Jelena Doderović: Uspjeh se gradi na jakim temeljima

“Uživam u radu sa sjajnim timom ljudi koji daje besprijekorne rezultate i postiže sve zadate ciljeve. Zadovoljstvo članova mog tima je potvrda da sam na dobrom putu i moja najveća satisfakcija na poslu”, kaže direktorica marketinga brenda IDEA

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Darko Jovanović

Direktorica marketinga u kompaniji IDEA, Jelena Doderović, nije imala dilemu kada je u pitanju posao kojim će se baviti. Već na trećoj godini ekonomskog fakulteta donijela je odluku i nije pogriješila – godinama se uspješno tim poslom, te smo je na početku razgovora za Graciju pitali zašto je odlučila da se bavi marketingom.
“Svestranost, radoznalost i odgovornost oduvijek su bili dio mene, što se odražavalo i u školi. Bila sam odličan učenik, učenje mi nije bilo teško, a u svakom predmetu sam pronalazila nešto lijepo i zanimljivo. Bila sam vrlo savjesna, ako pitate moju porodicu oni bi rekli i previše. Privlačile su me prirodne nauke, posebno matematika. Moja interesovanja u toku gimnazije su se samo proširivala i odabir fakulteta je bio pravi izazov. Nakon dugog razmišljanja, odlučila sam se za ekonomski fakultet zbog širine mogućnosti za posao nakon završetka studija. Tokom studija pokazivala sam veliko interesovanje za menadžment, a kada je na trećoj godini došao marketing, znala sam da je to ono čime ću se baviti. Već tada sam počela da pratim kampanje poznatih brendova, kao i trendove u marketingu. Osnovna vodilja mi je bila da se uspjeh gradi na jakim temeljima koji podrazumijevaju znanje, rad, disciplinu, učenje i razvijanje. Nakon što sam odradila pripravnički, zaposlila sam se u kompaniji Mex, na poziciji marketing menadžera, gdje sam stekla veliko iskustvo u marketingu. Vremenom su odgovornosti i zaduženja rasli, kao i moje profesionalno usavršavanje”, rekla nam je Jelena.

Šta Vaš posao podrazumijeva?
– Polazna tačka za sve ono što radimo u marketingu je dobro poznavanje potrošača, njegovog ponašanja, navika, potreba i želja, poznavanje tržišta i trendova. Samo na temelju pažljivog praćenja kupovnih navika potrošača možemo prilagoditi ponudu proizvoda po mjeri našeg kupca. Trudimo se da budemo kreativni, usmjereni na suštinu stvari i efikasni, a uspješnost svoga rada pratimo mjerenjem učinka. Rad u velikoj kompaniji ima više prednosti, prije svega izdvojila bih timski rad, kolegijalnost, mogućnost za konstantno učenje i usavršavanje, dinamično okruženje u kojem radi veliki broj zaposlenih različitih profila. Naravno, tu je i veliko znanje i razmjena iskustava koje jedan veliki sistem pruža. Naše zajedničke vrijednosti su odgovornost, integritet, inovativnost, povjerenje i zajedništvo, te predstavljaju suštinu onoga što radimo u kompaniji i onoga što jesmo. Upravo ove osobine su ključ našeg uspjeha.
Brend IDEA pokrenut je prije godinu u Crnoj Gori, šta ga čini drugačijim od ostalih brendova?
– Sada, godinu kasnije, rekla bih da je ovaj period obilježio jedan dobar ritam i dobra energija, kojima smo i najavili brend IDEA u Crnoj Gori. Čitaoci će se sigurno sjetiti spektakularnog koncerta Sergeja Ćetkovića na Trgu nezavisnosti, kojim smo obilježili dolazak nove ideje, kako volimo da kažemo. IDEA sada posluje u 17 opština u Crnoj Gori, sa 111 prodajnih objekata. Tako rasprostranjena i na svakom koraku IDEA je dobar komšija, dio svakodnevnog života svojih kupaca, koja uslugom, ambijentom i ponudom pokazuje da smo destinacija za kupovinu prema različitim potrebama. U prijatnom ambijentu kupce dočekuje bogat asortiman svježeg voća i povrća, svježeg mesa, hljeba i peciva i ostalih artikala iz sadržaja dnevne korpe. Nešto što nas sigurno izdvaja od ostalih brendova je naša trgovačka marka, kvalitetom proizvoda i asortimanom prilagođenim potrebama naših kupaca. IDEA cijeni vjernost. Važan nam je svaki kupac. Zbog toga imamo jedinstven program lojalnosti, kroz koji nagrađujemo vjerne kupce i nastojimo da odgovorimo na njihove specifične potrebe. Upravo zahvaljujući tome, 200 vjernih kupaca bili su u prethodnom periodu srećni dobitnici u našoj nagradnoj igri, koja ih je povela u obilazak jedne od čak osam destinacija širom Evrope. Trudimo se da animiramo i najmlađe potrošače, pa smo prethodnog ljeta bili u znaku svjetski poznatog brenda Disney. IDEA je i prijatelj lokalne zajednice. S ponosom ističemo da smo sponzor Košarkaškog saveza Crne Gore. U prethodnoj godini družili smo se sa više od 3.000 košarkaša i košarkašica, koji se takmiče u okviru IDEA lige mladih, a početkom godine obogatili smo fiskulturne sale osnovnih škola donacijom 500 košarkaških lopti. Na ovaj način promovišemo košarku kao kraljicu igara i podstičemo najmlađe da se bave sportom. Krajem prošle godine IDEA novogodišnji karavan je započeo svoje prvo putovanje na kojem je obišao sva dječja odjeljenja u bolnicama u Crnoj Gori i obradovao mališane koji praznike provode van svojih domova. Sa velikim zadovoljstvom podržali smo emisiju Dnevnica, koja iz sedmice u sedmicu donosi dirljive priče i podstiče humanost i zajedništvo svih krajeva Crne Gore. Mnogo je dobrih ideja vezano za naš brend, pa ću zaokružiti time da je jedna od prvih asocijacija na naš brend i naš prijatelj za pametnu kupovinu – maskota Kodi, koju potrošači obožavaju.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 104, 28.04.2017.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...