spot_img

Ivana Babić: Slikanje je postalo moj lični svijet

spot_img
Razgovarala Marina Strugar
Foto Mirko Savović i privatna arhiva

Poslije izložbe Obrisi, organizovane u Galeriji solidarnosti u Kotoru, mlada umjetnica Ivana Babić (33) nedavno je radove predstavila u Modernoj galeriji u Budvi. Ivana je rođena u Sarajevu, djetinjstvo je provela u Budvi, gdje je stekla osnovno i srednje obrazovanje, a 2008. je diplomirala na podgoričkom Arhitektonskom fakultetu, pod mentorstvom prof. dr Gorana Radovića. Učestvovala je na nekoliko kolektivnih i grupnih izložbi, a osim slikarstva bavi se dizajnom i enterijerom. Živi i radi u Budvi.
“Izložba u Modernoj galeriji u Budvi je drugo predstavljanje ciklusa Obrisi i obuhvata slike u tehnici ulja i akrila na platnu nastalih od 2010. do danas. Ujedno je i moja druga samostalna izložba, a osnovna zamisao je predstavljanje mog stvaralaštva i pružanje uvida u moguće pravce mog daljnjeg razvoja kao umjetnika. Postavka u Budvi obogaćena je akrilima na platnu nastalim u 2017. iz serije Polar”, rekla nam je Ivana na početku razgovora.

Kako nastaju Vaši radovi i koju ideju želite da prenesete?
– Sve počinje od bijelog platna i jednostavne ideje da se na njemu materijalizuje sjećanje ili kreira imaginacija. Trudim se da slika nastaje spontano, da se obrisi gradova i pejzaža sami formiraju pretapanjem boja po platnu, materijalizuju kroz nanose slojeva boje, pa prilikom slikanja koristim isključivo špahtlu.   Volim taj susret sa praznom površinom i slobodu izraza, sam proces slikanja i osjećaj zadovoljstva kad prikaz postane potpun. Pokušavam kroz slike da sjećanja i snove učinim opipljivim i da kroz kolorit izrazim svoje nade, utiske i stremljenja. Stoga je lajt motiv mojih slika uvijek more, uvijek nedokučivo prostranstvo, uvijek tok i pokret.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 104, 28.04.2017.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO