spot_img

Inspiracija za Oblik vode

spot_img

The Shape of Water imao je najveći broj nominacija, ukupno 13, a osvojio je četiri, te proglašen najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka.
Fantastična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriji koja se zaljubi u neobično riječno biće, osvojila je ukupno četiri Oskara: za najbolji film, najbolju režiju, za scenografiju i originalnu muziku.
Radnja je smještena u šezdesete godine prošlog vijeka, a taj dijelom naučno-fantastični, a dijelom ljubavni film Giljermu del Toru već je donio Zlatnog lava u Veneciji i Zlatni globus za najbolju režiju, kao i nagrade društava holivudskih reditelja i producenata. “Dok sam bio mali i živio u Meksiku, obožavao sam strane filmove, kao što je E.T, a prije nekoliko sedmica Stiven Spilberg je rekao: ‘Ako se nađete ovdje, ako se nađete na pozornici, sjetite se da ste dio ovoga nasljeđa, da ste dio svijeta reditelja i budite ponosni na to’. I ja sam ponosan, jako sam ponosan”, rekao je Del Toro nakon što je na pozornici Dolbi teatra dobio Oskara, te dodao: “Živimo u doba kada vam ponavljaju da morate da se bojite drugoga, da su drugi vaši neprijatelji i da to uzrokuje vaše probleme; naprotiv, drugi je rješenje vaših problema, drugi je ono što ostaje, on pokazuje put. Film poručuje – prigrli drugoga”.

 

 

via tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO