NaslovnicaVijestiIzložba Miša Joskića „Vrla nova normala“ otvorena u Bokeškoj ulici

Iz iste kategorije

Izložba Miša Joskića „Vrla nova normala“ otvorena u Bokeškoj ulici

Teoretičarka i istoričarka umjetnosti, mr Maša Vlaović, podsjetila je da je izložba „Vrla nova normala“ otvorena 1. oktobra u Kotoru, ali da su zbog nedovoljne posjećenosti uslijed trenutne pandemije, odlučili da postavku premjeste u Podgoricu. Ona je, koz stručno vođenje, prezentaciju i razgovor sa umjetnikom, analizirala sve aspekte Mišovog rada.
„Sam naziv izložbe je nastao po knjizi „Vrli novi svijet“ Oldusa Haksli-ja iz 1932. godine u kojoj je autor istakao snažnu viziju neuravnotežene, no tehnički napredne budućnosti ističući njene prednosti, ali i nedostake. Imajući u vidu da se Mišo u svom radu bavi i društveno-angažovanim temama koje se u nekim segementima oslanjaju na Orvelova predviđanja, smatrala sam da naziv potpuno odgovara njegovoj izložbi“, istakla je Vlaović na otvaranju izložbe.

Mišo JOSKIĆ, umjetnik

Prema njenim riječima, glavna odrednica izložbe „Vrla nova normala“ jeste humor, kolažiranje, razigrano nepoštovanje, parodija i kritika kiča kao najvećeg unutrašnjeg neprijatelja umjetnosti.
„Za Miša slikarstvo predstavlja akciju, namjeru, intervenciju unutar datog konteksta. Bliski su mu savremeni vidovi izvođenja (street art, skulpture velikih dimenzija u javnim prostorima, grafiti, kolaži, asamblaži) putem kojih uvijek šalje angažovane poruke. Kolaž predstavlja najdominantniju tehniku kojom umjetnik spaja crteže, fotografije, novinske tekstove, strip crteže, a u ovim djelima ubacuje čak djelove svojih grafita što je vrlo interesantan pristup“, navela je Vlaović.
Ona se, u toku u prezentacije kratko osvrnula na period Postmoderne koji je prvo nastao u arhitekturi rušenjem naselja Pruitt-Igoe, a zatim se proširio na filozofiju, umjenost književnost. Istakla je i savremene vidove izvođenja u posmodernoj umjetnosti, gdje pripada i street art – pravac u kojem djeluje i stvara Joskić.
Vlaović je kazala da je u toku epidemije Joskić bio jako produktivan i da je ona pozitivno uticala na njegov kreativni potencijal, pa je napravio preko 50 slika, a da su za izložbu selektovali 20 najboljih radova.
Umjetnik Mišo Joskić je, odgovarajući na pitanje kako je odlučio da se bavi street art-om budući da je po zanimanju grafički dizajner, kazao da je nakon nekoliko poslova koji su se odnosili na rad u spoljašnjem prostoru, odlučio da je to nešto čime želi da se bavi.
„U tom trenutku sam raskrstio sa grafičkim dizajnom i sa drugim stvarima sa kojima sam se bavio do tog trenutka“, rekao je Joskić.
On je kazao da je epidemija koronavirusa za njega bila kao „home terapija“ za stvaranje radova.
„U tom periodu, bio sam rasterećen svih poslova i zatvoren, tako da sam se posvetio radu u kući i bio sam jako produktivan. Za to vrijeme, nastali su radovi koji su izloženi, kao i mnogi drugi“, naveo je Joskić.
Govoreći o planovima za naredni periodu, Joskić je kazao da planira da nastavi ovi tempom, ali nije želio da otkriva svoje planove.
Svi zainteresovani izložbu Joskića mogu pogledati u Tarantinu, Sobi i Štrudli do 1. februara naredne godine.

Izvor: PR pres servis

Nedavno objavljeno