Nedavno objavljeno

Ježeva kućica

Ko se još ne sjeća priče koja nas je dočekala u školskim klupama, a koja počinje stihovima: “Po šumi, širom, bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta”. U raskošnoj šumi živi jež kojem se ostale životinje dive, ali mu i zavide. No Ježurkina nepokolebljiva odanost svome domu nervira četiri nezasitne zvijeri koje kreću u pohod prema njegovoj kući gdje dolazi do uzbudljivog i bodljikavog obračuna.

Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, Ježeva kuća je topla i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom. Animirani film za djecu i odrasle snimljen je u produkciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i Bonobostudija (Zagreb). Režiju i scenario potpisuje Eva Cvijanović, rediteljica s diplomom iz animiranog filma s kanadskog Univeziteta Concordia; Rade Šerbedžija zadužen je za naraciju, muziku potpisuje Darko Rundek, a Tim Allen savjetnik je za lutke i animaciju, koje su izradili autori Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Film je izrađen u tehnici stop-animacije lutaka, traje 10-ak minuta, a premijerno prikazan na Berlinaleu 2017. godine.

 

Ježeva kućica kao slikovnica nastala je davne 1957. godine, kada ju je ilustrovao hrvatski slikar Vilko Gliha Selan (1912 – 1979). Evo jedne prave slike Ježurke iz slikovnice uz, naravno, odgovarajuće stihove: “Ma kakav bio moj rodni prag, on mi je ipak mio i drag. Prost je i skroman, ali je moj, tu sam slobodan i gazda svoj.”

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti