Jedite kao beba i ubrzajte metabolizam

spot_img

Treba jesti svaka tri sata kao novorođenče. Koliko vam god čudno zvučalo, to je tajna načina ishrane koji je odavno popularan u Americi, a preporučuje ga fitness ekspert Horhe Kruz, “guru” onih koji se bore protiv viška kilograma. Njegov program ishrane učiniće da izgubite 1,5 kg za 7 dana, ako tokom dana jedete mnogo mini obroka. Uzimanje obroka u kratkim vremenskim intervalima najbolji je način da se metabolizam održava aktivnim. Ako ne jedemo u određenim vremenskim intervalima, naš organizam, u strahu da će mu rezerve biti uskraćene, nastoji da sačuva energiju. Praktično rečeno, prestane da sagorijeva kalorije, tako da jastučići masnoće ostaju na svome mjestu. Međutim, otkriveno je sljedeće: ako između obroka ne prođe više od 3 sata, mršanje će biti mnogo efikasnije jer taj ritam, ustvari, omogućava ujednačenost metabolizma.

Da biste znali tačno odrediti količinu hrane koju treba da pojedete bez straha od pretjerivanja, olakšaćemo vam na sljedeći način: jedna porcija povrća treba biti veličine CD-a, kada pripremate meso ili ribu neka porcija bude u veličini jednog špila karata, a šolja za čaj neka vam bude mjera za obrok pirinča ili tjestenine. Dnevno dozvoljena količina ulja je jedna supena kašika.

PRIMJER JEDNODNEVNOG MENIJA SA ŠEST OBROKA

U 7h: 1 šolja nemasnog (obranog) mlijeka sa integralnim žitaricama, ili 1 šolja čaja sa 2 komada prepečenog hljeba i 1 kašičica meda, ili 1 šolja kafe sa 3 čajna keksa i 1 kašičica marmelade.

U 10h: 1 mala jabuka, ili 1 kivi, ili 2 mandarine, ili 2 dl soka od cijeđenih agruma, ili 2 dl voćnog soka bez šećera.

U 13h: špageti ili pirinač u paradajz sosu, ili tjestenina sa pečurkama/miješanim povrćem ili pizza bez sira, ili tikvice i patlidžan sa grila, ili velika porcija miješane salate.

U 16h: voćni ili obični jogurt, puding od soje ili vanile.

U 19h: hamburger sa grila ili oslić pečen u foliji s malo limuna uz miješano sirovo povrće po želji, ili pečena piletina bez kožice sa kuvanim karfiolom, ili kajgana od dva jajeta i salata od buranije.

U 22h: komad čokolade za kuvanje, ili jedan čajni keks sa malo meda, ili 1 kašika suvog voća, ili šolja čaja od matičnjaka sa kašičicom meda, ili kašika corn flakesa sa dodatkom čokolade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alyssa Coady (@alyssacoadynutrition)

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO