Italijanski ulični spektakl „Mobi Dik“ otvara FIAT

Večeras u 21 sat na Trgu nezavisnosti

Ulični spektakl „Mobi Dik“, italijanskog Teatra dei Venti, koji je režirao Stefano Te, večeras, u 21 sat, na Trgu nezavisnosti u Podgorici otvoriće novo izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2021.

Predstava je rađena po jednom od najznačajnijih djela američke i svjetske književnosti, koja tematizuje, između ostalog, i odnos čovjeka i prirode, uz preplitanje nemilosrdne borbe za preživljavanje, iznenadne oluje i trenutaka radosti njenih protagonista.

Riječ je o spoju akrobatske koreografije i scenskih promjena u ritmu muzičkih tema. U ovoj vrhunskoj predstavi uličnog teatra umjetnost se u urbanom okruženju približava publici, pa i slučajnim prolaznicima, svjedočeći o istinskim kulturnim vrijednostima i dometima i u ovim pandemijskim danima. Djelo Hermana Melvila i u ovoj adpataciji objedinjuje filozofske, naučne, religiozne i sociološke disertacije o svijetu i vremenu.

Koncept i režija: Stefano Tè

Adaptacija dramskog teksta: Giulio Sonno

Konsultant režije: Mario Barzaghi

Asistent režisera: Danilo Faiulo

Kostimografija: Teatro dei Venti

Dizajn svijetla: Alessandro Pasqualini 

Majstor svijetla: Stefano Cane 

Scenografija: Dino Serra

Autori scenske instalacije: Dino Serra, Massimo Zanelli

Majstor tona: Luigi Pascale

Igraju: Alessio Boni, Oxana Casolari, Marco Cupellari, Federico Faggioni, Davide Filippi, Giulia Sarah Gibbon, Adrian Iselin, Mara Lambriola, Hannes Langanky, Giovanni Maia,  Iona Petmezakis, Irene Raccanelli, Cesare Trebeschi, Amalia Ruocco, Antonio Santangelo, Davide Tubertini, Elisa Vignolo.

Muzičari: Matteo Pontegavelli (truba), Domenico Pizzulo (gitara, sintisajzer), Igino L. Caselgrandi (bubnjevi, perkusije)

U okviru pratećeg programa FIAT-a, večeras od 23 sata na terasi KIC-a „Budo Tomović“ nastupiće crnogorski trio MOA.

Vokalno-instrumentalni trio formiran je prošle godine, a čine ga Marija Mitrović, pijanistkinja, Andrijana Ramović, kontrabasistkinja i Dušanka Belada, rediteljka/kantautorka. One se bave  autorskim obradama jazz, soul, rock, funk klasika prošlog vijeka, kao i komponovanjem originalnih numera. Pažljivim pristupom repertoaru, kombinujući melodije prošlih vremena i savremene klasične muzike, kreiraju posebnu atmosferu i pružaju publici jedinstven muzičko-scenski doživljaj.

U okviru likovnog segmenta pratećeg programa FIAT-a od danas do 16. septembra publika može pogledati i izložbu „Ljudi“ slikara Milana Medića. Njegova djela postavljena su u galerijskom prostoru Kulturnog centra “201engaging space” (Ul. Kralja Nikole 10)

Milan Medić rođen je 27. aprila 1998. u Bačkoj Topoli. Osnovnu školu završio je u Podgorici, a školovanje je nastavio na Cetinju gdje je pohađao srednju likovnu školu ”Petar Lubarda”, smjer grafički dizajn. Studirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, takođe grafički dizajn. Na trećoj godini studija odustaje od grafičkog dizajna i posljednje dvije godine na FLU provodi usavršavajući crtanje portreta. Na njegovim crtežima dominantni su muški portreti starijih godina. Živi i radi u Herceg Novom.

U segmentu Kreativne industrije FIAT-a od večeras pa do kraja festivala na krovu KIC-a “Budo Tomović” u terminu od 20 do 24 sata može se pratiti kreativni proces “Ptičica”, umjetnice Ane Stanovnik.

“Ptičica” je osnovana 2019, a inspirisana je prirodom i japanskom tradicionalnom umjetnošću, Oshibana.  To je tehnika u kojoj se prirodni materijali, presovano bilje, cijeli cvjetovi, listici ili latice, koriste za kreiranje slika. Na slikama Ane Stanovnik zastupljene su biljke sa različitih područja Crne Gore. Umjetnica ih presujuje posebnoj presi i nestrpljivo iščekujuje ishod procesa…

Ulaz na sve programe FIAT je besplatan.

FIAT se i ove godine organizuje uz puno poštovanje svih epidemioloških mjera, koje je za održavanje kulturnih događaja propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

 

Kako bi publika omogućila bezbjedno prisustvo našim programima neophodno je da zadovolji jedan od sljedećih uslova IJZCG:

 

• potvrda o primljenoj makar jednoj dozi vakcine protiv COVID-19

• potvrda o preležanom COVID-19 (ne starija od 14 dana i ne više

od 180 dana)

• negativan PCR test ne stariji od 72 sata

• negativan brzi antigenski test BAT ne stariji od 48 sati

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...