spot_img

Ivan Bosiljčić: Iza svakog džentlmena stoji otac

spot_img
Razgovarala Danijela Đokić
Foto Privatna arhiva

Uz Ivana Bosiljčića (37), talentovanog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca, pjevača i plesača, često i opravdano idu epitet džentlmena i romantika. Rođen je u Užicu, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, a glumu je diplomirao 2001. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Širu popularnost stekao je ulogama u serijama Ranjeni orao i Greh njene majke, dobitnik je brojnih priznanja za izuzetna glumačka ostvarenja, a ovjenčao se i dvjema Sterijinim nagradama. Stalni je član ansambla drame u Narodnom pozorištu. Živi u Beogradu i u skladnom braku sa pjevačicom Jelenom Tomašević ima ćerku Ninu.

Autorsko veče, kojim ste u Herceg Novom okončali ljetnju turneju, odraz je Vašeg senzibiliteta i spoj je svih Vaših talenata, pjesme, igre, glume. Rekla bih da ste nostalgični za minulim vremenima?
– Vjerujem da se u sadašnjosti sabira i postoji sve što je postojalo nekada. Naš je izbor da li ćemo njegovati vrijednosti koje su nam ostale kao zavještanje ili ćemo u potpunosti pratiti aktuelne trendove. Može se i jedno i drugo, samo je stvar potrebe. Danas se može biti tradicionalista, poeta, klasičar, bez obzira na izobilje novih tendencija. Ja tu mogućnost izbora koristim u potpunosti i dijelim je sa ljudima koji imaju sličan muzičko poetski ukus. A ima nas.
Kako ste se nosili s vremenom u kojem ste odrastali, a u kojem su u modi bili žestoki momci?
– Slabići nikad nisu bili u modi, tako da je svako onaj ko se trudio da bude žestok, bilo intelektualno ili fizički, to i postizao. Gubitnici su samo oni koji nisu napredovali.
Zašto ste izabrali glumu za životnu profesiju?
– Izabrala je gluma mene. Ja se nisam puno pitao.
Slovite kao veliki džentlmen. Vjerujem da iza svakog džentlmena biva divna i brižna majka?
– Iza svakog džentlmena stoji otac koji je bio džentlmen prema svojoj ženi. I supruga koja je to znala da cijeni. Pristojno i jako dijete plod je i oca i majke.
Šotrine serije donijele su Vam regionalnu popularnost. Da li su Vas na neki način odredile u glumačkom smislu?
– Gluma je nepregledno polje i što se glumac manje opredeljuje samo za jednu sferu ove umjetnosti to je bolje za njega. Imao sam sreće da igram  pred kamerama, u teatru, mjuzikle, klasiku, avangardu i svaki od ovih pravaca me je upotpunjavao kao glumca. Treba se igrati i istraživati. A od Šotre sam naučio toliko da su malo tri ovakva intervjua da bih sve pobrojao.
Gledanost serija kao što su Ranjeni orao i Greh njene majke prevazišla je sva očekivanja. Da li je to izvjesni pokazatelj da su ljudi danas, više nego ikada, žedni ljubavi, romantike i lijepih priča?
– Priča o ljubavi nikad nije dovoljno. Jedni druge neprestano bi trebalo da podsjećamo da je ljubav centar života. Ovo serije su jednostavnim jezikom govorile upravo o tome.
Gdje ste više svoji, na daskama ili pred kamerama?
– Posljednje dvije godine sam se posvetio radu u pozorištu i sad već jedva čekam predstojeće snimanje.
Već par godina u braku ste sa poznatom pjevačicom Jelenom Tomašević. Kako Vam se desila ljubav?
– Kao i svima, i nama se ljubav desila spontano, a mi smo bili dovoljno trezveni da je prepoznamo i sačuvamo.
Kada se u ljubavi i braku nađu javne ličnosti, da li u tom odnosu neko mora da podnosi veću žrtvu ili to može biti prednost?
– Ista su pravila i za anonimne i za javne ličnosti. Ko nije spreman na žrtvu, taj nije spreman da voli. A danas se stiče utisak da je sve više nesposobnih za ljubav, to jest brak.
Kako odgajate ćerku Ninu i da li tata džentlmen može da joj kaže ne?
– Nina je neodoljivo šarmantna, ali tata mora da zna da kaže ne. I da se toga drži. Najbolji otac je strog, ali pun ljubavi. Trudim se da budem takav.
Nakon ovako uspješne karijere, šta bi danas za Vas bio pravi izazov?
– Pravi izazov je biti dobar otac i muž i uvijek znati da je posao na drugom mjestu.
Šta trenutno radite, da li je u najavi neki novi projekat?
– Upravo sam se vratio iz Moskve, gdje smo završili višemjesečno snimanje serije čija se premijera očekuje u oktobru na Prvom kanalu Ruske nacionalne televizije. To je bilo izuzetno značajno iskustvo za moju porodicu i mene. Ovu i narednu godinu posvetiću se snimanjima izuzetno zanimljivih tema koje će gledaoci u regionu uskoro vidjeti. U međuvremenu ću se, lice u lice, sretati sa publikom u beogradskim pozorištima i na gostovanjima sa svojim autorskim projektom.
Veče u hercegnovskoj Dvorani Park još jednom je potvrdilo koliko Vas publika poštuje i voli. Kakve utiske nosite iz Crne Gore?
– Poštovanje i ljubav su obostrani! Zahvalan sam Herceg Festu što nam je obezbijedio ovakav susret. A u Crnoj Gori sam redovan gost, toliko redovan da prestajem da se osjećam kao gost, prije svega zahvaljujući izvrsnim festivalskim danima u Herceg Novom, Tivtu, Baru, Budvi…
Gdje sa porodicom provodite odmor i koje destinacije najradije birate?
– Naš odmor se odvija na relaciji Atos, Kragujevac, Užice, Zlatibor, Zlatar, Montenegro. Još da sve to poveže jedan auto-put, gdje bi nam bio kraj.

Gracija br. 87, 02.09.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO