spot_img

Jadranski festival igre Budva 2024

Jun u Budvi i ove godine nudi nezaboravan doživljaj svim ljubiteljima različitih umjetničkih žanrova poput modernog baleta, plesnih predstava, mjuzikla i likovnih izložbi, za odrasle i djecu, koji će biti sastavni dio programa drugog Jadranskog festivala igre u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva.

spot_img

U periodu od 7. juna do 2. jula, na sceni između crkava u Starom gradu biće održano 14 različitih kulturno-umjetničkih programa od kojih će čak 5 biti premijerno prikazana, uz dodatna 4 reprizna izvođenja baletskih predstava. Tokom Jadranskog festivala igre u Budvu stižu renomirani umjetnici iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije koji će građanima i gostima uljepšati period ulaska u glavnu turističku sezonu i kreirati sofisticiran ambijent zahvaljujući kojem će budvanski Stari grad biti centar kulturnih dešavanja narednih mjesec dana. I ove godine najznačajnija karakteristika ovog festivala ostaje prevazilaženje jezičke barijere, budući da će kompletan program biti internacionalnog karaktera, namijenjen ljubiteljima kulture i umjetnosti uopšte, sa svih govornih područja, svih generacija.

Svečano otvaranje Festivala biće održano u petak, 7. juna, kada je u planu premijerno izvođenje baletske predstave Odustajanje, rađene po motivima djela „Roman o Londonu“ u produkciji Muzičkog centra Crne Gore. Crnogorski baletski ansambl u saradnji sa koreografom Aleksandrom Ilićem, direktorom muzike Dejanom Božovićem, a u režiji Maria Pavla del Monaca, dočaraće publici djelo Miloša Crnjanskog na način što će podsjetiti  modernog čoveka na njegovu sopstvenu bezdomnost u komešanju savremenog doba.

Tokom narednih dana Festivala biće prikazane baletske predstave „Tamo gdje sve duše idu“ (festivalska koprodukcija TO Budva i Zagrebački plesni ansambl) – premijerno izvođenje, „MEMENTO“ i „HYBRIDUS“ (CORNELIA Dance Company, Napulj), zatim balet „LETOVI“ (festivalska koprodukcija TO Budva i MN Dance company, Nova Gorica) – još jedna premijera, baleti „DisTANCE“ (MN Dance company, Nova Gorica), „Skenderbeg“ (koprodukcija TO Budva i BITEF Dance Company) i „Zidanje Skadra“ (koprodukcija TO Budva i BITEF teatar) kao i još dvije premijere baletskih predstava, „REFLEKS“ (festivalska koprodukcija TO Budva i Narodno pozorište Beograd) i „OSTRVO“ (festivalska koprodukcija TO Budva i BITEF Dance Company). Na repertoaru će se naći i muzičko-scenski programi namijenjeni najmlađima, kada će djeca uživati u baletskoj predstavi „San male balerine“ (SMBŠ „Vasa Pavić“, Podgorica) i mjuziklu „Ljepotica i zvijer“ (Muzička škola „Dara Čokorilo“, Nikšić). Program podrazumijeva i izložbu slika „Preobražaji – Metamorphoses“ Milice Mime Mijajlović, umjetnice iz Beograda i plesnu predstavu „Tango“ (trio: flauta – Žana Marinković Lekić, klavir – Nataša Popović, violončelo – Mladen Popović, plesači i naratori – Jovana Brnović i Miloš Kašćelan).

Detaljan program Jadranskog festivala igre nalazi se na sajtu Turističke organizacije opštine Budve i besplatan je za sve posjetioce.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO