Izložba “Kobaltna šuma” Nikole Simanića

U utorak, 30. juna u 20 časova, u Dvorcu Petrovića, biće otvorena izložba “Kobaltna šuma” umjetnika Nikole Simanića.

spot_img

“U samoj emanaciji ideje koju aktiviraju animirani film, uticaj filma, iskustvo digitalnih medija, život savremenog čovjeka, umjetnik je u svom životnom prostoru, stalnom pokretu i akciji. U sintaksi u znaku ekspresionizma predstavlja posmatraču svoju likovnu opservaciju univerzalnih sadržaja. Umjetnik se svojim umjetničkim izrazom umrežava na tradiciju savremenih ekspresivnih slikara, analogijom sa američkim likovnim umjetnikom i filmskim režiserom Džulijanom Šnabelom, ali i proširuje svoje tematske asocijacije pod uticajem grafita, uličnog slikarstva, scenama, (epizodama) ljudske figure u jakom impulsivnom crtežu, koji se ponegdje gubi, nestaje. Slike impliciraju tragove pop arta, novih medija, virtuelnu stvarnost i poput mnogih urbanih slikara, spajanjem različitih formi izražavanja nudi svoju “novu figuraciju”, aktere ženskih i muških likova, koji su predstavljeni nekad u grupi ili pojedinačno, ulazeći u eksterijer, organski se sjedinjujući sa pozadinom”, zapisala je kustoskinja izložbe u tekstu za katalog koji prati izložbu, Natalija Đuranović.

Nikola Simanić rođen je u Nikšiću 1976. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1998. godine odsjek slikarstvo u klasi prof. Nikole Gvozdenovića. Od 1999-2000 guest student  Ecole des Beaux-Arts, Lorient, Francuska. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u klasi  prof. Branislava Sekulića 2006. godine na Cetinju. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na  Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Od 2006. do 2022. godine angažovan je kao nastavnik  na predmetima iz oblasti umjetnosti, dizajna i postprodukcije na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, gdje stiče zvanje redovnog profesora iz oblasti Videa i novih medija 2021.

Nikola Simanić stvara oko 25 godina kao multimedijalni umjetnik, koristeći razne analogne i digitalne  alate. Oblasti u kojima kreira su široke, od klasičnog crteža tušem i perom do video arta, instalacije, scenografije, land arta i muzike. Preko dvije decenije radi kao dizajner- art director na projektima iz oblasti video produkcije, animacije, muzičkih spotova i reklamnih kampanja, televizijskih, pozorišnih i filmskih scenografija, video arta, VJing za predstave i koncerte. Autor je više land art projekata koji su se realizovali u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Vojvodini. Aktivno radi na edukativnim i ekološkim projektima koji uključuju različite ciljne grupe, sa akcentom na edukaciju mlađih kroz edukativno-ekološke-umjetničke kampove i  radionice. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i nekoliko formalnih i neformalnih umjetničkih grupa i bendova.

Izložbu će otvoriti kustoskinja, Natalija Đuranović.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO