NaslovnicaIntervjuIvona Blagojević: Moja oaza mira i dobre energije

Iz iste kategorije

Ivona Blagojević: Moja oaza mira i dobre energije

Piše Marina Strugar
Foto Vesela Mišković
Garderoba Marina Banović

Ivona Blagojević je više od 20 godina poznato TV lice, koje nas je vodilo kroz različite televizijske formate. Nedavno je, poslije dvije decenije rada na Javnom servisu, karijeru nastavila na novoj Adria televiziji kao urednica zabavnog programa. To je za Ivonu krupan i važan korak u karijeri. Velika posvećenost i uspješni rezultati traže i mnogo uloženog rada i vremena, zato Ivona koristi svaki slobodan trenutak za stvaranje lijepih momenata. U tom duhu je uredila i svoj životni prostor.
“Kažu da si bogat kada imaš nešto što ne bi nikada mogao kupiti novcem, a to su dom i porodica. Oni su sa vama u najljepšim i najtežim trenucima. Moja porodica je mala, ali jaka. Svi živimo svoje živote, ali smo uvijek tu jedni za druge. Imam žal što nemam više djece i pravi osjećaj jedne kompletne porodice. Moji najbliži dopunjuju sve ono što mi nedostaje. Mnogo volimo da se okupljamo i uživamo zajedno.”
Napravili ste malu oazu za Vašeg sina i Vas, čime ste se upravljali pri sređivanju enterijera? Kakve prostore volite?
– Zahvalna sam mojoj majci, koja nam je ustupila stan u kojem živimo i negdje nam se ukusi za opremanje istog podudaraju. Volim osjećaj ušuškanosti i topline, boje u prostoru, kao i kombinaciju retro i modernog stila namještaja. Dnevni boravak mi je najbitniji dio stana jer u njemu najviše i boravimo. Zato sam za opciju udobnog namještaja i izbora boja koje prijaju. U našem domu preovladava kraljevsko plava u kombinaciji sa žutom i zlatnom. Danas možete da se “igrate” stilovima i bojama, a mi smo pokušali sve da uskladimo a da ne pređemo u kič. Sve smo sređivali sami u skladu sa našim osjećajem.

“Samouka sam kuvarica. Volim da eksperimentišem u kuhinji i kažu da mi to ide od ruke”

Čemu dajete prioritet, komforu ili estetici?
– Podjednako, bitni su mi i komfor i estetika. Za mene je estetika širok pojam. Mišljenja sam da se odražava na sve segmenta života, od toga kako opremate prostor u kojem živite, kako se oblačite, do toga kakav lak nosite ili cipele koje obujete, pa sve do najsitnijeg detalja, kao što je način na koji aranžirate cvijeće.
Koji je samo Vaš kutak u stanu, zona za relaksaciju?
– Moja fotelja do prozora. To je moja oaza mira i dobre energije. Tu mi počinje svaki dan uz prvu jutarnju kafu. Ako se nekada odlučimo za promjenu enterijera, sigurna sam da će ta fotelja ostati na istom mjestu (smijeh).
Koliko pažnje poklanjate detaljima, na koji način ih birate?
– Detalje obožavam. Ključni su u dekorisanju stana, daju mu poseban, lični pečat. Volim da vodim računa o svemu, od umjetničkih slika, ramova sa omiljenim fotografijama, stolne rasvjete koja mora biti usklađena sa stilom namještaja. Upravo mnogi od tih detalja imaju i posebnu emotivnu vrijednost za mene, kao što su umjetničke slike, neke datiraju i iz Sarajeva. A, za jednu sam posebno emotivno vezana.

“Fotelja do prozora, moja oaza mira i dobre energije. Tu mi počinje svaki dan uz prvu jutarnju kafu”

Da li ste od onih žena koje se oslobađaju suvišnih stvari ili ih čuvate?
– Sve zavisi od faza. Imam periode kada bih bukvalno sve promijenila i zamijenila u stanu, a onda se saberem i opet uživam u svakom kutku. Mišljenja sam da namještaj nikada nije bio jeftiniji, a podjednako estetski izgledan. Više sam pristalica povoljnije kupovine namještaja, kako vam kasnije ne bi bilo žao da ga zamijenite drugim.
Koliko Vam je bitan red ili imate svoj kreativni haos?
– Za mene se može reći da sam higijeničarka (smijeh). Kod mene mora sve da stoji na svom mjestu, uživam u čistoći i urednosti. Moram samo više da se potrudim da tu osobinu prenesem na sina, jer mislim da je značajna za život. Kako kažu, kakav vam je orman, takav vam je i život (smijeh). Često me moji doživljavaju kao vojnika. Korona i dodatna higijena nisu promijenile moje navike u domu, pa Vam je jasno da sam asepsol koristila i prije epidemije.
Da li volite da kuvate i u kojim jelima uživate, koji su Vaši specijaliteti? Da li volite da kuvate za prijatelje?
– Obožavam da kuvam i od kada sam majka to je postao svakodnevni ritual u našem domu. Samouka sam kuvarica i išla sam do faze kada sam čak i hljeb pekla. Volim da eksperimentišem u kuhinji i kažu da mi to ide od ruke. Omiljena jela mojoj porodici su potaži i piletina u raznim vrstama soseva, a Andrej ipak najviše navija za paste.

Koliko uvažavate Andrejevu slobodu i potrebe kada je riječ o njegovom prostoru?
– Andrej ima svoju sobu i baš nedavno smo promijenili namještaj u skladu sa njegovim potrebama odrastanja. Molio me da ima i jedan dodatni krevet, kako bi drugari i drugarice mogli prespavati povremeno kod nas, ali i da ima svoj radni sto za učenje. Ispunila sam mu želju, tako da sad ima pravu mušku funkcionalnu sobu.
Sa kakvim izazovima se sada nosite u ovom dobu odrastanja Vašeg sina?
– Sve što je stariji, čini mi se da je teže. “Mala djeca, mala briga, velika djeca velika briga”. Nisam vjerovala, ali kako vrijeme odmiče čini mi se da je upravo tako. Andrej uskoro puni 11 godina, ulazimo polako u pubertet i čeka nas “zanimljiv period”.
Koje ste prioritete postavili u vašem međusobnom odnosu?
– Isključivo samo da budemo iskreni jedno prema drugom. Naučila sam ga još od malena da je laž jedino što u životu ne podnosim, i da sve možemo i hoćemo, ali da ne smijemo da se lažemo. Imamo otvoren odnos. Od sina ne krijem ništa i očekujem da on takav odnos ima prema meni. Za sada nam dobro ide.
Samohrana ste majka, da li smatrate da su oba roditelja važna u odrastanju, i kako to izgleda kod vas?
– Živimo sami i usredsrijeđeni smo jedno na drugo još od kada je Andrej imao osam mjeseci. Navikli smo se. Smatram da je uloga oca veoma važna u odgajanju djeteta i, kako Andrej raste, prirodno ima i veću potrebu da provodi više vremena sa ocem. Imaju lijep odnos. Trudila sam se da ne pravi razliku između nas, bez obzira na naš razvod.
Veoma ste vezani za majku Ljiljanu i sestru Jelenu, koliko Vam je bitna njihova podrška i taj vaš ženski emotivni trio? Da li su one i prve kojima se obratite za savjet i mišljenje?
– Pored Andreja, one su mi sve na svijetu. Pogotovo kada se nađete u nekim lošim životnim okolnostima, porodica je ipak najveća podrška i veoma sam im zahvalna na tome. Sve tri smo karakterno različite, ali ta različitost u našem slučaju ne predstavlja problem, često je od velikog značaja. Majčina mudrost i iskustvo, sestrina dubokoumnost i smirenost su idealne za moj nemirni temperament. Mnogo mi znače u životu.
Od nedavno ste urednica zabavnog programa na Adria televiziji. Koliko je izazov postaviti novi programski segment, čime ste se rukovodili pri odabiru saradnika i sadržaja?
– Nakon 20 godina rada na Javnom servisu odlučila sam da napravim ozbiljnu promjenu na poslovnom planu. Dobila sam poziv od strane nove televizijske kuće da budem urednica Zabavnog programa i sa zadovoljstvom sam to prihvatila. Moram priznati da je to za mene veliki izazov, ali i odgovornost. Pristalica sam angažovanja mladih ljudi. Cilj nam je plasiranje zanimljivog sadržaja u kojem će publika moći da uživa na našoj Adria televiziji. Takođe, od sljedeće godine ponosno mogu da najavim realizaciju muzičkog festivala Naše more, naše skale, koji će biti idealno mjesto za nove muzičke zvjezde, ali i za buduće hitove, čiji će se prvi taktovi čuti sa Kanli kule u Herceg Novom.
U toku ovog mjeseca počinje i nova sezona Stižu nam bebe, emisije koja je bila u vrhu najgledanijih i imala brojne poklonike. Vi ste posebno emotivno i profesionalno vezani za tu emisiju, koliko Vas raduje ponovno njeno oživljavanje?
– Stižu nam bebe je moja autorska emisija sa kojom sam sazrela u svijetu novinarstva. To je emisija koja je neosnovano prestala u jednom periodu da se emituje, iako je bila u jeku gledanosti. Ali, za dobre stvari se uvijek nađu i mjesto i vrijeme. Tako, od ove sezone imaćete priliku da pratite novi serijal emisija Stižu nam bebe, sa određenim dopunjenim rubrikama i novim iskustvima poznatih, ali i nepoznatih roditelja.
“Volim osjećaj ušuškanosti i topline, boje u prostoru, kao i kombinaciju retro i modernog namještaja”
Gracija 195, oktobar 2021.

Nedavno objavljeno