Jelena Vuletić: Bankarstvo i koučing su magična kombinacija

Nakon što je uspješno počela da se bavi koučingom, izvršna direktorica za rizike u Hipotekarnoj banci je osnovala firmu Balance2Business koja se, osim pružanja te usluge, aktivno bavi mentoringom, konsaltingom i nudi niz edukativnih treninga

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković

Željna znanja, kojeg joj nikada nije dovoljno, odgovora na brojna pitanja, željna da prepozna različitosti, da ih bolje razumije i prihvati, željna promjena i, u konačnom, da upozna sebe, izvršna direktorica za rizike u Hipotekarnoj banci Jelena Vuletić je, pohađajući edukativne radionice i treninge, počela da dolazi do praktičnih odgovora i rješenja koja su je dovela koučinga. U njoj se rodila potreba da pomaže drugima, što danas uspješno radi na nekoliko načina – timski, jedan na jedan i grupni koučing.
U intervjuu za Graciju Vuletić kaže da je za kvalitetan koučing odnos, pored usklađivanja, razmjene energije, postavljanja otvorenih pitanja, prisutnosti, neutralne pozicije, ključno uspostavljanje povjerenja.
“Povjerenje je krhko. Da bi se izgradilo, potrebno je veliko ulaganje, vrijeme i posvećenost”, pojašnjava Vuletić, koja se bankarstvom bavi skoro 30 godina. Ističe da su joj vještine koje je razvijala kao kouč vrlo korisne za komunikaciju sa klijentima, kolegama i za vođenje tima. “Najviše koristim vještinu postavljanja otvorenih pitanja kako bih kolege motivisala da sami dođu do rješenja, a ne da dobijaju rješenja od mene. Na taj način postaju odgovorniji, zadovoljniji i daju bolje rezultate”.
Tokom perioda karantina izazvanim koronavirusom nudila je besplatne individualne sesije, jer, kako kaže, kouč prvo treba da pokaže humanost i da u ovim nestabilnim vremena pruži podršku ljudima.
Majka je Milene (26) i Jovane (22) koje su, kaže, rezultat na koji je najviše ponosna, ali i njena najveća podrška.

U maju prošle godine ste osnovali firmu Balance2Business. Kakve usluge nudite klijentima?
– Moje lično traganje i želja za napretkom, koje je trajalo više godina, dovelo me do koučinga, a kao što ste i sami rekli, u maju prošle godine sam se odlučila i na korak dalje – da osnujem Balance2Business. Firma se aktivno bavi koučingom, mentoringom, konsaltingom i nudi niz edukativnih treninga. Kada kažem koučing, mislim ne samo na timski, koji je možda malo poznatiji, već i na individualni i grupni koučing, koji takođe dovode do poboljšanja performansi. Moja misija je da dijelim znanje kada god mogu i inspirišem druge na promjene, a samim tim je to i suština firme Balance2Business, uz pomoć koje širim i svijest o koučing kulturi, a sve sa ciljem poboljšanja ličnih i profesionalnih vještina. Konkretnije informacije o uslugama koje nudi Balance2Business sada se mogu naći i na sajtu www.balance2business.me, gdje smo se zaista potrudili da detaljno opišemo svaki vid usluge i, naravno, benefite istih.
Kako ste odlučili da mijenjate sebe i pomažete drugima na putu promjene?
– Da budem iskrena, moj put promjena traje duže od 15 godina. Od patrijarhalnog vaspitanja koji sam imala u djetinjstvu i mladosti, velike vezanosti za roditelje i straha da ne iznevjerim njihova očekivanja, odluke da nastavim da živim sama sa dvije predivne ćerke, preuzimajući veliku odgovornost na sebe, promjene poslovnog ambijenta, i to čak u istoj godini. Od tada i kreće potpuno drugačiji životni put prepun događaja i izazova. Bilo je mnogo suza, nesigurnosti, nerazumijevanja od osoba od kojih sam očekivala razumijevanje i podršku, previše pitanja na koja nijesam imala odgovore. Posljednjih godina, kada razmišljam o tome budem zahvalna, jer da nijesam imala sva ta izrastanja danas ne bih bila tu gdje jesam. Svi mi pripadamo različitim sistemima vrijednosti i svi smo drugačiji, a opet smo u nekom pogledu isti i imamo slične želje. Moja želja je bila da prepoznajem različitosti, da ih bolje razumijem i ono što je ključno – da ih prihvatam. U suštini, da bismo počeli da se razvijamo u željenom pravcu, prvo moramo proći kroz svoje unutrašnje preispitivanje i prihvatanje, a tek nakon toga da radimo na razvoju svojih osobina ili vještina. A, to je proces koji traje. Kako kaže Džim Ron: “Život vam ne postaje bolji slučajno. On postaje bolji kroz promjene”.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 182, septembara 2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...