spot_img

Izložba Ljepote Skadarskog jezera otvorena i u Baru

spot_img

Viši kustos u Zavičajnom muzeju u Baru Draginja Radonjić, smatra da Skadarsko jezero predstavlja jedan od najljepših dijelova barske regije sa prirodnim, kulturnim i istorijskim sadržajem.

„Posebno nam je zadovoljstvo da se uz Skadarsko jezero i njegove ljepote mogu prikazati i sve njegove istorijske i kulturne čari, sakralne i ruralne arhitekture, koje ovaj kraj čine posebnim. Takođe, Zavičajni muzej posjeduje manju prirodnjačku zbirku, koja se bavi predmetima iz barskog prostora sa naročitim naglaskom na basen Skadarskoj jezera. Zadovoljstvo nam je da smo dio ove prirodnjačke izložbe“, rekla je Radonjić na otvaranju izložbe u Dvorcu kralja Nikole.

Na taj način se, kako je istakla, prikazuje priroda, naglašava zaštita prirode, jer jedino, kako smatra, čovjek i priroda u interakciji mogu da dođu do najboljih i najljepših rješenja u očuvanju biodiverzietata Skadarskog jezera.

Direktor Turističke organizacije Bar, Emil Kukalj, rekao je da su posjetioci u prilici da vide lijepu postavku koja na pravi način promoviše područje Skadarskog jezera.

„Vjerujem da ćemo u budućnosti sve više sarađivati u tom pravcu, ne samo kroz ovu izložbu, nego i kroz brojne manifestacije. Ovo je lijep projekat, koji ćemo podržati i ubuduće. I vjerujemo da ćemo kroz ovu izložbu građanima prikazati ono najljepše što nudi Skadarsko jezero i u budućnosti ćemo promovisati ljepote Skadarskog jezera, kako u zemlji, tako i u inostranstvu“, kazao je Kukalj.

-

Predstavnica Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Marija Stanišić, rekla je da je izložba koja je danas otvorena u Baru treća u nizu izložbi pod nazivom „Ljepote Skadarskog jezera“.

„Drago mi je što smo danas otvorili ovu izložbu zajedno sa Zavičajnim muzejem i Turističkom organizacijom Bar. Nadamo se da će izložba podstaći interesovanje ne samo građana Bara, več i turista da dođu da se, kroz fotografije, upoznaju sa prirodnim i kulturnim vrijednostima Skadarskog jezera, ali i da će da ih podstakne da posjete to područje i saznaju šta od biodiverzitetskih i ostalih vrijednosti ovo područje pruža“, kazala je Stanišić.

Na području Skadarskog jezera živi više od hiljadu vrsta beskičmenjaka, 720 vrsta biljaka, preko 280 vrsta ptica, preko 50 vrsta riba kao i brojne vrste sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Izložba “Ljepote Skadarskog jezera“ ranije je postavljena u Tuzima i na Cetinju, a realizuje je Centar za zaštitu i proučavanje ptica u okviru projekta  „SOS Skadar Lake-Keeping the Montenegrin Wilderness Wild” sa ciljem dugoročne zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Projekat je podržao Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF). Partneri u organizaciji izložbe su: Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, Turistička organizacija Tuzi i Turistička organizacija Bar.

Izvor: PR pres servis

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO