Perut je medicinski problem koji treba da se liječi, prije svega specifičnim šamponom, dok se u težim slučajevima treba obratiti dermatologu. Perut se veoma često ponovo javlja i nakon liječenja, jer je gljivicu Pityrosporum ovale nemoguće potpuno eliminisati, s obzirom da je prirodno prisutna na koži. Potrebno je uticati na uslove koji pogoduju njenom ubrzanom i pretjeranom razmnožavanju. Ukoliko to nije moguće, rješenje je redovno korištenje kvalitetnog šampona protiv peruti, kao i posebnih losiona koji se nanose na kožu glave. Ti specifični proizvodi sadrže keratoregulatore, antimikotike koji djeluju na gljivicu-uzročnika, i protivupalna sredstva koja će smiriti svrab i crvenilo. (S.C)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO