Jelena Stojanović: Volim ovaj posao i rad u mojoj narandžastoj banci

“Pobjednički smo tim spreman na izazove, na posvećenost klijentima, orijentisani na rezultate i rad kao zajedničko dobro”, kaže Jelena Stojanović koja u okviru Hipotekarne banke vodi Premium projekat

Razgovarala Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

Jelena Stojanović, uspješna poslovna žena koja u okviru Hipotekarne banke vodi Premium projekat, ponosna je na dosadašnje rezultate. Dio je kolektiva Hipotekarne banke od 2007. godine, išla je stepenicu po stepenicu, strpljivo i marljivo unapređujući znanje i iskustvo. Majka je Jakše (10), Mile (7) i Zoje (5), čijem je odrastanju i vaspitanju, zajedno sa suprugom Vladimirom, veoma posvećena. Kao bivša rukometašica posebno vrednuje značaj discipline, timskog duha i projektovanosti na rezultat.

Šta zapravo podrazumijeva Premium program koji vodite u Hipotekarnoj banci i koji je njegov značaj?
– Popularnost Premium programa ne jenjava ni nakon deset godina od njegovog uspješnog lansiranja. Decenijsko partnerstvo sa Crnogorskim Telekomom potvrdilo je svoju snagu upravo kroz vrhunske rezultate Premium programa i omiljene Premium kartice. Danas imamo preko 550 Premium partnera iz različitih djelatnosti, a širok spektar posebnih povoljnosti, vlasnici Premium kartice mogu koristiti na preko 2000 lokacija. I na taj način olakšati sebi trgovinu uz posebno kreirane popuste, ali i do 24 mjesečne rate. Uspješnost ovakvog projekta zahtijeva konstantno ulaganje i proširivanje mreže korisnika, posebno istraživanje potreba korisnika Premium kartice i sigurne partnere, kakvi i jesu Premium partneri pa ne čudi podatak da imamo više od 40.000 aktivnih korisnika Premium kartice. Odnedavno je Premium kartica postala Mastercard Platinum kartica pa pored pomenutih popusta i plaćanja do 24 mjesečne rate, danas korisnici ove kartice imaju mogućnost izbora dva od četiri besplatna osiguranja, različite popuste u rent-a-car agencijama, hotelima širom svijeta, brze prolaze na pasoškim kontrolama na aerodromima… Sasvim je jasno zašto pored postojećih 40.000 aktivnih korisnika, svakodnevno stižu brojni upiti za Premium karticu. Godina koja je iza nas, ali i ova su izuzetno izazovne, a na nama je da se potrudimo da idemo u korak sa potrebama naših klijenata, ali i građana koji to žele da postanu.
Biti na čelu jednog od najznačajnijih projekata u banci je odgovorna funkcija. Koje su odlike pravih lidera u savremenom poslovanju? Da li se lider rađa ili postaje?
– Svi se rodimo sa određenim talentom, ali postati lider je definitivno proces. Taj proces zahtijeva mnogo učenja, rada, ličnog usavršavanja. Ali što je po mom mišljenju najvažnije, kvalitet tog procesa zavisi od mentora, kako formalnih od kojih učite tokom obrazovanja i tokom rada, tako i onih neformalnih koje srijećete kroz život. Prednost decenijskog rada u Hipotekarnoj banci stoji upravo u izuzetnom menadžmentu kojem je ključni element strategije razvoja, između ostalih, upravo konstantna edukacija zaposlenih, motivisanje zaposlenih da aktivno učestvuju u stvaranju radnog ambijenta i atmosfere koja je motivišuća za razvoj i rad. Slobodno mogu reći da smo pobjednički tim, spreman uvijek na izazove, na posvećenost klijentima, orjentisani na rezultate i rad kao zajedničko dobro. Raduje me da u našoj banci imamo zastupljen izuzetno veliki broj žena na rukovodećim funkcijama, što govori u prilog vrlo pažljivoj strategiji koja kapacitet ženskog djelovanja unutar sistema vidi kao izuzetno važan i neophodan za daljnji razvoj.

“Bavljenje rukometom mi je donijelo jednu vrstu discipline, timskog duha i projektovanosti na rezultat”

Proglašeni ste i za najboljeg radnika, sigurno posebno laska kada dobijete takvo priznanje u kolektivu i od kolega. Koje specifičnosti Vas izdvajaju u poslovanju? I koliko je izazov, a koliko odgovornost biti dio tima HB?
– Tako je, jedne godine sam dobila i to priznanje. U tradiciji banke je da na kraju poslovne godine sumiramo rezultate, proglasimo najboljeg i proslavimo rezultat, koji je iz godine u godinu sve bolji. Ne bih govorila o tome što me izdvaja, radije bih rekla da smo mi tim koji se izdvaja, kako po predanosti, posvećenosti tako i po sjajnim rezultatima. U savremenom poslovnom svijetu, ono što krasi zaposlene Hipotekarne banke su vrijednosti koje su tražene na tržištu rada – profesionalizam, odgovornost i lojalnost. Zajedničkim radom i ekpeditivnošću smo i odgovarali na sve one zahtjevne poslovne izazove.
Dugo ste bili u svijetu sporta, potičete iz sportske porodice, šta Vas je opredijelilo da se bavite bankarstvom?
– Bavljenje rukometom mi je donijelo jednu vrstu discipline, timskog duha i projektovanosti na rezultat. Sportske navike potiču iz porodice koja je bila uvijek okrenuta ovom životnom segmentu. Majka je bila jedan od najvećih rukometnih talenata, kako je govorio i čuveni Vinko Kandija. Trebalo je da bude član one čuvene reprezentacije SFRJ koja je osvojila zlato na olimpijadi u Los Anđelesu, ali je upravo zbog trudnoće sa mnom ostala van te priče. I danas, uvijek kada pomenemo tu temu, kaže “da, voljela bih tu medalju, ali svakako sada imam četiri svoja zlata”. Tata se bavio boksom, kako je on volio da kaže, “samo u vremenu dok je zaista bio plemenita vještina”. Kao učenik ili student nijesam imala kao cilj bankarski posao, ali sticajem okolnosti, kada sam prvi put dobila posao u bankarskom sektoru, znala sam da će to biti moj poziv i nijesam pogriješila. I danas mogu slobodno da kažem, volim ovaj posao i volim rad u mojoj narandžastoj banci.

“Uz supruga, zaljubljenika u prirodu, naučila sam da uživam u prirodnim ljepotama, mirisima i ukusima naše prelijepe Crne Gore”

Pored toga, volite i modu, odlikuje Vas i poseban poslovni stil. Bili ste aktivni na tom polju i finalistkinja prestižnog izbora Elitovo lice. Kako sada gledate na taj period, na koji način se sada iskazuje ta Vaša ljubav prema modi?
– U jednom životnom trenutku sam veoma željela da budem dizajnerka, uz istančan osjećaj i viziju onoga što je modni trend. Takve strasti su me i odvele u svijet mode, ali sam ubrzo shvatila da to može biti hobi, ali ne i moje profesionalno opredjeljenje. Modom sam hranila djelove svoje kreativnosti i to mi je uvijek bilo sasvim dovoljno. Kada je o stilu riječ, potpuno je u redu “flertovati sa modnim trendovima”, ali ih se slijepo ne pridržavam. Pored toga, odjeća bi trebalo da bude lijepa, čista i udobna, da harmonično prati prirodu žene, i to je po mom mišljenju savršen “modni trend”.
Poseban odnos imate prema prirodi, i djecu usmjeravate prema takvom stilu života. Da li je ona za Vas oaza mira i izvor energije?
– Uz supruga koji je zaljubljenik u prirodu nije moglo biti drugačije. Uz njega sam naučila da prije svega obraćam pažnju na sve ono što me okružuje, da uživam u prirodnim ljepotama, mirisima i ukusima naše prelijepe Crne Gore. Da nalazim mir i energiju u prirodnom okruženju, da čuvam i njegujem sve ono što nam priroda na predivan način daje. Na kraju smo odlučili da i porodični dom smjestimo van gradske vreve, u lijepom ambijentu pored rijeke, što za djecu predstavlja posebnu radost i priliku za igru.

Gracija 193, avgust 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...