spot_img

Jazz on, Rock on Greenly

spot_img

“Crna Gora se u segmentu festivalskog turizma kvalitetno počela pozicionirati na evropskoj mapi važnih događaja. Gdje su festivali, turizam očigledno cvjeta i zato je to grana u koju se itekako isplati ulagati. Sve to pomaže i u dobroj promociji Crne Gore, jer svjetski mediji u superlativima pišu o našim festivalima, a mladi posjetioci koriste društvene mreže putem kojih promovišu našu destinaciju”, kaže Radica Zeković iz UNDP-a, koji nastoji da doprinese podizanju ekološke svijesti u Crnoj Gori i kroz saradnju sa ljudima iz svijeta umjetnosti.
UNDP tako daje podršku sve popularnijim “zelenim festivalima”, poput Southern Soul festivala, Sea Dance festivala, Green Montenegro International Film festa, Džada film festa. Ovih dana u Nikšiću na Krupačkom jezeru završen je najveći crnogorski rok festival Lake fest, koji je okupio više od 20.000 posjetilaca iz zemlje i regiona.
Cilj UNDP-a je doprinos održivom razvoju, očuvanje i unapređenje životne sredine. Jedna od stvari koje radi u saradnji sa Ministarstvom održivog turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), je da preko fenomena pop kulture nastoje da velikom broju ljudi pošalju važne poruke o klimi i smanjenju zagađenja prirode. Organizacija zelenog događaja je područje s kojeg se relativno lako prelazi na put održivosti. Festivali stvaraju velike količine otpada, odnosno aktivnosti vezane za festival emituju velike količine CO2 što šteti životnoj sredini. U saradnji sa UNDP-om, festivali sprovode ekološki održive prakse, smanjuju i pravilno upravljaju otpadom, smanjuju potrošnju resursa, promovišu održive/ zelene vidove saobraćaja, angažuju lokalne dobavljače i lokalne firme za podršku organizaciji, te pomažu podizanju znanja o važnosti odgovornog odnosa prema životnoj sredini. Organizatori festivala za izgradnju pozornica, zaštitnih ograda, ulaza i pomoćnih objekata koriste prirodne materijale koje nakon završetka festivala skladište i koriste ponovo naredne godine. Na samoj lokaciji festivala i na svim binama, klasične sijalice zamijenjene su LED diodama. Za smještaj izvođača i osoblja, prednost imaju apartmani i hoteli koji posjeduju ekološki sertifikat, odnosno koriste solarnu energiju za zagrijavanje vode, te se na taj način dodatno utiče na zaštitu životne sredine.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO