spot_img

Izvođenjem predstave Mediteran baletski ansambl MCCG pokazao ambiciju i napredak

Izvođenjem predstave Mediteran, u produkciji Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), baletski ansambl te institucije pokazao je da je nastavio da ambiciozno radi, razvija se i tehnički napreduje i potvrdio još jednom da balet u našoj državi mora da se profesionalizuje.

spot_img

Članice ansambla Ksenija Sinđić, Angela Mihova, Marija Boljević, Kristina Mrkić i Staša Šćepanović predstaviće su se večeras publici u MCCCG,  drugom predstavom od kada je osnovan Baletski studio Muzičkog centra.

Koreografkinja baleta je Saša Evtimova,  asistentkinja koregrafkinje Ksenija Sinđić, dok je video dizajn radio Siniša Radulović. Reditelj predstave je Aleksandar Vujović, a muziku za “Mediteran” komponovali su Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Evtimova je, nakon predstave, kazala da je publika gromoglasnim aplauzom rekla sve.

„Juče smo imali fantastičan aplauz i u Budvi. Baš mi je drago što imamo jednu vrhunsku predstavu koja može dalje da se pleše. Mislim da je to fantastičan početak baletskog ansambla u Crnoj Gori“, navela je Evtimova.

Upitana da objasni simboliku rekvizita, kutija, koje su djevojke koristile u predstavi, Evtimova je pojasnila da kutije u predstavi simbolizuju život, sjećanje na porijeklo i korjene.

-

„To su naše srce, emocije, nada, gubitak. Tako da ta kocka znači puno života“, navela je Evtimova.

Kazala je da su balerine sa kojima je radila fantastične i da su svi zajedno naporno radili na ovoj predstavi.

„Povezala sam se jako sa djevojkama i htjela bih da ovaj rad nastavim sa njima. U njima vidim veliki potencijal“, kazala je Evtimova.

Balerina Ksenija Sinđić, kazala je da je dugo držao utisak od izvođenja predstave, a da je slično osjećala i sinoć nakon premijernog izvođenja predstave u Budvi.

“Juče smo bili na sceni pored mora, pa je bila laganija situacija, ovo večeras je za nas bilo ozbiljnije. Zadovoljna sam i mislim da je publika odlično reagovala na našu igru kao svaki put“, rekla je Sinđić.

Govoreći kako je tekao rad na predstavi, Sinđić je navela da je bilo jako teško i da su još u februaru počele pripreme predstave.

„S obzirom da je naša koregrafkinja iz Makedonije, morali smo da se uklapamo sa terminima proba. Ali kad god ona nije bila tu, ja sam vodila probe kao njena asistentkinja, uz svu pomoć ostalih djevojaka. Mi smo ostvarili nevjerovatnu konekciju sa Sašom“, rekla je Sinđić.

Kazala je da je muzika u predstavi bila jako inspirativna i poletna.

„Muzika u predstavi je karakteristična, jer nema tačan ritam na koji smo navikli. Mislim da smo se dobro snašle i da smo koreografski to super ispratile“, navela je Sinđić.

Reditelj Aleksandar Vujović kazao je da je izvođenje baletske predstave osvježenje za crnogorsku kulturnu scenu i da je veoma srećan što je imao priliku da režira jednu od prvih predstava u crnogorskoj produkciji ovog tipa.

„Sinoć smo imali premijerno izvođenje u Budvi, kako tamo, tako i večeras u Podgorici, utisci su fenomenalni. Nadam se da je publika uživala“, naveo je Vujović.

Ukazao je da je ranije režirao multimedijalne predstave, ali i da mu je predstavljao izazov režirati baletku predstavu.

„Gledali smo da ovoj predstavi damo multimedijalni karakter zbog same dinamike i ritma, kao i teme koju nosi. Veoma smo zadovoljni. Siguran sam da će ovaj ansambal, u kratkom periodu, imati šta da pokaže regionu i da će se sa ponosom igrati crnogorske produkcije u regionu i Evropi“, rekao je Vujović.

Poslovna direktorica MCCG Isidora Damjanović kazala je da je rad na predstavi imao puno nepredviđenih situacija, ali da su se, uprkost tome, odlično snašli.

„Ovu predstavu smo radili na jedan ozbiljan način. Ne samo što smo koreografkinju Evtimovu angažovali, već je koreografiju pratio i rad na tehnici balerina. Tako da smo imali tri pedagoška gostovanja, po 15-20 dana. Ukoliko su postojale manjkavosti kod balerina, gostovanjem vrhunskih pedagoga iz okruženja, bile su ispravljene.“, navela je Damjanović.

Pojasnila je da je njena ideja bila da naprave predstavu koja je „homemade“ – da na njoj rade balerine iz Crne Gore, scenograf, kompozitori muzike i tonci.

„Ovom predstavom mislim da smo pokazali da možemo na sopstvenim resursima da napravimo nešto što može da se predstavi u regionu i šire. Sa ovim predstavom gostujemo u Sarajevu 24. juna“, istakla je Damjanović.

Govoreći planovima za baletski studio, Damjanović je podsjetila da je njena tendencija kad su počeli prošle godine sa baletom bila da jedno vrijeme bude u eksperimentalnoj fazi.

„Balet, kao jedna organizaciona struktura, je nepoznat MCCG. Ne postoji profesionalni balet u Crnoj Gori, što mislim da je sramota za državu u 21. vijeku i u srcu Evrope. Nama je bilo potrebno da vidimo sa čime raspolažemo, koliko to košta i šta to zahtjeva u tehničkom i smislu resursa. Namjerno smo ostavili da ovaj eksperimentalni period potraje dvije godine“, pojasnila je Damjanović.

Prema njenim riječima, ova predstava je ponovo potvrdila da balet mora da se profesionalizuje.

„U tom smislu, unutar nove sistematizacije smo predvidjeli baletski ansambl. Naše balerine koje okončaju školovanje, posle položene audicije i ako zadovolje neophodne kriterijume, mogu da ostvaruju svoju profesionalnu karijeru u MCCG“, rekla je Damjanović.

Smatra da će to biti velika motivacija balerinama u Crnoj Gori.

„Naravno da ćemo morati da angažujemo plesače iz regiona i inistranstva. Ovo je sve zamišljeno da bismo dobili profesionalni crnogorski balet, jer na taj način opravdavamo postojanje niže i srednje baletske škole odakle svršene balerine nemaju motiva da nastave sa školovanjem, jer im ova država do danas nije ponudila ništa“, kazala je Damjanović.

Kako je precizirala, sstematizacija je prihvaćena od strane Savjeta MCCG, a sada je na visočijoj instanci.

„Nadamo se da će se u predstojećem periodu to riješiti. Sistematizaciju smo pripremili konsultujući mnoga dokumenta država iz regiona i EU, jer nam je stalo da to bude na visokom profesionalnoim niovu. Bilo bi lijepo da okončamo administrativni proces do početka sledeće sezone“, zaključila je Damjanović.

Profesor Vladimir Tomašević, koji je rukovodilac Instituta za Umetničku igru iz Beograda, kazao je da mu je drago što je večeras prisustvovao izvođenju predstave Mediteran, koja za njega predstavlja trenutak kontinuiteta, podsjećajući da je prošle godine prisustvovao i prvoj predstavi Tre sorelle.

„Nakon večerašnje predstave vidimo da je ovo jedna vrsta rodonačelništva baleta u Podgorici. Prošle godine sam rekao da se Podgorica prvi put stavila na mapu Zapadnog Balkana kao igračka prijestonica. Drago mi je da sam bio u pravu, jer godinu dana kasnije mogu da kažem da se uspon kvaliteta vidi svakodnevno. Mogu da čestitam menadžmentu MCCG“, naveo je Tomašević.

Koreograf i direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić kazao je da mu je izuzetno drago da vidi da baletski ansambl Crne Gore nastavlja vrlo ambiciozno da radi, da se razvija i da tehnički napreduje.

“Kroz ovu koreografiju vidjeli smo da su igračice ostale u formi, da su napredovale u odnosu na prošlogodišnji nastup u predstavi Tre sorelle i potpuno pružile jednu vizuru i tumačenje savremene umjetničke igre. Pred nama su veliki izazovi. Ono što je MCCG postavio kao cilj je stvaranje prvog profesionalnog ansambla Crne Gore. Radujem se novom uspjehu, izazovima i želim im puno sreće“, istakao je Ilić.

Umjetnička direktorica nacionalne opere i baleta u Sjevernoj Makedoniji Olga Pango rekla je da je srećna što se jedan pionirski rad, početak stvaranja baleta, dešava u Crnoj Gori.

„Radujem se da se ansambl formira i da imamo saradnju sa Crnom Gorom. Puno se radujem što su dvije moje koleginice uključene u predstavu. Srećna sam da možemo da pomognemo. Zahvalna sam rukovodstvu MCCG što su mi omogućili da budem dio događaja i da ga podržimo“, rekla je Pango.

prcentar.me

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO