spot_img

Izložba “Ezgistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi – izbor iz Zbirke savremene skulpture Galerije savremene likovne umetnosti Niš” u Perjaničkom domu 

U utorak, 06.02.2024. godine u 19 časova biće upriličeno otvaranje izložbe “Ezgistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi” u Perjaničkom domu MSUCG.

spot_img
Izložba predstavlja izbor iz Zbirke savremene skulpture Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Na otvaranju će govoriti kustoskinja MSUCG Maja Dedić i direktorica Galerije savremene likovne umetnosti Niš, Emilija Bilić.
Realizacija izložbe je plod višegodišnje saradnje između dvije ustanove, a za razliku od prvog ciklusa saradnje, kada je u Podgorici predstavljena aktuelna likovna scena Niša (2018), ovog puta Galerija prezentuje dio svoje umjetničke kolekcije, autorskom izložbom istoričarke umjetnosti Milice Todorović Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi, koja počiva na izboru iz zbirke skulptura.
Kolekcija Galerije savremene likovne umetnosti Niš se od osnivanja ustanove (1970) kontinuirano obogaćuje tako da trenutno ima 1874 inventarnih jedinica podeljenih u pet zbirki. Zbirka savremene skulpture dominantno počiva da djelima umjetnika iz Srbije mada su zastupljeni i autori iz svih bivših jugoslovenskih republika. Iako nevelikog obima, zbirka na prilično adekvatan način svjedoči o kretanjima u okviru skulptorskog izražavanja od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas.
Povodom promocije u Podgorici sačinjen je izbor od 10 skulptura nastalih tokom posljednjih 25 godina. Izložba je koncepcijski osmišljena tako da akcentuje dvije pojave tipične za noviju skulptorsku praksu. Prva je likovno vizuelnog karaktera i podrazumijeva promjene u ontološkom statusu skulpture kao medija sa primjenom novih materijala, sa velikim udjelom mašina u realizaciji i uplivom naprednih sofisticiranih tehnologija. Druga promjena je sadržinsko-saznajnog karaktera, a manifestuje se prije svega u proširenju tematskog repertoara vajarskih djela onim temama koje sadrže jasnu aluziju na egzistencijalna pitanja života savremenog čovjeka.
Na izložbi će biti prikazana djela Zlatka Glamočaka, Mrđana Bajića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Gabriela Glida, Dragana Jelenkovića, Radoša Antonijevića, Marka Crnobrnje, Mirka Marića i Rada Mutapovića.
Zastupljeni umjetnici su izuzetno značajni akteri recentne skulptorske prakse, imaju razvijene opuse i bogatu izložbenu aktivnost na nacionalnoj i međunarodnoj sceni.
Izložba će biti otvorena do 27. februara.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO