spot_img

Jelena Popović: Ključni faktor za uspjeh u marketingu je razumijevanje srži potrošačkog iskustva

Jelena Popović se nalazi na čelu marketinga NALL grupe koja obuhvata različite sektore, uključujući drogerije, distribuciju i hotelijerstvo, što, kako kaže u intervjuu za Graciju, dodatno povećava dinamiku posla, jer svaki sektor ima svoje specifičnosti i izazove

spot_img

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković

Nakon četiri godine rada u prodaji, gdje je sticala iskustvo u kontaktu sa potrošačima, a potom i u marketing sektoru, Jelena Popović je preuzela ulogu rukovodioca marketinga NALL grupe. Sada, sa iskustvom od skoro devet godina, smatra da je, uz neprestano usavršavanje i praćenje trendova, to normalan put i ključni faktor za uspjeh, što pokazuje i uspješno poslovanje drogerija Kuća Hemije i Dama, Hotel Resorta Ruža Vjetrova i NALL Internationala.
U vremenu kada kampanje brzo smjenjuju jedna drugu, a konkurencija je jaka, to, kako kaže, zahtijeva brzo reagovanje, i dodaje da je, uz kvalitet proizvoda, najvažnija sposobnost prilagođavanja tržištu i potrebama kupaca.
Kao poslovna žena i majka, tvrdi da je ključ je u efikasnom upravljanju vremenom i postavljanju prioriteta. Zbog toga vjeruje u jasnu organizaciju i postavljanje realnih ciljeva.

Koliko dugo radite u NALL grupi? Da li ste od početka radili u sektoru marketinga?

– Dugi niz godina sam posvećena radu unutar NALL grupe, tačnije devet godina. Moje profesionalno putovanje započelo je u prodaji, gdje sam uspješno upravljala vodećom Dama drogerijom u Podgorici. Tokom tog perioda sticala sam dragocjeno iskustvo u direktnom kontaktu s potrošačima, razumijevajući njihove potrebe i preferencije. Stoga, kada sam prešla na polje marketinga unutar NALL grupe, mogla sam da primijenim to znanje na strategije koje direktno odražavaju potrebe i želje potrošača. Smatram da je ključni faktor za uspjeh u marketingu upravo razumijevanje srži potrošačkog iskustva.

Na poziciji ste rukovodioca marketing sektora za lance drogerija Kuća Hemije i Dama, kompanije NALL International i Hotel Resorta Ruža Vjetrova. Šta Vaš posao podrazumijeva?

-

– Nakon četiri godine u prodaji i marketingu preuzela sam ulogu rukovodioca marketinga NALL grupe. Moja pozicija obuhvata tehničke aspekte marketinških strategija i ključnu ulogu u vođenju tima. Razvijam i implementiram sveobuhvatne strategije usklađene s biznis ciljevima, uključujući brendiranje, izgradnju imidža i aktivnosti za povećanje prodaje. U središtu moje funkcije je vođenje ljudi. Radim sa saradnicima kako interno, tako i eksterno, sa ciljem da svako u timu jasno razumije našu viziju i ciljeve. U dinamičnom okruženju nastojim da inspirišem svoj tim na prilagodljivost i postizanje zajedničkih ciljeva. Ova ljudska dimenzija posla predstavlja izazov, ali je i najinspirativnija.

“Pažljivim odabirom brendova i efikasnom distribucijom, ističemo se kao ključni igrač u pružanju kvalitetnih proizvoda na domaćem tržištu”

Kako biste, ukratko, opisali djelatnost kompanije NALL International?

– NALL International je vodeća kompanija u distribuciji robe široke potrošnje, ekskluzivno distribuira renomirane brendove kao što su Unilever, Bolton, Johnson & Johnson, Violeta, Curaprox i mnogi drugi. Naša mreža distribucije pokriva sve značajne tržišne i drogerijske lance u Crnoj Gori, osiguravajući široku dostupnost proizvoda potrošačima. Pažljivim odabirom brendova i efikasnom distribucijom, ističemo se kao ključni igrač u pružanju kvalitetnih proizvoda na domaćem tržištu.

S obzirom na to da drogerije Kuća Hemije i Dama i Hotel Resort Ruža Vjetrova predstavljaju potpuno različite sfere poslovanja i djelatnosti, da li morate da imate i različit pristup promovisanja na tržištu?

– U retail industriji, gdje poslujemo s drogerijama, suočavamo se s dinamičnim okruženjem, gdje kampanje brzo smjenjuju jedna drugu, a konkurencija je jaka. Ove karakteristike zahtijevaju visok tempo rada i neprestane aktivnosti kako bismo održali konkurentske prednosti. U hotelijerstvu tempo rada je sporiji, zahtijeva pažljivo planiranje i strateški pristup radi održavanja visokih standarda usluga. Ipak, i u jednom i drugom slučaju fokus ostaje na brendu i reputaciji kompanije. Centralni elementi u vođenju brenda i brizi o reputaciji ostaju konstantni, dok se pristupi razlikuju u skladu sa specifičnostima svake industrije. Moja sposobnost prilagođavanja omogućava mi efikasno upravljanje marketinškim aktivnostima, pružajući ciljanu podršku oba sektora prema njihovim potrebama.

Kompanija je, ipak, najpoznatija po svojim drogerijama. To su brendovi poznati svim građanima. Kako uspijevate da se izborite, odnosno nametnete na tržištu, s obzirom na prilično jaku konkurenciju? 

– Da, naše drogerije su prepoznatljivi brendovi širom zemlje ali se, naravno, suočavamo s jakom konkurencijom. Ono što nas izdvaja i omogućava nam da se uspješno nosimo s izazovima jeste naša posvećenost timskom radu i agilnosti u donošenju odluka. Međusobno se razumijemo, dopunjujemo i uvažavamo. Istovremeno, pratimo i analiziramo trendove, što nam omogućava da ostanemo relevantni i konkurentni. Komunikacija s potrošačima, posebno putem društvenih mreža, igra ključnu ulogu u našoj strategiji. Aktivno učestvujemo u dijalogu s potrošačima, osluškujemo njihove potrebe i želje, te prilagođavamo naše usluge u skladu s tim. Posebnu pažnju posvećujemo i higijeni u objektima, svjesni da je to jedan od ključnih faktora koji utiče na ukupno iskustvo kupaca. Na kraju, posvećenost kvalitetu i brza prilagodljivost tržištu čine nas prepoznatljivim i konkurentnim u industriji.

Koliko je bitno praćenje trendova kod nas i u svijetu?

– Praćenje lokalnih i globalnih trendova je sastavni dio naše marketinške strategije. Lokalni trendovi nam omogućavaju razumijevanje potreba domaćih potrošača, prilagođavajući ponudu njihovim navikama. Istovremeno, globalni trendovi donose inovacije i svjetske standarde, čineći nas konkurentnima u dinamičnom okruženju. Kombinacija ova dva pristupa omogućava nam da oblikujemo efikasne marketinške strategije, širimo asortiman i pružamo relevantno iskustvo kupovine. Prepoznati smo po tome da se trudimo da potrošačima obezbijedimo pristup najnovijim trendovima, omogućavajući im da pronađu željene proizvode prvi u našim drogerijama.

Drogerije Kuća Hemija i Dama poznate su po akcijama i specijalnim popustima za bebe. Koji su stalni i povremeni benefiti koje mogu očekivati potrošači?

– Podrška porodici odražava se kroz raznovrsne benefite, uključujući loyalty program Bebin Prvi Prijatelj s popustom 25% na brendove Violeta, Sebamed, Johnson baby, Chicco, Hipp i To To tokom prvih 24 mjeseca od rođenja bebe. Redovni katalozi i akcijski flajeri pružaju dodatna sniženja na baby asortiman proizvoda. Naša filozofija je da proizvodi treba da budu dostupni svima, a programi poput ovih omogućavaju povoljne cijene, dok naš slogan Jer novi život je najveće bogatstvo odražava posvećenost podršci novonastalim porodicama tokom ključnih trenutaka u njihovim životima.

Potrošači do proizvoda mogu doći i online kupovinom?

