spot_img

Japanska metoda protiv lijenosti

spot_img

Ponekad s velikom voljom i entuzijazmom počinjemo da radimo ono što smo zamislili, ali vježbajući, recimo u teretani, tri dana nedjeljno po nekoliko sati, ubrzo zanemarujemo vježbe na duže vrijeme.

Postoji genijalna japanska metoda Kaizen u koju je uvršten takozvani princip jednog minuta, a sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari tačno minut, ali – iz dana u dan, u isto vrijeme. Jedan minut je sasvim malo, samim time i lako svakom čovjeku. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete napraviti za minut. Možete raditi trbušnjake, sklekove, vežbati jogu, čitati knjigu na stranom jeziku, bilo šta – kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljive, a donose radost i zadovoljstvo. A praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate. Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivice i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu. Inspirisani osjećajem uspjeha, postepeno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polučasovnih vježbi. Napredak je vidljiv!

Kaizen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer na Zapadu vlada vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata. Kaizen princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama. Sve što vam treba je jedan minut.

*Termin kaizen (kajzen) znači unapređenje ili promjenu nabolje, riječ je usvojena iz japanskog jezika koja se odnosi na filozofiju ili praksu usmjerenu ka kontinuiranom poboljšanju i napretku sfera proizvodnje, inženjeringa i poslovanja. Ovaj princip se takođe primjenjuje i u medicini, psihijatriji, bankarstvu i drugim državnim i privatnim sektorima. Kajzen je prvi put implementiran u nekoliko japanskih preduzeća tokom oporavka zemlje poslije Drugog svjetskog rata i od tada se proširio i na poslovanje širom svijeta.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO