Isak Šabanović: Tifa mi je uzor

Mladi Bjelopoljac je prvim nastupom u Zvezdama Granda podigao buru na regionalnoj muzičkoj sceni i preko noći stekao ogromnu popularnost

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Nova RS i Željko Đukić

Otkad je 2. januara u Zvezdama Granda zapjevao prve stihove pjesme Stipu gatibo, Isak Šabanović podigao je na noge žiri najvećeg regionalnog takmičenja, ali i publiku pored malih ekrana. Njegov nastup se još prepričava, a 25-godišnji Bjelopoljac preko noći je postao zvijezda ne samo u Crnoj Gori, već i u svim zemljama u okruženju. Njegovo ime puni novinske i stupce brojnih portala, a pohvala za pjevanje ne fali. Čak je usred emisije dobio ponudu od Marije Šerifović da snime duet.
Isak se, kako kaže u intervjuu za Graciju, za učešće u Zvezdama Granda prijavio “zahvaljujući” pandemiji koronavirusa, jer nije imao posla. Vidio je onlajn audiciju, odlučio da se prijavi i desilo se ono čemu se nije nadao. Ljudi ga već prepoznaju kada ga sretnu, čestitaju, upute riječi hvale i podrške, što mu, priznaje, prija, ali se tek navikava na to.

Tokom nastupa u Zvezdama Granda istakli ste da se čitav život spremate za takav trenutak… Koliko se bavite muzikom?
– Ne spremam se čitav život za Zvezde Granda, već za tako neku priliku na kojoj ću moći većem broju gledalaca da pokažem kakav sam pjevač. Rekao bih da se muzikom bavim čitav život, a deset godina sam intenzivno na sceni. U našoj zemlji sam postigao koliko sam mogao, svirao i za veći, i za mali broj ljudi, ali Crna Gora je malo tržište i veoma je teško da se za vas sazna malo dalje, a osjetio sam da je vrijeme da pokušam nešto više. Zvezde Granda su od dolaska Đorđa Davida i sada Aleksandra Milića Milija dobile priliku da afirmišu i rok i pop talente, a kako pandemija koronavirusa ne jenjava i mi muzičari već duže vrijeme nemamo posla, vidio sam onlajn audiciju i riješio da se prijavim, pa šta bude. I, eto, bilo je.
Odabrali ste rok kao muzički pravac. Koji roker Vam je najveća inspiracija, i zašto?
– Odrastao sam uz rok i pop muziku. Otac muzičar, pjevao je od roka do sevdaha, i imao sam od koga da slušam i učim. Kasnije sam istraživao i otkrivao i rok pjesme su me osvojile. Osjetio sam da mi leže, da sam to ja. Tifa mi je definitivno uzor. Znam da ima boljih, ali njegov stil mi je bliži i draži.

“Još se navikavam da privlačim pažnju prolaznika, jer me prepoznaju, a to se dešavalo i u Beogradu. Prija mi, svakako, samo se treba navići na to”

Vaš nastup je “zapalio” region. Osim sjajnog pjevanja pokazali ste i nevjerovatnu energiju na sceni. Odakle je crpite? 
– Hvala na lijepim riječima. Oduvijek sam bio nestašno dijete, znatiželjno, sve bih probao, da sviram, da pjevam, da se bavim sportom… I sve sam to radio. Moji roditelji su mislili da će to proći. Međutim nije, stalno sam u pokretu, tako da bih rekao da je ta energija urođena.
Kakav je osjećaj postati regionalna zvijezda za samo jednu noć? 
– Još neshvatljiv osjećaj, iako je od emitovanja emisije prošlo 15 dana. Još se navikavam da privlačim pažnju prolaznika, jer me prepoznaju, a to se dešavalo i u Beogradu. Prija mi, svakako, samo se treba navići na to.
Ipak, najponosniji na Vas su Bjelopoljci. Kako su Vas dočekali nakon povratka iz Beograda?
– Ma, haos! Svi bi da me pozdrave, upute čestitke, podrže, pomognu i na tome sam veoma zahvalan. I dalje svi u porodici dobijamo pozive i čestitke od sugrađana tako da sam dodatno ponosniji, jer najteže je biti popularan u svom mjestu. Da budem iskren, najmanje sam radio u Bijelom Polju jer rok nije baš popularan u tamošnjim lokalima, ali kada je riječ o podršci i te kako je imam od svojih sugrađana.

“Još se navikavam da privlačim pažnju prolaznika, jer me prepoznaju, a to se dešavalo i u Beogradu. Prija mi, svakako, samo se treba navići na to”

Kako se nosite s pažnjom koju ste izazvali? 
– Pokušavam da se izdignem iz svega, da ne uzletim. Pomalo osjećam pritisak zbog brojnih intervjua, ali šta sam tražio to sam i dobio (smijeh). Zato imam porodicu i prijatelje koji me vraćaju na zemlju, a tu je i muzika koja me relaksira.
Kako teku pripreme za nastup? Na čemu insistira Vaš mentor i koliko je rad sa njim doprinio uspjehu?
– Mili je vrlo posvećen muzici, ali i svojim kandidatima. Zna da iz nas izvuče ono najbolje, tako da je cijela grupa sa kojom sam vježbao zadovoljna.
Šta mislite, koji su najveći izazovi koje donosi slava?
– Ostati svoj i da čvrsto ostanete na zemlji. To je najbitnije. Razdvojiti scenu i svakodnevni život. Ne znam kako, ali radiću na tome.
Da li mislite da rok muzika može da se vrati na velika vrata na prostore bivše Jugoslavije?
– Rok mora da se vrati na velika vrata. Generalno je rok u stagnaciji. Starije generacije su učile od Bitlisa, Stonsa, Dorsa… I imali su dobre učitelje, a sada nema ništa novo. Tržište je zatrpano autotjunerima, nekom muzikom koju ne razumijem. Nadam se da će baš Zvezde Granda biti okidač koji će na ove prostore vratiti rok na velika vrata.
Vaše pjesme i spotovi nakon nastupa u Zvezdama Granda vrtoglavom brzinom skupljaju preglede. Da li planirate da objavite neku novu numeru u bliskoj budućnosti?
– Sada sam isključivo fokusiran na takmičenje i u dogovoru sa mentorom pravim planove za dalje.
Kada bismo mogli da očekujemo duet sa Marijom Šerifović koja Vam je ponudila taj vid saradnje?
– Nijesam imao priliku da se vidim sa Marijom nakon emisije. Zauzeta je poslom sa svojim kandidatima, kao i ostali članovi žirija, tako da nijesam ni očekivao da se vidimo. Ako bude dueta – biće.
Kakvi su Vam planovi? Da li ćete se “držati” isključivo rok muzike ili ste spremni da “zaplovite” i u druge žanrove?
– Znam ja i da “zaplovim” u druge žanrove. Vidjećemo šta će donijeti takmičenje. Da privedemo prvo to kraju, a onda pravimo planove za dalje.

Gracija 186, januar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...