– Drogerije Kuća Hemije i Dama su u koraku s modernim tržištem putem online prodavnice www.drogerija.me. Ova e-commerce platforma nije samo prodajno mjesto, već i digitalno iskustvo koje omogućava jednostavan pristup našem asortimanu i personalizovano iskustvo kupovine. Drogerija.me efikasno omogućava kupcima da pronađu i nabave proizvode iz naše ponude bilo kada i bilo gdje. Takođe, pruža informacije o novitetima i sjajne savjete putem našeg bloga.

Po čemu je Hotel Resort Ruža Vjetrova drugačiji od drugih i šta nudi klijentima?

– Hotel Resort Ruža Vjetrova, smješten na izolovanom poluostrvu u mjestu Dobra Voda kod Bara, pruža jedinstveno iskustvo spajajući prirodnu ljepotu mora, vjetra i kamena. Svojom privatnom plažom, dva otvorena bazena i luksuznim apartmanima na 50.000 kvadratnih metara, resort nudi nezaboravan boravak s pogledom na more, park i vegetaciju. Posebnu draž resorta čini projekat Kad sunce ljubi more. Ovaj događaj pruža gostima priliku da zabilježe nezaboravne trenutke najljepšeg zalaska sunca na Jadranu. Konkurs za najljepšu fotografiju zalaska sunca tokom ljetnje sezone poziva ljubitelje fotografije da dijele svoje trenutke i osvoje vrijedne nagrade. Projekat Kad sunce ljubi more dodatno ističe vezu između prirode i kulture koju Hotel Resort Ruža Vjetrova teži da stvori. Ova jedinstvena inicijativa naglašava posvećenost gostima, nudeći im ne samo luksuzan odmor, već i priliku da budu dio kreativnih događaja koji čine boravak nezaboravnim. 

Prepoznati ste i po društveno odgovornom poslovanju. Možete li nam reći nešto više o tome?

– Nastojimo da budemo uzor zajednici, istovremeno preuzimajući društvenu odgovornost kao dio našeg poslovnog pristupa. Tokom 2023. godine sproveli smo društveno odgovorne kampanje Zeleno za prirodu. Ljubičasto za ljubav i Zajedno možemo sve. Prva kampanja promoviše smanjenje upotrebe plastičnih kesa, ističući ekološki prihvatljive alternative, dok druga podržava borbu protiv karcinoma dojke donacijama Kliničkom centru Crne Gore. Ove inicijative odražavaju posvećenost kompanije pozitivnim promjenama u zajednici, kroz podršku životnoj sredini i zdravstvenim inicijativama. Kompanija ubuduće planira dalje projekte usmjerene ka zaštiti životne sredine, podršci zdravlju, kao i sportskim aktivnostima.

S obzirom na opseg djelatnosti kompanije, da li svoj posao smatrate dinamičnim?

– Da, posao u okviru NALL grupe svakako smatram dinamičnim. Rad u marketing sektoru, koji pruža usluge svim kompanijama unutar grupe, zahtijeva prilagodljivost i brzo reagovanje na promjene. Opis posla kao rukovodioca marketing sektora, gdje se bavite kreiranjem i sprovođenjem sveobuhvatne marketinške strategije, ukazuje na potrebu za kontinuiranim prilagođavanjem novim trendovima i zahtjevima tržišta. Osim toga, imajući u vidu da NALL grupa obuhvata različite sektore, uključujući drogerije, distribuciju i hotelijerstvo, to dodatno povećava dinamiku posla, jer svaki sektor ima svoje specifičnosti i izazove.

Koliko Vam pozicija pruža priliku da se profesionalno usavršavate?

– Moja trenutna pozicija u NALL grupi pruža mi neprestane izazove i prilike za učenje u dinamičnom okruženju. Redovno učestvujem u relevantnim seminarima, konferencijama i treninzima o aktuelnim trendovima u marketingu, čime doprinosim ne samo ličnom, već i profesionalnom razvoju. Podsticaj i podrška za kontinuirano obrazovanje od strane kompanije omogućavaju primjenu novostečenog znanja, doprinoseći direktno uspjehu kompanije u brzom svijetu marketinga.

Koliko društvene mreže utiču na poslovanje kompanije?

– Društvene mreže imaju ključan uticaj na naše poslovanje u današnjem digitalnom dobu. Aktivno koristimo moć društvenih mreža za izgradnju brenda, komunikaciju s ciljnom publikom i poboljšanje korisničkog iskustva. Kroz redovan angažman ostvarujemo direktan kontakt s potrošačima, dobijamo njihov feedback i gradimo zajednicu oko naših brendova. Društvene mreže omogućavaju brzu distribuciju informacija, promociju proizvoda i usluga, a analiza podataka pomaže nam u prilagođavanju marketinških strategija. Sve veći broj pratilaca na društvenim mrežama potvrđuje našu posvećenost potrošačima kroz ovaj vid komunikacije.

Ko čini Vaš tim?

– Tim koji čini sektor marketinga u NALL grupi sastoji se od grupe stručnjaka koji zajedno čine srce naše marketinške strategije. U mom timu se nalaze kreativni marketing stručnjaci, stručnjaci za digitalni marketing, grafički dizajneri i stručnjak za kreiranje sadržaja (content writer). Svaki član tima doprinosi svojim jedinstvenim vještinama i perspektivama, što nam omogućava da razvijamo inovativne i uspješne marketinške kampanje. Ono što nas čini posebnim jeste naša međusobna povezanost, uzajamno poštovanje i spremnost na zajednički rad. Timski duh je ključni faktor koji nas inspiriše da postignemo izuzetne rezultate. Kroz ovu harmoničnu dinamiku ostvarujemo sinergiju koja čini naš rad uspješnim i doprinosi postizanju naših marketinških ciljeva.

Koliki je izazov raditi u marketingu? U čemu je zadovoljstvo, u čemu se manje uživa?

– Uvijek sam osjećala ljubav prema komunikacijama u najširem smislu te riječi. Ključ uspjeha u marketingu leži u prilagodljivosti kampanja prema potrebama kupaca. Kreativni aspekt marketinga mi pruža izuzetno zadovoljstvo, a rad s timom, posebno s mladim i ambicioznim ljudima, donosi dodatnu radost mom poslu. Osim toga, prepoznajem važnost analize podataka u optimizaciji kampanja i postizanju dugoročnih ciljeva. Sve ove komponente čine moj rad inspirativnim i uspješnim. Sve manje uživam u online sastancima, koje nam je pandemija nametnula i bila bih srećnija kada bismo se vratili na staro.

Kakvi su planovi kompanije?

– Kompanija ima ambiciozne planove usmjerene ka dodatnim benefitima za potrošače. Planiramo projekat sa zaista posebnim privilegijama za naše vjerne kupce i unaprijed se radujem tome. Pripremamo se i za otvaranje luksuznih drogerija, koje će biti smještene na prestižnim lokacijama i pružiti potrošačima ekskluzivnu ponudu. Cilj nam je da stvorimo jedinstveno iskustvo kupovine u elegantnom ambijentu. Ovi planovi predstavljaju našu strategiju kontinuiranog razvoja i prilagođavanja potrebama tržišta kako bismo pružili vrhunsku uslugu.

Kao uspješna poslovna žena, kako uspijevate da uskladite privatne i poslovne obaveze?

– Ključ je u efikasnom upravljanju vremenom i postavljanju prioriteta. Vjerujem u jasnu organizaciju i postavljanje realnih ciljeva kako bih bila produktivna i na poslu i kod kuće. Važno je imati podršku i dobru komunikaciju s porodicom, jer samo zajedničkim naporima možemo postići ravnotežu. Radim na tome da budem prisutna u trenucima sa svojim sinom, koristeći vrijeme kvalitetno, čak i ako je ograničeno. Takođe, koristim tehnologiju kako bih bila povezana s poslom, ali istovremeno vodim računa o vremenu za odmor i opuštanje. Biti mama je poseban dio mog identiteta i ono što me inspiriše da se svakodnevno trudim i dajem svoj maksimum kako bih postigla balans između ličnog i profesionalnog života.

GRACIJA 220/februar 2024.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO