Ibrahim Vukelj: Inspiriše me umjetnost

Piše Marina Strugar
Foto Aleksandar Jaredić, privatna arhiva


Dizajner Ibrahim Vukelj, rođeni Njujorčanin, stoji iza brenda IbroVu koji njeguje ekstravagantan modni izraz. Crnogorska publika upoznala se sa njegovim radom na Mercedes-Benz Fashion Weeku. U srednjoj školi upisao je kurs za modni dizajn, a zatim je na njujorškoj filmskoj akademiji diplomirao na odsjeku Music video production & filmmaking. Ljubav prema modnim fotografijama i časopisima, kao i strast prema ilustraciji okrenuli su ga prema svijetu mode.
Na aktuelnoj Nedjelji mode u Njujorku prikazao je novu kolekciju proljeće-ljeto 2017.
“Zahvaljujući saradnji i partnerstvu njujorške Smotre mode i Serbia Fashion Weeka, dobio sam priliku da predstavim svoju kolekciju na najprestižnijoj modnoj manifestaciji. Biti na njujorškom Fashion Weeku, gdje nastupaju najznačajnija imena iz svijeta mode, ogromna je satisfakcija, kao i značajna šansa za budućnost moje karijere. Ova revija može da mi trasira put za moj daljnji rad na njujorškom tržištu. Sudeći po reakcijama na moje kreacije, čak i prije same revije, za to ima prostora. To bi bilo ostvarenje mojih težnji, ipak je to svjetski centar mode. Opet, ne bih zapostavio Podgoricu koja je, iako malo tržište, veoma otvorena za nove dizajnere i različite modne pristupe. Tu je prisutna i emotivna dimenzija. Želja mi je, zapravo, da funkcionišem u oba grada”, objašnjava dizajner, koji ne krije zadovoljstvo zbog reakcija koje je izazvala njegova kolekcija u Njujorku.

Talenat, rad i mnogo sreće

“Njujorška modna scena je raznolika i umjetnicima pruža slobodu i mogućnost da izraze sebe kao nigdje u svijetu. A to i jeste svrha mode. Izraziti kreativnost, doživljaj lijepog, uživati u stvaranju svih divnih modela koje osmisliš od same skice, pratiš njegovo stvaranje, pa sve do posljednjeg ukrasa kojim ga finiširaš. U tu kreaciju utkao si svoje vizije i ideje”, ističe Vukelj koji smatra da je publika najmjerodavnija i njen sud najviše uvažava. “Publika je ta koja nove trendove prihvata ili ne. Ona određuje da li ste uspjeli ili ne. Zato osluškujem reakcije publike kako bih znao da li sam na pravom modnom putu. Naravno, moda je i industrija koja ima svoje mehanizme i pravila za uspjeh. Kao i kod sportista, tako i u modnom svijetu, potreban vam je dobar agent koji, kad otkrije vaš talent, zna i načine kako da vam obezbijedi poziciju na tržištu. A taj put, pored talenta, zahtjeva i predan rad, ali i mnogo, mnogo sreće. Ukoliko uspijete da jedna svjetska zvijezda obožava vaše haljine, otvoriće vam se vrata njujorškog modnog svijeta.”
Umjesto filmske produkcije za koju se školovao, Ibrahim Vukelj se opredijelio za modu. “Ne planiram da nastavim da se bavim filmskom produkcijom. Ilustracija i dizajn su moje jedine i prave ljubavi. U ovom poslu sam samo godinu i po, ali o tome sanjam odavno. Još sa 17 godina volio sam Versačeove reklame sa Sindi Kraford. I danas pamtim njihove fotografije sa modnih snimanja koje su bile zaista posebno zanimljive. Učešće na MNE Fashion Weeku je mnogo uticalo na moju orijentaciju u modnom svijetu. Naučio sam mnogo o tome šta je to šta se očekuje od dizajnera.”
Ono na čemu insistira Ibrahim Vukelj u svom modnom izrazu je originalnost. “Važno je stvoriti poseban i prepoznatljiv modni rukopis. Detalj koji bi bio karakterističan za vaš rad. U mom slučaju, pravilo broj jedan – mnogo čipke mi je trn u oku. Moj dizajn je dinamičan i ekstravagantan. Uživam u stvaranju mode koju mogu da nose samo samouvjerene žene, svjesne svog seksipila. Najvažniji faktor u mojoj modnoj percepciji jeste kako haljina ističe figuru osobe koja je nosi.  Ako se uklapa u oblik flaše Coke, imate pobjednika.” Boje su takođe veoma važan segment njegovog modnog stvaranja. “Nastojim da to budu prirodne nijanse. Imam pravilo kojeg se slijepo pridržavam – ukoliko te boje vidite u prirodi, poigravajte se s njima, ako ne, onda imaju negativan efekat za oči”, kaže Vukelj, a na pitanje čiji rad ga fascinira, odgovara: “U svijetu mode revolucionarne su kreacije Elija Saba i Zuhaira Murada. Dok kod evropskih dizajnera, bez uvrede, važi bland & conventional, ovo dvoje su bold & brave sa interpretacijama kakav izgled danas vole žene. Kada sam ugledao prvi put njihove kreacije, shvatio sam da me inspirišu kao umjetnika.”

Gracija br. 88, 16.09.2016.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno