Nedavno objavljeno

Jelena Vuletić: Bankarstvo i koučing su magična kombinacija

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković

Željna znanja, kojeg joj nikada nije dovoljno, odgovora na brojna pitanja, željna da prepozna različitosti, da ih bolje razumije i prihvati, željna promjena i, u konačnom, da upozna sebe, izvršna direktorica za rizike u Hipotekarnoj banci Jelena Vuletić je, pohađajući edukativne radionice i treninge, počela da dolazi do praktičnih odgovora i rješenja koja su je dovela koučinga. U njoj se rodila potreba da pomaže drugima, što danas uspješno radi na nekoliko načina – timski, jedan na jedan i grupni koučing.
U intervjuu za Graciju Vuletić kaže da je za kvalitetan koučing odnos, pored usklađivanja, razmjene energije, postavljanja otvorenih pitanja, prisutnosti, neutralne pozicije, ključno uspostavljanje povjerenja.
“Povjerenje je krhko. Da bi se izgradilo, potrebno je veliko ulaganje, vrijeme i posvećenost”, pojašnjava Vuletić, koja se bankarstvom bavi skoro 30 godina. Ističe da su joj vještine koje je razvijala kao kouč vrlo korisne za komunikaciju sa klijentima, kolegama i za vođenje tima. “Najviše koristim vještinu postavljanja otvorenih pitanja kako bih kolege motivisala da sami dođu do rješenja, a ne da dobijaju rješenja od mene. Na taj način postaju odgovorniji, zadovoljniji i daju bolje rezultate”.
Tokom perioda karantina izazvanim koronavirusom nudila je besplatne individualne sesije, jer, kako kaže, kouč prvo treba da pokaže humanost i da u ovim nestabilnim vremena pruži podršku ljudima.
Majka je Milene (26) i Jovane (22) koje su, kaže, rezultat na koji je najviše ponosna, ali i njena najveća podrška.

U maju prošle godine ste osnovali firmu Balance2Business. Kakve usluge nudite klijentima?
– Moje lično traganje i želja za napretkom, koje je trajalo više godina, dovelo me do koučinga, a kao što ste i sami rekli, u maju prošle godine sam se odlučila i na korak dalje – da osnujem Balance2Business. Firma se aktivno bavi koučingom, mentoringom, konsaltingom i nudi niz edukativnih treninga. Kada kažem koučing, mislim ne samo na timski, koji je možda malo poznatiji, već i na individualni i grupni koučing, koji takođe dovode do poboljšanja performansi. Moja misija je da dijelim znanje kada god mogu i inspirišem druge na promjene, a samim tim je to i suština firme Balance2Business, uz pomoć koje širim i svijest o koučing kulturi, a sve sa ciljem poboljšanja ličnih i profesionalnih vještina. Konkretnije informacije o uslugama koje nudi Balance2Business sada se mogu naći i na sajtu www.balance2business.me, gdje smo se zaista potrudili da detaljno opišemo svaki vid usluge i, naravno, benefite istih.
Kako ste odlučili da mijenjate sebe i pomažete drugima na putu promjene?
– Da budem iskrena, moj put promjena traje duže od 15 godina. Od patrijarhalnog vaspitanja koji sam imala u djetinjstvu i mladosti, velike vezanosti za roditelje i straha da ne iznevjerim njihova očekivanja, odluke da nastavim da živim sama sa dvije predivne ćerke, preuzimajući veliku odgovornost na sebe, promjene poslovnog ambijenta, i to čak u istoj godini. Od tada i kreće potpuno drugačiji životni put prepun događaja i izazova. Bilo je mnogo suza, nesigurnosti, nerazumijevanja od osoba od kojih sam očekivala razumijevanje i podršku, previše pitanja na koja nijesam imala odgovore. Posljednjih godina, kada razmišljam o tome budem zahvalna, jer da nijesam imala sva ta izrastanja danas ne bih bila tu gdje jesam. Svi mi pripadamo različitim sistemima vrijednosti i svi smo drugačiji, a opet smo u nekom pogledu isti i imamo slične želje. Moja želja je bila da prepoznajem različitosti, da ih bolje razumijem i ono što je ključno – da ih prihvatam. U suštini, da bismo počeli da se razvijamo u željenom pravcu, prvo moramo proći kroz svoje unutrašnje preispitivanje i prihvatanje, a tek nakon toga da radimo na razvoju svojih osobina ili vještina. A, to je proces koji traje. Kako kaže Džim Ron: “Život vam ne postaje bolji slučajno. On postaje bolji kroz promjene”.

“Danas je mnogo motivacionih govornika, biznis i lajf koučeva bez sertifikata, pa bi moj savjet uvijek bio da se prije angažovanja kouča dobro raspitate i o njegovim kvalifikacijama”

Šta Vas je motivisalo da počnete da se bavite koučingom?
– U bankarstvu sam već skoro 30 godina i smatram da imam izgrađenu bankarsku karijeru. Trenutno obavljam funkciju izvršne direktorice za rizike u Hipotekarnoj banci. Međutim, potreba da učim i dalje razvijam sebe, da sebe upoznajem što više i dublje, nije jenjavala. Često sam sebi postavljala pitanja poput “Šta još mogu da promijenim kod sebe? I šta još?“, “Kako da ostvarim još bolje rezultate na poslu?”,“Kako da još bolje komuniciram sa kolegama, svojim pretpostavljenim, svojom djecom, prijateljima?”, “Kako da prepoznajem njihove kanale komunikacije, kako bismo izbjegli konflikt?”… Pohađajući razne edukativne radionice i treninge, polako sam krenula da dolazim do praktičnih odgovora i rješenja, koja su me dalje i dovela upravo do koučinga. Nakon toga se izrodila potreba da pomognem drugima i da podijelim s njima svoj put i sve alate koji su meni pomogli u izazovnim situacijama koje su me zaista promijenile i u svakom smislu obogatile moj život. Konkretnije rečeno, ako ja mogu da mijenjam sebe, zašto ne bi mogli i drugi? “Ukoliko ostanemo ono što smo, ne možemo postati ono što bi trebali biti” (Opra Vinfri).
Radite različite vrste koučinga, jedan na jedan, timski i grupni. Koliko je sesija potrebno odraditi da bi se došlo do rezultata?
– Timski koučing najviše volim, vjerovatno jer decenijama radim sa timovima, a smatram ga posebno važnim u ovim izazovnim vremenima. Ljepota timskog koučinga je u tome da se funkcionisanje svakog pojedinca u timu direktno poveže sa generalnim funkcionisanjem tima i obrnuto. Dodatno, svaki član tima iznosi svoje individualne probleme, dileme i pitanja, naravno, ukoliko je to važno za cilj koji je zajedničkim snagama tim postavio. Jedan na jedan, odnosno individualni koučing, je partnerstvo između klijenta i kouča u kojem se kroz kreativan proces klijent navodi na razmišljanje i inspiriše na razvoj svojih ličnih i profesionalnih potencijala. Obično se na početku usaglasi sa klijentom koji je to broj koučing sesija, s tim što je apsolutno moguće da klijentu nekad treba više, a ponekad i manje sesija. Isto važi i za timski koučing. Tokom perioda karantina izazvanim novim koronavirusom nudila sam besplatne individualne sesije, jer smatram da kouč prvo treba da pokaže humanost i da u ovim nestabilnim vremena pruži podršku ljudima.
Ko su Vam klijenti i sa kojim problemima dolaze? Šta najčešće traže od Vas?
– Kada govorimo o timskom koučingu, kompanije sa kojima sam radila najčešće su zainteresovane za prevazilaženje konflikata nastalih unutar tima. Ništa manje tražena usluga od kompanija je i pomoć kod formiranja novih timova. Što se tiče individulanih koučing sesija, to su uglavnom osobe koje pretenduju da napreduju u karijeri, a neophodna im je podrška u postavljanju ciljeva i definisanju neophodnih resursa, kao i jasnih akcionih koraka u tom procesu. Rezultati su brojni i srećom mjerljivi: produktivnost raste, poboljšavaju se rezultati međuljudske komunikacije, unapređuje se samopouzdanje…
Koji je osnovni uslov za kvalitetan koučing odnos?
– Za kvalitetan koučing odnos, pored usklađivanja, razmjene energije, postavljanja otvorenih pitanja, prisutnosti, neutralne pozicije, ključno je i uspostavljanje povjerenja. Povjerenje je krhko. Da bi se izgradilo potrebno je veliko ulaganje, vrijeme i posvećenost. Upravo tada do izražaja dolazi sposobnost kouča da stvori sigurno i podržavajuće okruženje za klijenta, jer na taj način stvara međusobno poštovanje. Tema i sadržaj sesija su strogo povjerljivi. Time se stvara i snažna veza, a kvalitet je zagarantovan.
Skoro 30 godina se bavite bankarstvom. Postoji li veza između procjene rizika u bankarstvu i koučinga?
– Naravno. Vještine koje sam razvijala kao kouč su mi veoma korisne za komunikaciju sa klijentima, kolegama i, naravno, za vođenje tima. Najviše koristim vještinu postavljanja otvorenih pitanja kako bih kolege motivisala da sami dođu do rješenja, a ne da dobijaju rješenja od mene. Na taj način postaju odgovorniji, zadovoljniji i daju bolje rezultate. S obzirom na različite identitete koje svi posjeduju, tako sam i ja kao bankarka/rizičarka stroga. Bankarstvo me naučilo da budem analitična, detaljna, precizna, tačna i fokusirana na rješenja. Ta se kombinacija ispostavila kao magična.
Da li učite od klijenata?
– Dok razmjenjujem energiju sa klijentom stičem nova znanja i iskustva, a svakako na taj način sve više unapređujem i svoje sposobnosti. Beskrajno sam zahvalna svakom klijentu. Svaki klijent je svijet za sebe.
Danas ima mnogo koučeva koji nijesu sertifikovani niti kompetentni da bi se bavili tom vještinom. Koje sertifikate kouč treba da poseduje?
– Pohađala sam poznati centar Erickson Coaching International, koji zadovoljava zlatni standard najveće svjetske koučing asocijacije, ICF (International Coach Federation). Put je bio dodatno uzbudljiv jer je bio na engleskom jeziku. Takođe sam Process Communication kouč, timski kouč, Points of You sertifikovani trener i NLP Practicioner. Danas je mnogo motivacionih govornika, biznis i lajf koučeva bez sertifikata, pa bi moj savjet uvijek bio da se prije angažovanja kouča dobro raspitate i o njegovim kvalifikacijama.
Da li je koučing zanimanje budućnosti?
– Koučing jeste relativno nova oblast kod nas u Crnoj Gori, iako pojedinici i vodeće kompanije u regionu i svijetu već prepoznaju koučing kao metodu ili tehniku koja je brzo primjenljiva i daje sjajne rezultate. Mislim da će koučing dostići svoj uspon, posebno jer živimo u neizvjesnim i nestabilnim vremenima te se društvo sve više okreće ljudskim resursima i njihovom nadograđivanju i razvijanju. Ne možemo svi biti koučevi, a i ne treba. Ono što smatram da treba raditi je da razvijamo sposobnosti koje su neophodne jednom kouču.

“Dok razmjenjujem energiju sa klijentom stičem nova znanja i iskustva, a svakako na taj način sve više unapređujem i svoje sposobnosti. Beskrajno sam zahvalna svakom klijentu. Svaki klijent je svijet za sebe”

Prije nekoliko mjeseci organizovali ste prvi grupni koučing program u Crnoj Gori posvećen razvoju liderstva kod žena, Ja, liderka. Kakva su iskustva i da li imate u planu ponovno organizovanje sličnog programa, s obzirom na veliko interesovanje? 
– Hvala Vam što ste pomenuli taj projekat na koji sam zaista ponosna. Po fidbeku koji sam dobijala, rekla bih da su učesnice zaista bile zadovoljne, a svakako da im je takav program bio i na neki način osvježenje. U planu mi je da u drugoj polovini oktobra organizujem nešto što je takođe jako uzbudljivo. U pitanju je jednodnevni i dvodnevni grupni koučing program posvećen autentičnom liderstvu i muško-ženskom liderstvu – kako da učimo jedni od drugih.
Imate dvije ćerke koje, što se tiče uspjeha, koračaju Vašim stopama. Na kojim principima ste gradili odnos sa njima?
– Dijeljenje pažnje, privrženosti, podrške, smijeha i radosti, kao i dijeljenje neraspoloženja i briga. Milena i Jovana su dvije sjajne mlade djevojke, i u stilu prethodnih pitanja, rezultat na koji sam najviše ponosna. Zaista je jako važno da sa svojom djecom gradimo otvorene i zdrave odnose, jer su oni budućnost.
Da li su zainteresovane za koučing?
– Kao klijentkinje svakako da jesu (smijeh). Doduše, i ja sam krenula da se bavim koučingom u zrelijim godinama. Nikad se zna, a upravo je i to bogatstvo i čar života.
Vi ste mnogima podrška, a ko je podrška Vama?
– Djeca. Obično volim da kažem da su one moj šteker.
Šta je, po Vama, ključ životnog i poslovnog uspjeha?
– Autentičnost i živjeti u skladu sa svojim vrijednostima. Živjeti svoju istinu. Uvijek morate pratiti sebe, svoje osjećaje i, naravno, davati svoj maksimum u datom trenutku. U svoj krug vrijednosti sam stavila strast, poštovanje, harmoniju, iskrenost, upornost, dosljednost, dječiju razigranost i mudrost.
Da li ste u miru sami sa sobom? Koliko Vam se život promijenio otkad se bavite koučingom?
– Uz koučing sam zaista naučila mnogo i obogatila svoj život. Na tom putu upoznavanja sebe upoznala sam i mnogo divnih ljudi koji su mi bili pomagači na ovom putu. Iako svakodnevno imam izazove, zaista sam potpuno u miru sama sa sobom. “Ne možemo ljude svemu naučiti, možemo im pomoći da to otkriju unutar njih samih” (Gallileo Galilej).

Gracija 182, septembara 2020.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti