Jagoda Radović: Elegantan i topao dom

Vlasnica modnog ateljea otvorila nam je vrata svog elegantno uređenog životnog prostora koji uvijek miriše na svježe kolače

Piše Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Jagoda Radović ugostila nas je u prelijepom porodičnom domu u Podgorici, u kojem živi zajedno sa suprugom Dejanom i petogodišnjim sinom Lukom. U njihovom luksuznom domu preovlađuju svijetlobež tonovi, moderni stil je uklopljen sa starim komadima i detaljima koji čine neobičan spoj. Jagoda je sama uredila dom po svom ukusu i mjeri, kako bi u njemu uživali u porodičnoj idili. “Mnogo vremena trošim na uređenje doma i to je oduvijek bilo tako. Moram priznati da mi često manjka istog, s obzirom na to da puno radim, a sa druge strane gledam da provedem što više vremena sa porodicom, ali to mi nikada nije oduzimalo energiju. Naprotiv, kroz to samo mogu da dobijem, jer me veoma usrećuje i uživam u tome. Slobodno mogu reći da je uređenje enterijera moj hobi, ljubav, pa čak i inspiracija”, kaže Jagoda.
Dom je za njih oaza mira i harmonije koja odiše toplinom. Vođeni time su i uređivali životni prostor. “Kada sam osmišljavala enterijer stana, imala sam samo jedan cilj, a to je da bude i da ima izgled toplog doma. Mnogo puta sam ulazila u razne kuće ili stanove koji su odisali samo prostorom u kojem je namještaj, i koji nisu izazivali nikakvu emociju. Moj dom je mjesto u kojem provodim vrijeme sa porodicom, a osim toga, provodim puno vremena, i samim tim mi je bilo veoma važno da ima posebnu draž. Veliku pažnju poklanjam lijepim detaljima koji ga dodatno krase. Moram priznati da ne postoji kafić ili restoran u kojem volim više popiti kafu nego u svom ‘malom’ kutku.”

Moja mala oaza uživanja

“Nježne, svijetlobež boje sa zlatnim ukrasima čine naš dom modernim, a ujedno i neobičnim. Namjera mi je bila da spojim urban, moderan stil sa nekim starinskim motivima. Ti detalji su se odlično uklopili i dali posebnu atmosferu koja moga supruga i mene asocira na domove u kojima smo živjeli prije zajedničkog života.”

“Najviše vremena provodim u kuhinji, kulinarstvo je moja druga ljubav i najponosnija sam kako sam ‘skockala’ taj dio. Osim što je lijep, veoma je funkcionalan”

Jedna od njenih pasija su putovanja. Pored uživanja u novim destinacijama, Jagoda iskoristi priliku da iz svakog mjesta koje posjeti donesi novi suvenir kao uspomenu, ali i detalj koji će oplemeniti njeno mjesto stanovanja. “Obožavam da putujem, ali mislim da ne postoji putovanje sa kojeg nisam donijela makar sitnicu, i to najčešće za kuhinju. Tako sam čak i preko okeana donosila razne stvari, a svijećnjake skoro iz svakog grada Evrope koji sam posjetila”, objašnjava Jagoda. Iako naglašava da je svaki kutak uređivala sa puno pažnje i ljubavi, neke djelove stana izdvaja kao omiljene. “Najviše vremena svakako provodim u kuhinji, kulinarstvo je moja druga ljubav i moram priznati da sam poseban akcenat pri uređenju doma dala baš kuhinji, samim tim i najponosnija sam kako sam ‘skockala’ taj dio, jer osim što je jako lijep, veoma je funkcionalan, što je meni bilo važno. Osim kuhinje, moja omiljena fotelja uz kamin u dnevnoj sobi je moja mala oaza u kojoj je jutarnja kafa postala nezaobilazna rutina prije svakog radnog dana.”

I estetika i funkcionalnost

U domu Radovića postoje porodični rituali koje vole da ispoštuju, a zajednički ručak se ne propušta. “Moj suprug i ja jako puno radimo i radujemo se kada smo zajedno sa našim sinom Lukom. Od prvog dana braka imamo ritual da smo za ručkom zajedno i toga se i danas pridržavamo. Ne postoje poslovni ili bilo koji problemi koji se tih sat vremena ne isključe, svi prepričavamo dan i zajedno pravimo planove za ostatak istog.”
Interesovalo nas je da li je od onih žena koje vole da kuvaju ili pribjegava nekim efikasnim rešenjima. “Ja sam jedna od ‘modernih’ žena, oduvijek sam bila neko ko radi. Međutim, kuvanje za mene nikada nije bila obaveza već čisto zadovoljstvo. Iako nekada porodično ručamo u restoranu, moram priznati da mnogo češće kuvam i apsolutno uživam u tome. Osim toga, moja kuća uvijek miriše na svježe kolače, jer slatkiše posebno volim da pravim. Naravno to ne znači da nekada i ne poručim hranu, ali trudim se da to bude rijetko, sve u skladu sa obavezama.”

Jagoda voli često da pravi sitne izmjene u izgledu stana, a estetika i funkcionalnost su u njemu ravnomjerno zastupljene. “Često me pitaju da li sam sama opremala stan i raduje me to pitanje, jer mnogi pomisle da je to djelo nekih stručnjaka. Međutim, sve sam osmislila sama, jer mislim da bih teško našla nekoga kome bih mogla prenijeti viziju onoga šta želim. Volim često da izmijenim neke sitnice i kroz te izmjene dobijem potpuno novi i drugačiji izgled istog prostora. Estetika i funkcionalnost su dijelili prvo mjesto pri uređenju, jer nikada mi ne bi moglo manjkati jednog ili drugog a da budem u potpunosti zadovoljna”, kaže Jagoda, koja je u uređivanju jednog dijela stana imala malog pomagača. “Jedini prostor i dio stana gdje sam imala posebnu pomoć pri uređenju je Lukina soba. Još od malih nogu imao je izražene stavove, ukuse i želje pa je njegova soba bila njegovih ruku djelo, uz malu maminu pomoć. To je njegov prostor, mjesto gdje spava, igra se, uči, pa mi je jako važno bilo da bude uređen po njegovom ukusu kako bi ga dodatno motivisala i inspirisala da želi da provodi vrijeme tu i bude produktivan u toku odrastanja.”

Gracija 184, novembar 2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...