Intervju za posao: ŠTA OBUĆI?

Ne pretjerano šik, ali ne izgledati ni jeftino. Zavodljivo, ali ne kao filmska zvijezda. Intelektualno, ali ne banalno. Odvažno, ali dozirano... Ako želite da dobijete posao

Odijelo čini čovjeka? U nekim slučajevima odgovor je potvrdan. Iznad svega, kada ste u situaciji da se spremate na prvi intervju za posao. Pažnja: o vama će govoriti baš sve, do najsitnijeg detalja. Pripremili smo nekoliko psihološko-estetskih savjeta koji će vam pomoći da ne napravite grešku u jednoj tako važnoj životnoj situaciji.

Sako Obavezan, u bilo kojoj boji i od bilo kojeg materijala. Najbolje ga je nositi “rasparenog”, jer ćete u kompletu sa suknjom dobiti “hostesa efekt”, a sa pripadajućim pantalonama ćete izgledati kao poštar (odgovara samo u slučaju da ste krenuli na razgovor u neku avio-kompaniju).

Pantalone Podjednako izbjegavajte preširoke, s mnoštvom džepova kao i sasvim uske. Malo širi model, s “peglom”, ili uži – cigareta model, izaberite sami. Važno je samo da nisu preuske, blokiraće i cirkulaciju i cjelokupnu situaciju.

Farmerke Da, prilagođene sakou. Plave ili tamnoplave, ali NE – vezene, šarene, presvijetle ili poderane!

Košulja Ako se bojite kako ćete pogriješiti u izboru, izaberite bijelu: s njom nema greške. I nenašminkanom licu će dati poseban sjaj, onu svježinu spremnosti za novi početak.

Naočare za vid Naravno, ako ih inače nosite, a nemaju preupadljiv, fluorescentan okvir. Što diskretnije to bolje!
P.S. Na sunčane naočare i ne pomišljajte, kako na nosu tako i na glavi!

Dekolte Budite pažljivi: push-up je zabranjen kao i grudnjak izložen pogledima. Vaša pamet je ono što treba doći do izražaja, a grudi istaknite u nekoj drugoj prilici.

Suknja Mini, sigurno ne, čak i u slučaju da imate savršene noge. Ovo pravilo ne vrijedi samo u slučaju da ste došli na casting za manekenke. Perfektna dužina je malko iznad koljena. Dozvoljena je i dužina do članaka ali bez folk detalja, pretjerano živih boja ili sexy proreza.

Cipele “Platforme” su zabranjene. Previše su u trendu, rizikujete da vašem izgledu date pretjeranu “težinu”. Izaberite baletanke i nećete pogriješiti, djelovat ćete ženstveno, sigurno i “na zemlji”.

Potpetice: najviše 6-7 cm, one vrtoglavo visoke ostavite za ljubavni sastanak. Tenisice: pažnja, jesu udobne, ali neko može pomisliti da posao shvatate na pretjerano sportski način.

Tašna Minijaturna poput novčanika neka ostane kod kuće. Odavaćete utisak osobe koja nema šta da radi, koja okolo šeta “s rukama u džepovima”. Odaberite malo veću, ozbiljniju, svejedno je da li ćete je nositi preko ramena ili u ruci.

Nakit Nemojte pretjerivati. Dovoljan će biti jedan diskretan lančić, jedna narukvica, jedan prsten. Izbjegavajte zveckanje u svakom slučaju. Koliko god je neodoljivo u šetnji gradom, isto toliko je iritantno na intervjuu za posao.

Šminka Diskretna i njegovan izgled. Ustanite ranije i tako izbjegnite pojavljivanje u javnosti s otiskom od jastuka na licu. Ne stavljajte krvavocrveni ruž i previše crnila oko očiju: izgledat ćete kao osoba koja strahuje da će proći nezapaženo.

Kosa Ako je duga neka bude ravna i uredna. Griva kovrdža dolazi u obzir ako je skupite u rep, puštena može izgledati neuredno.

 

 

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...