Nedavno objavljeno

Idealna žena

Potrebna je veća doza dobrog, starog zdravog razuma. Nakon toga, dodati jednake količine ironije, šarma i inteligencije, a sve to začiniti sa malo cinizma. To je slavni recept koji mogu da koriste sve žene, bez obzira na godine, kako bi se uspješno snalazile u komplikovanom muškom svijetu. Stara gospođa po imenu Ženevjev Antoan Dario godinama je bila direktorka pariskog salona modne kuće Nina Ricci i ljubiteljka ugodnog života, a još 1968. je napisala priručnik Muškarci u vašem životu. Njeni zabavni i dragocjeni savjeti nijesu ni danas ništa manje aktuelni, a sadrže i veliki broj iznenađenja za žene koje u to vrijeme nijesu bile ni rođene. Šarmantna, duhovita i pomalo staromodna Ženevjev idealna je tetka ili baka, kakvu bi svaka žena voljela da ima. Ona zna da se dijamanti nikada ne stavljaju prije pet sati popodne, zna kako da napravite izvrstan sufle, a zna i kako da osvojite i zadržite muškarca. Možda će neki da se smiju njenoj tvrdnji da je poljubac u ruku izveden kako treba mnogo intrigantniji od dva rasijana poljupca u obraz, ali njeno poznavanje beskrajne dinamike muško-ženskih odnosa je neupitno. “Kada sam počela da pišem ovu knjigu mislila sam da su muškarci mnogo superiorniji od žena. Kasnije sam bila prinuđena da dodam kako su uvijek činili sve kako bi omeli žene da razviju sopstvene sposobnosti i držali ih njima na usluzi”, kaže u uvodu.

Muškarci su kao mačke

Ženevjev je ubijeđena da su muškarci najinteresantnija “stvar” u životu žene i da su kao mačke – morate se svojski potruditi da ih zabavite, kako bi ostali u kući. Prvi “bakin savjet” beskrajno je star kao civilizacija i vječan: pustimo ih neka barem malo žive u uvjerenju da oni komanduju. Na taj način ćemo uspjeti da učinimo sve što poželimo. Drugi savjet: muškarac je kao dijete, treba ga vaspitati i brinuti se o njemu. Umjesto kritika, treba da im ponudite različite solucije: kupovati dobre košulje i kravate, podsjetiti ih na vrijeme kako se približava godišnjica braka ili rođendan i, najvažnije, obasipati ih komplimentima. Muškarci ne prihvataju savjete ukoliko ih sami nisu i zatražili, ali su zato veoma tašti. Ukoliko ON tvrdoglavo nosi nepodnošljivo ružne čarape, odgovarajuća fraza glasi: “Divno ti stoje one pamučne tamnoplave dokoljenice”. Budite pragmatične, savjetuje madam Dario, koja je imala samo jednog muža, odabranog jer je kao mladić bio veoma zabavan. Ako on hrče, spavajte u drugoj sobi, zaboravite na apsurdno pravilo da uvijek morate da budete zajedno. Potrudite se da dobro kuvate, ali sa malo masnoće i on će vam biti zahvalan cijelog života. Budite metodična sekretarica, lukava garderobijerka i savršena psihološkinja. U redu, ali gdje je ljubav u svemu tome? Fizička privlačnost, zaljubljenost, pretjerivanje u seksu. Sve to ima jako malo veze sa ljubavlju, posebno sa brakom ili jako dugom vezom. Živjeti sa jednim muškarcem znači formirati jedan tim, pronaći uzajamnu podršku. Bolje je da imate jednog partnera sa kojim možete da dijelite mnogobrojna zadovoljstva nego jednog sa kojim ćete da uživate samo u jednom, najčešće, efemernom (u krevetu, na primjer). Muškarca, naravno, birate srcem. Ali, i glavom. Veoma je važno da “imate svoj dinar”, ni po koju cijenu žena ne treba da prestane da radi, iako se, u svakom slučaju, bolje udati za bogatog muškarca. Ne pretjerano bogatog, jer je on obično kapriciozan i prezauzet. Ukoliko je žena intelektualka, a muž se obogatio prodajom suvomesnatih proizvoda, može joj se desiti da umire od dosade na luksuznoj jahti. Milioneri su savršeni za veoma mlade djevojke, nezasitne kada su materijalna dobra u pitanju. Ako niste takve, a želite da budete sretne, ne postavljajte sebi previsok cilj. Budite uvijek tolerantne, čak i onda kada su rogovi, tj. kaprici u pitanju. Pretvarajte se da ništa ne znate sve dok ne postane moguće da uradite drugačije. Sačekajte da ga prođe euforija novine, obično se devet od deset muževa vraća kući – sretnijih i odanijih nego prije. Žene koje žele da prevare muža imale su onda, kao i danas, isti problem – teško je naći objekat zadovoljavajućih osobina. Pravi ljubavnik je uvijek na raspolaganju, duhovit i romantičan. U slučaju da takvog pronađete, morate da pronađete i uvjerljiv alibi. Dok ste u braku redovno odlazite na fitnes, idite u biblioteku ili kod kozmetičara, tako neće biti neobično kada počnete češće da izostajete.

Razvod sa dobrim posljedicama

Još jedan od savjeta je izbjegavanje braka na duge staze, ako je pun trzavica i neprijatnih dešavanja, bolji je jedan dobar razvod, sa “dobrim posljedicama”. Madam Dario preporučuje da ne žurite sa djecom, ali i da ih se sasvim ne odreknete. Tu je i dodatna napomena kako muškarci, za razliku od djece i pasa, ne vole pretjerano maženje. Pametno dozirajte ispoljavanje nježnosti, neka ih se zažele. U posebnom dodatku o očevima, sinovima i prijateljima, ženama savjetuje da ne osvajaju baš sve muškarce: muški prijatelji su veoma dragocjeni, a homoseksualni uz to i zabavni; sa sinovima treba imati strpljenja i puno ljubavi, ne dolaziti u sukob ni kada su im punice nepodnošljive. Može li žena sve to? Samo hrabro, jer nedostaje još nešto: znati dostojanstveno ostariti, ne tražiti pomoć estetske hirurgije, nego jednostavno “mlado razmišljati”. Kako biste se utješili zbog ovako zahtjevnog posla, evo šta treba da čini idealan muž: da vas osvoji atraktivnim izgledom, zavodničkim načinom izražavanja i zavidnim računom u banci. Da bude pjesnik, učitelj i neumoran ljubavnik. Ali, nakon medenog mjeseca mora da brine o egzistenciji i da zauzme visoko mjesto u društvu. A, ako zatreba, da se transformiše u električara, vodoinstalatera, zidara… Kao otac treba da bude nježan, ali odlučan i ozbiljan, ali spontan i zabavan. Kao 50-godišnjak ne smije da se zaljubi u dvaput mlađu djevojku i da pobjegne od kuće, treba da se posveti golfu i porodici. I, na kraju, ne smije da umre prerano (ostavivši vas neutješnom) ili prekasno (rizikujući da vam dosadi), nego u pravom trenutku, kako biste ga zadržali u najljepšem sjećanju.

GRACIJA 10/2013.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti