Jelena Kaluđerović: Gdje nema borbe, nema ni pobjede

“Nagradu doživljavam kao krunu dosadašnje karijere koja ove godine proslavlja mali jubilej, 15 godina angažmana u oblasti komunikacija i marketinga”, kaže Jelena u razgovoru za Graciju

Razgovarala Marina Strugar
Foto Privatna arhiva

Uspjeh ne može doći preko noći, smatra PR menadžerka Budvanske rivijere Jelena Kaluđerović, koja je za 15 godina rada u ovoj branši i ostvarenim rezultatima zavrijedila pažnju javnosti, ali i struke. Nedavno je izabrana u top 40 mladih lidera Jugoistočne Evrope ispod 40 godina. Prestižna nagrada Business Elite’s Award 40 under 40 dodjeljuje se izvanrednim mladim ljudima za njihova poslovna dostignuća i uspjehe. “Srećna sam i ponosna što sam dobitnica ove prestižne nagrade koju dodjeljuje renomirana američko-kanadska kompanija Global Top Brands Awards, čija je osnovna misija izgradnja svjetske poslovne mreže koju čine izvrsni profesionalci u svojim poslovima, najbolji među najboljima. Nagradu doživljavam i kao krunu svoje dosadašnje karijere koja ove godine proslavlja mali jubilej – 15 godina profesionalnog angažmana u oblasti komunikacija i marketinga.”

Koliko Vam je nagrada podsticaj, a koliko pruža mogućnost za nove poslovne izazove i unapređenja?
– Svaka nagrada, svako prizanje, svaka pohvala za mene predstavljaju veliki podsticaj i daju mi novu dozu pokretačke energije i entuzijazma. Ova nagrada ima poseban značaj zato što je međunarodnog karaktera, te samim tim otvara puno mogućnosti za širenje profesionalnih vidika, ostvarivanje novih kontakata, unapređenje poslovnih vještina, sticanje novih znanja i iskustava. Upravo je i jedna od glavnih parola kojom se rukovodi Business Elite’s Award “40 under 40” da veliki umovi slično razmišljaju, a udruženi imaju još veće šanse za uspjeh.

“Transparentna komunikacija se pokazala kao ključan faktor uspjeha, naročito u doba globalne krize”

Kakav je put bilo potrebno preći da biste došli na poziciju PR menadžera Budvanske rivijere?
– Dolazak u Hotelsku grupu Budvanska rivijera za mene je bio najveći poslovni izazov do tog trenutka. Iako sam negdje na samom početku karijere “bježala” od hotelijerstva znajući da se radi o vrlo dinamičnoj i intenzivnoj djelatnosti, prije pet godina mi se ukazala prilika da postanem dio najveće hotelske grupacije u Crnoj Gori, u čijem sastavu posluje pet hotela ukupog kapaciteta1656 smještajnih jedinica. Iako sam u kompaniju došla sa decenijom iskustva u obavljanju poslova iz oblasti marketinga i komunikacija, preda mnom je bio potpuno nov početak. Do pozicije PR menadžera dovelo me svakodnevno sticanje znanja o hotelijerstvu i pratećim uslugama. Izuzetna posvećenost poslu, marljivi rad, trud, zalaganje i odgovornost. Zatim, timski rad i dobar odnos sa kolegama kao i istrajnost da naučim sve što se naučiti može kako bih kompaniju predstavljala na najbolji mogući način, kakav hotelska grupacija ovakvog renomea i zaslužuje. I danas, nakon petogodišnjeg iskustva u Hotelskoj grupi „Budvanska rivijera“, ne prestajem da se trudim i usavršavam u svakom pogledu. Da se hrabro suočavam sa izazovima kao i da dajem maksimalni doprinos u svakodnevnom poslovanju i dugoročnom ostvarivanju ciljeva kompanije.
Koje su ključne odrednice za ostvarivanje uspjeha u Vašoj branši, šta je najvažnije na tom putu? 
– Uspjeh u svakoj branši traži najprije iskrenu volju, želju i ambiciju za postizanje dobrih rezultata. Ljubav i strast prema poslu koji radite, dodatno su gorivo koje vas uvijek gura naprijed. A onda, naravno, poslu treba da se posvetite. To znači da neprestano učite, usavršavate se, da vam ništa nije teško da uradite, da budete odgovorni i savjesni, da imate dobru komunikaciju sa svojim timom, i ono što je možda najvažnije, jeste da budete uporni i istrajni. Put do uspjeha nije lak, sastavljen je od brojnih izazova, uspona i padova, rezultati se ne ostvaruju preko noći. Ono po čemu se uspješni ljudi razlikuju od neuspješnih, jeste što uspješni nikada nisu odustali od borbe za svoje ciljeve, čak i onda kada se činilo da nema izlaza. Jer „Tamo gdje nema borbe ne može biti ni pobjede“. Kada radite posao u oblasti marketinga i komunikacija, osim svega navedenog, važno je da budete radoznali, vedrog duha, da idete u korak sa vremenom i aktuelnim  trendovima koji se u ovoj branši velikom brzinom mijenjaju. Zato je uspješan PR i marketing menadžer fleksibilan, kreativan, prilagođava se promjenama, pažljiv je slušalac. Ko pažljivo osluškuje javnost, znaće šta, kako i kada da kaže. Transparentna komunikacija se pokazala kao ključan faktor uspjeha, naročito u doba globalne krize.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 190, maj 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...