spot_img

Ivana Pavličević: Zalažem se za prirodnu ljepotu

spot_img
Piše Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Topli ljetnji dani zahtijevaju poseban pristup šminkanju i njezi kože, zato smo se za savjete obratili šminkerki Ivani Pavličević, vlasnici Make up studija Ivana. “Moj savjet je lagana, što prirodnija šminka. S obzirom na to da sunce ima veliki uticaj na kožu, prijedlog je puder sa zaštitnim faktorom. Koža lica je vrlo osjetljiva, pa bih pored lagane šminke preporučila i pojačanu njegu kože, jer kada je lice njegovano i bez značajnih problema, onda sa malo šminke možete izgledati savršeno. Shodno tome, predložila bih da izbjegavate jaku šminku sa puno teškog pudera koji će zatvoriti pore lica, napraviti osjećaj nelagodnosti. Ako morate ili želite da se šminkate svakog dana, onda treba da se osjećate kao da niste našminkani”, objašnjava Ivana, i otkriva koji je vodeći trend za aktuelnu sezonu u svijetu ljepote. “Prirodni look! Kao što često možemo vidjeti u svijetu mode da se vraćaju trendovi i stvari koje su nosile naše mame i bake, tako se i vraća trend što prirodnijeg izgleda. Šminka treba da nam pomogne da istaknemo lijepe crte lica i pokrijemo one manje lijepe. Ne samo da je modni trend, to je nešto za sam se zalagala svih ovih godina moga rada – prirodna ljepota.”
Neke djevojke se šminkaju i za odlazak na plažu, što Ivana ne savjetuje. “Svaka djevojka koja ide našminkana na plažu sigurno ima veliki razlog za to. To je najvjerovatnije problematična koža lica s aknama, ekcemima i slično. Shodno tome, jednim dijelom razumijem potrebu da sakriju nedostatke na taj način i osjećaju se ljepše na plaži. Međutim, moja preporuka nije da nastave to da rade, već da pojačaju njegu lica i rade na rješavanju problema, a ne na prekrivanju. Za one koje i dalje žele da se šminkaju, preporuka je da odaberu puder sa zaštitnim faktorom, može to biti neki medicinski puder, bb krema, veoma je bitno da vode računa o kvalitetu. Uložite u kvalitetan puder, ne zaboravite da ga koristite svakog dana i koža će vam biti zahvalna”, kaže Ivana i objašnjava šta podrazumijeva pod terminom prenašminkanost i koliko često se susreće sa tim. “Prenašminkanost je ono što i danas često možemo vidjeti kroz prenaglašenost nekog dijela lica, bilo da su to obrve, previše precrtane usne, previše hajlajtera, bronzera, sjenke… Jednostavno rečeno, to je kada svako prvo na vama primijeti veliku količinu šminke. Iako se to često može vidjeti, smatram da se sve više budi svijest djevojaka o tome da to nije nešto što bi trebalo da praktikuju. Osim toga, i mnogo jaka šminka može nekome lijepo stajati, zbog čega sa svakom djevojkom imam drugačiji pristup i prijedlog za šminku. Jaku šminku preporučujem za neke događaje, kao što su vjenčanja, večernji izlasci i slično, dakle treba da se razlikuje od najlaganije dnevne šminke. Na kraju bih naglasila da se jaka šminka i prenašminkanost znatno razlikuju, i da ne podržavam bilo šta što je previše, pa tako ni previše šminke.”

“Imala sam čast da budem u spotu najveće makedonske zvijezde Tošeta Proeskog”

Šminkanje kao vid umjetnosti

Ivana se u toku studija bavila mankenstvom, prvenstveno u Makedoniji, ali i van nje. Radila je veliki broj kampanja, revija, spotova, a s ponosom posebno izdvaja jednu saradnju. “Imala sam čast da budem u spotu Tošeta Proeskog, najveće makedonske zvijezde. Te dvije godine bavljenja manekenstvom doživljavam kao lijep period. Imali sam najdivniji hobi u toku studenskog perioda života. Smatram da sam bila uspješna zato što sam zaista voljela to što radim. Kroz taj posao sam zavoljela i šminkanje, oduvijek me je privlačilo. Još dok sam bila djevojčica, a kasnije tinejdžerka, šminkala sam svoje drugarice i izdvajala sam se u tome, i često dobijala savjete da počnem i profesionalno da se bavim šminkanjem. Talenat je, kako su drugi rekli, bio očigledan. Zvanično sam počela da se bavim šminkanjem kada sam došla u Crnu Goru i moram priznati da počeci nisu bili laki. Kao nekom iz druge zemlje teško je bilo doći do ljudi koji će prepoznati moj rad, s obzirom na to da nikog nisam poznavala i nisam mogla dobiti preporuku. Međutim, kada je krenulo, zaista sam se izdvojila, a Crnogorke su moj rad, trud i kvalitet prepoznale i podržale, zbog čega danas mogu reći da se sav moj trud zaista isplatio.”
Ivana smatra da u šminkanju, kao i u modi, morate uvijek da se usavršavate i pratite trendove. “Posjećujem često razne vrste kurseva, obuka i master klasova, zaista se trudim da ne zaostajem za svjetski priznatim šminkerima i trendovima koje diktiraju. Vodim se onim načelom da ako radite ono što volite, onda nikada ne morate raditi. Ja volim svoj posao, živim kroz njega, ispoljavam svoju kreativnost, doživljam ga kao vid umjetnosti. Da bi neko bio kvalitetan šminker mora imati umjetničku crtu u sebi, a ja zaista jesam umjetnička duša. Zar može biti ljepše nego da na ovakav način ispunjavate sebe, a to je baš kako drugi kažu posao, a ja kažem ljubav.”


Ivana u okviru svog studija organizuje kurs Našminkaj se sama, te nas je interesovalo koja je metodologija rada je zastupljena, kome je namijenjen kurs i koliko traje. “Kurs Našminkaj se sama namijenjen je svim djevojkama koje žele da nauče osnovne tehnike šminkanja isključivo za njihove crte lica. Posebno ga preporučujem djevojkama/ženama koje zbog prirode posla moraju svakodnevno da se šminkaju, i onima koje često putuju i žele da imaju lijepu šminku kada nisu u mogućnosti da pođu kod profesionalnog šminkera. Kurs traje tri dana i obuhvata tehnike dnevne i večernje šminke, kao što su smokey eyes i slično. Dobijate zaista veliki broj savjeta na koji način i koja vrsta šminkanja odgovara baš vama, jer se često susrećem s tim da neko zna lijepo da se šminka, a ne može prepoznati šta tačno odgovara obliku lica, očiju, jagodicama… Osim toga, dobijate preporuke koju vrstu šminke da koristite, posebno pudera, jer je mnogim ženama veoma teško da izaberu brend i nijansu pudera.”
A na pitanje kako se izdvojiti u moru drugih šminkera, Ivana odgovara: “Smatram da se nije teško izdvojiti ukoliko ponudite kvalitet. Pod kvalitetom smatram znanje, talenat i kvalitet šminke koju koristite, kao i ambijent, i posebno odnos sa klijentom. Postoji zaista mnogo šminkera, pa kada meni neko pokloni povjerenje, trudim se da se osjeća prijatno, ugodno i zadovoljno. Šminkanje nije potreba već jedna vrsta luksuza, zbog čega se morate truditi da bude zadovoljan onaj ko to sebi priušti. Takođe, usavršavanje i praćenje trendova imaju veliki uticaj na to, a preporuke zadovoljnih klijenata su me izdvojile i dovele do toga što jesam danas.”

Gracija 160, 21.6.2019.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO