spot_img

Jeste li sigurni da je grip?

U ovo doba godine pojavi se čak oko dva i po miliona sezonskih virusa, te nakon prvih simptoma slabosti odmah mislimo da je grip

spot_img

Dovoljno će biti da osjetimo neobičan bol u leđima, poneku smetnju u stomaku uz mučninu ili povraćanje, da nam počne curiti nos, i odmah ćemo biti sigurni da nas je uhvatio grip. Obično se ne radi o gripu, najčešće je u pitanju jedan od mnogobrojnih virusa (parainfluenca virusi), veoma raširenih u ovo vrijeme, sposobnih da izazovu mnoštvo zdravstvenih smetnji koje stručnjaci definišu opštim stanjem slabosti.
Zato ponekad nije lako razlikovati određene neugodne smetnje nastale usljed nekog parainfluenca virusa od simptoma izazvanih virusom gripa. Izbor je veliki: od banalnih virusa prehlade – adenovirusa, do koronavirusa, uzročnika oboljenja disajnih i probavnih organa, te respiratornih sincicijskih virusa (RSV), sa simptomima najsličnijim pravom gripu. Svi dovode do respiratornih infekcija i manje ili više izraženih zdravstvenih smetnji, a mnogi uzrokuju proliv, mučninu i povraćanje.

Pratite simptome i izbjegnite komplikacije

Grip se razlikuje od svih ostalih virusnih oboljenja prema nekim nepogrešivim znacima: pojavljuje se naglo, manifestuje se uz povišenu tjelesnu temperaturu (odmah preko 38 stepeni), uzrokuje opšte simptome (bolovi u mišićima i zglobovima), te respiratorne, među kojima je veoma čest suvi kašalj. Drugačija slika moguća je kod djece mlađe od jedne godine ili kod starijih osoba, kod kojih je moguća pojava gripa bez povišene tjelesne temperature. Neuobičajeni simptomi gripa mogu da se pojave kod osoba koje su se vakcinisale, a vakcina nije djelovala. Liječenje gripa i sličnih oboljenja može se, ipak, provoditi na sličan način. Prvo pravilo, koje vrijedi za oba slučaja, je da je beskorisna upotreba antibiotika i da ih ne treba uzimati na početku bolesti. Mnogo je bolesnika koji nekontrolisano uzimaju antibiotike, bez prethodno zatraženog ljekarskog savjeta. Njihovo korištenje se preporučuje tek u slučaju komplikacija, kada se, na primjer, na virusnu infekciju nadoveže bakterijska. Ali, antibiotici se nikako ne preporučuju odmah nakon pojave prvih simptoma bolesti. Treba se okrenuti prirodnim sredstvima kako bi se smetnje ublažile, a nikako sasvim otklonile. Potpuno eliminisanje simptoma, koji su pravi indikatori reakcije organizma, je opasno: mogu vas navesti da izađete iz kuće prije potpunog ozdravljenja, izlažući se većem riziku od nastajanja komplikacija. Takođe možete da učestvujete i u nenamjernom širenju virusa. Bolje je uzimati ljekove u manjim dozama, kako biste izbjegli eventualne kolateralne efekte, i pažljivo pratiti simptome kako biste shvatili kada je bolest zaista sanirana. Praćenje simptoma znači i biranje odgovarajućih preparata: u slučaju da je virus izazvao isključivo stomačne smetnje praćene dijarejom korisni su antidijaroici i nadoknada tečnosti (crni čaj); ako je u pitanju pravi grip, uzimajte aspirine i antipiretike, kao i preparate za ublažavanje kašlja. Obično su dovoljna četiri dana za ozdravljenje, ako do njega ne dođe potrebno je konsultovati ljekara: najvjerovatnije je u pitanju neka dodatna infekcija. To se rijetko dešava kod oboljenja izazvanih parainfluenca virusima, ali u slučaju gripa je česta pojava kod starijih osoba, hroničnih bolesnika i djece.

Vitamin A je tokom prehlada veoma važan Jača ćelijske opne, pomažući u zaštiti sluznice usta, nosa, grla i pluća, pa smanjuje podložnost infekcijama, ali i njihov uticaj. Nalazi se u narandži, žutom voću i povrću, tamnozelenom lisnatom povrću.

MED KAO LIJEK Med, propolis i matična mliječ djeluju antivirusno, stoga se za liječenje gripa preporučuje: dnevno uzimajte po dvije kašike meda, 100 mg matične mliječi i 30 kapi ekstrakta propolisa. Za vrijeme epidemije gripa treba svakodnevno mazati nosnu sluzokožu matičnom mliječi. (S.C.)


PCR detekcija virusa influence A i B

Grip ili influenca, relativno teška i visoko zarazna bolest respiratornog sistema, pojavljuje se svake godine u zimskim mjesecima. Širi se kapljičnim putem (kašljanjem, kijanjem) direktno s inficirane na zdravu osobu, a moguć je i indirektan prenos preko predmeta svježe zagađenim sekretom iz nosa ili grla inficirane osobe. Virusi influence A i B kontinuirano kruže uzrokujući godišnje epidemije (uglavnom u zimi). Influenca je jedan od najčešćih uzroka respiratorne infekcije. Kod starijih i drugih rizičnih grupa infekcija gripa je povezana sa visokom smrtnošću. Efikasni antivirusni ljekovi su dostupni za liječenje gripa, zato je neophodna brza i precizna dijagnostika!
Najpouzdaniji način detekcije virusa influence/gripa je PCR metodom, odnosno detekcijom RNK ovog virusa, što se i radi u laboratoriji In Vitro.

-

GRACIJA 146/decembar 2018.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO