Ivana Miranović: Kreacijama želim da istaknem ono najdominantnije što žena nosi u sebi

Nakon nedavnog predstavljanja projekta She, mlada crnogorska dizajnerka otkriva da voli da stvara elegantne, izazovne, ženstvene i futurističke kreacije, kao i koliko je London promijenio njen doživljaj mode

Razgovarala Marina Strugar
Foto Mirko Savović

Crnogorska dizajnerka Ivana Miranović uspjela je za relativno kratak period da skrene pažnju na sebe ekstravagantnim modelima koji ističu i ženstvenost i eleganciju, a posebnost im daje futuristička nota. Takav pristup modi koji njeguje iza svog brenda Itsa Couture pokazala je i na prvoj samostalnoj reviji u Podgorici, koja nosi poruku svim ženama da budu ono što jesu, a ne ono što drugi žele da budu.
Na nedavno održanoj samostalnoj reviji predstavili ste novu kolekciju She, koju priču ona donosi, koje materijale i nijanse?
– Moja samostalna revija je prevashodno održana kako bih svoj brend predstavila crnogorskoj publici u punom svijetlu i na meni svojstven način. Kao nova dizajnerka, željela sam da me ljudi upoznaju kroz moj rad i da svoje kreacije izložim u ambijentu u kojem smatram da zaslužuju da budu predstavljene i da cjelokupna vizija bude sprovedena u djelo, a za to mi je bila potrebna puna kreativna sloboda. Projekat She kroz svaku svoju kreaciju isijava unutrašnju ljepotu žene. Volim to da nazovem projektom, a ne samo novom kolekcijom, jer nosi poruku, priču i inspiraciju pretočenu u tkaninu, a to je Ona, Žena. Materijali su koloritni i živopisni, od svilenog brokata do svilenog tafta u neon bojama i raznobojnih ručno šivenih perli na čipkama.

 

Kakvu modu volite da stvarate?
– Avangardnu a sofisticiranu, elegantnu a izazovnu, ženstvenu i futurističku, a luksuznu i jednostavnu. Volim sveobuhvatnost stopljenu u jedno. Ne volim ekstreme, volim balans svega. Kakvu ženu volim da vidim u svojim kreacijama, takve haljine i kreiram.
Koristite zanimljive forme, koliko na Vaš izraz ima uticaja umjetnost, i kako doživljavate taj spoj umjetnosti i mode? Da li je to izmještanje motiva, inspiracije, igra kreativnosti, pomjeranje granica moguće na crnogorskoj modnoj sceni?
– Drago mi je što kroz svoje kreacije mogu da ispoljim svoju umjetničku crtu, jer za mene kreiranje predstavlja iskazivanje individualizma, svojih misli, života, svog životnog doba kroz koje prolazite. Pokazivanje svojih težnji kroz nosivo. U procesu kreiranja sam fleksibilna. Do samog kraja izrade je sve sklono promjenama, oduzimanju i dodavanju elemenata. Nekada je ono što zamislim pretočeno u djelo identično bez mijenjanja forme, a nekad ode u potpuno drugom smjeru. Nema pravila niti ograničenja, i to je ono što mi daje posebnu satisfakciju.
Koliko Vam polazi za rukom da uspostavite balans između ekstravagancije i trendova, da li Vas zahtjevi tržišta ograničavaju u stvaralačkom izrazu?
– Ne robujem trendovima, jer ništa prolazno ne smatram dovoljno lijepim i održivim. Kako u životu, tako i u modi. Iskreno, svoj pravac sam započela prvom kolekcijom za nijansu ekstravagantnijom od sljedeće, ali sam ostala dosljedna svom stilu jer se ispostavio kao nešto što je upravo nedostajalo našem tržištu. Što se tiče prilagođavanja, custom made modele prilagođavam senzibilitetu klijenta koji mi se prethodno obrati i koji je prepoznao sebe u mojim kreacijama.
Ženstvenost je ono što u prvi plan izbija iz Vaše modne priče, da li je to i dominantan efekat koji želite da postignete?
– Efekat koji želim da postignem kroz svoje kreacije je da žena istakne ono najdominantnije što nosi u sebi. A ukoliko sebe prepozna u mojim kreacijama, onda to apsolutno i može.

“Moda je način izražavanja, način predstavljanja sebe, svoje kulture, svojih stavova. Svako voli modu, neko da je pravi i nosi, a neko makar da je vidi”

Vama moda nije primarna profesija, ali je veoma bitan segment Vašeg života, pa i profesionalnog? Koliko kreiranje oblikuje Vaš život?
– Pravnik sam po struci, ali me to nije ograničilo da odem u smjeru modnog dizajna i da kreativnost ispoljim na ovaj način. To je jednostavno tinjalo u meni, i nastalo je spontano, prirodno i spletom svih mojih dosadašnjih životnih okolnosti. Počev od toga da sam srednju školu završila u Londonu, gradu koji je moj stil zauvijek promijenio i naučio me šta je sve moguće kada je moda u pitanju. Mogu da kažem da se kreiranje prožima kroz moj svakodnevni život. Moda je način izražavanja, način predstavljanja sebe, svoje kulture, svojih stavova. Svako voli modu, neko da je pravi i nosi, a neko makar da je vidi. Moda je svuda oko nas i mnogo je zastupljenija u našim životima nego što mislimo.
Koji je najbolji modni savjet?
– Kada poznavalac mode može na najbolji način istaći kvalitete nekog pojedinca, a da to bude svojstveno njemu i da ne izlazi iz okvira njegove ličnosti. Jer uzalud nosite ono što neko drugi smatra da vam najbolje stoji ako to nije ono što nosite iznutra. Najbolje je kad je sve to iznutra i spolja sinhronizovano, iznoseći ono najljepše na površinu.
Kakvo je Vaše mišljenje o aktuelnim trendovima, koji biste izdvojili i kako ocjenjujete street style u Crnoj Gori?
– Trenutno sam u oversize fazonu haljinica/sakoa/kaputa ili biker oversize jakni. Kada je street style u pitanju, volim jednostavnost sa makar jednim komadom koji je kontrast ostatku odjeće, to su uglavnom obuća, naočare ili jakna. Doduše, to je godinama moj stil, uz dozu promjena iz sezone u sezonu i usvajanjem ponekog trenda koji mi leži u tom trenutku. Uglavnom, jednostavnost sa dozom ekstravagancije je ono što lično preferiram. Što se tiče onoga što gledam na ulicama Crne Gore, voljela bih da žene shvate da što više toga stave na sebe nije zaista više. Sparivanje i isticanje više različitih brendova, kao i slijepo praćenje trendova ne znači uvijek da to i izgleda lijepo, što bi, na kraju, trebalo da bude jedino mjerilo.
Gracija 177, 6.3.2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...