spot_img

INSOMNIJA

Riječ je o komplikovanom problemu sa spavanjem koji se manifestuje nemogućnošću da se utone u san ili buđenjem u toku noći. Insomnija je mnogo više od obične nesanice od koje svi ponekad patimo

spot_img

Insomnija može imati veliki uticaj na vaš život, možete da se osjećate loše u toku dana, pa čak i da imate problema u kognitivnom funkcionisanju. Tu su i problemi sa ponašanjem, ličnim vezama, kao i poteškoće u školi ili na poslu. Osobe se mogu osjećati iziritirano ili anksiozno, te mogu imati problema sa koncentracijom. Insomničari tokom dana uglavnom pate od niskog nivoa energije, jer se jednostavno nisu dovoljno naspavali. Takođe, mogu osjećati da čak i ono malo koliko su odspavali ne utiče osvježavajuće na njih. Teško utonu u san, ili se bude u toku noći, te više ne mogu zaspati.

Postoje dvije vrste insomnije. Prva je akutna insomnija, koja se javlja na kratko vrijeme te se najčešće vezuje za određene životne događaje, kao što je važan ispit, propraćen velikim stresom, ili loše vijesti koje mogu da izazovu akutnu insomniju. Najčešće, kada se stresne okolnosti okončaju, insomnija nestaje, te nikakav tretman nije potreban. Druga vrsta je hronična insomnija. Kao što joj ime kaže, ponavljajuća je i dugotrajnija. Dijagnostikuje se kod osoba koje imaju problema sa spavanjem bar tri ili više noći tokom nedjelje, u trajanju od tri ili više mjeseci. Mnogi su razlozi hronične insomnije, ali se u najčešće ubrajaju lijekovi, rad u smjenama ili nezdrave životne navike, kao što su alkohol i pušenje. Hronična insomnija se takođe dovodi u vezu i sa nekim psihijatrijskim ili medicinskim stanjima, iako može da bude veoma teško utvrditi direktnu povezanost među njima. Određeni tretmani mogu da se pokažu korisnim za pojedine hronične insomničare kako bi povratili zdrav način spavanja.

Ukoliko ste bezuspješno pokušali da promijenite noćne navike, sa ciljem da lakše utonete u san ili spavate tokom cijele noći, razgovor sa specijalistom za spavanje ili ljekarom mogao bi biti neophodan. Najčešći tretmani su nemedicinski, uključuju relaksaciju, kao i kognitivne i bihevioralne tretmane. Pa ipak, doktori često smatraju da su ljekovi neophodni kako bi se povratio normalan ciklus spavanja. Danas postoji bezbroj ljekova koje možete uzeti sa ili bez recepta. Ukoliko vam je lijek zaista potreban, doktor će vam pomoći da izaberete.

Insomnija je veoma čest poremećaj, pa ipak ne treba biti nešto sa čime ćete da živite zauvijek. Ukoliko negativno utiče na vaš život, onda znajte da je vrijeme da nešto poduzmete.

Nesanica u menopauzi Kao što mnoge žene znaju, postoji nekoliko veoma neprijatnih simptoma vezanih za menopauzu. Pa ipak, jedan koji se često zanemaruje i od strane žena i njihovih ljekara je – insomnija. Žene često imaju problem da utonu u san, a ako im to i pođe za rukom, onda se često bude u toku noći te ne mogu više zaspati, a posljedica svega je što se narednog dana osjećaju iscrpljeno. Za žene u menopauzi to može da bude veoma neprijatno iskustvo, te da negativno utiče na njihov brak, prijateljstva, pa čak i posao.

-

Istraživanje u kojem je učestvovalo preko 900 žena, koje su tokom menopauze iskusile problem sa spavanjem, otkrilo je negativne efekte insomnije. Žene su naglasile da tokom dana osjećaju umor i vrtoglavicu, često se osjećaju iziritirano, te imaju problema sa koncentracijom prilikom obavljanja određenih zadataka. Naglasile su, takođe, da usljed toga trpe njihove emotivne i lične veze. Veoma interesantnim se pokazao i podatak da čak 34% žena zbog nesanice ima problema u intimnim odnosima sa svojim partnerima.

Možda je i najznačajnije otkriće to da žene u menopauzi nesanicu ne dovode u vezu sa menopauzom iako ona veoma utiče na njihov svakodnevni život. Čak 62% žena kaže da o tome nisu razgovarale sa svojim ljekarom, a one koje jesu (njih 38%), kažu da su same morale inicirati temu kada su razgovarale sa medicinskim osobljem.

S obzirom da očigledno postoji propust u komunikaciji između pacijenata i ljekara, bar kada je insomnija u pitanju, ne može se dovoljno naglasiti koliko je važno da žene zauzmu proaktivan pristup u pronalaženju adekvatnog tretmana ili rješenja za svoj problem. Prvi korak je iskreni razgovor sa ljekarom, a zatim i zajednički rad na stvaranju plana kojim će se problem riješiti. Najvažnije od svega je da žene koje pate od insomnije, a koje su u menopauzi, znaju da postoje načini da pomognu sebi.

SIMPTOMI: otežano uspavljivanje, često buđenje tokom noći, prerano buđenje, umor i izostanak opuštanja nakon sna, dnevna pospanost, nervoza, depresivnost, otežana koncentracija, tenzione glavobolje

UZROCI: stres, anksioznost, depresija, uzimanje ljekova, preparati za mršanje, kafa, nikotin i alkohol, hronični bolovi, maligne bolesti, rad u smjenama, kasno prejedanje

NAČINI LIJEČENJA: bihevioralna terapija, terapija ljekovima, alternativne metode

NARODNI LIJEK Kao gotovo univerzalan lijek, med pomaže i kod nesanice ili lošeg spavanja. Dobro izmiješajte 8 čajnih kašika sirćeta sa 250 g meda i lijek je gotov. Prije spavanja potrebno je uzeti 1 do 2 čajne kašike takvog meda s jabukovim sirćetom kako biste zaspali i čvrsto spavali. NAPOMENA: Koristite med dobijen hladnim vrcanjem jer on nakon zagrijavanja iznad 45C gubi svaku ljekovitu sposobnost. 

GRACIJA 64

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO