spot_img

Joga i menopauza

spot_img

Menopauza se većini žena čini kao noćna mora bez kraja, propraćena neredovnim ciklusima, migrenama, razdražljivošću, nesanicom i neprijatnim talasima toplote. Ipak, tegobe kroz koje prolazimo trebali bismo da gledamo iz prave perspektive i transformisati ih u razotkrivanje sebe samih, učenje samokontrole, radi našeg dobra, i dobra onih oko nas. A sve je ovo moguće ukoliko promijenimo ugao gledanja. Menopauza ženama pruža priliku da se sprijatelje same sa sobom, na novi i drugačiji način, tako što će da slušaju poruke koje im tijelo šalje prilikom ulaska u fazu punu iznenađenja. Postoje nebrojene tehnike stare koliko i svijet, a koje ženama dokazano mogu pomoći prilikom poteškoća. Među njima – i joga, čiji je pozitivan uticaj na žene u menopauzi dokazan mnogobrojnim istraživanjima. Prema studijama sa Harvarda, joga može da smanji učestalost i intenzitet valunga i sveopštu psihološku napetost, a isto je pokazalo i istraživanje na Univerzitetu Kalifornija, koje je zabilježilo porast dobrog holesterola i poboljšanje sna kod žena koje su vježbale jogu.

Lična transformacija

Simptomi koji karakterišu početak menopauze, takozvana predmenopauza, prirodan je i postupan proces, vremenski ograničen, i što je najvažnije – nije bolest. Dolazi do smanjenog lučenja reproduktivnih hormona koji su stimulisali ovulaciju i njihov nivo konstantno opada. Upravo je to razlog zbog kojeg žene prolaze kroz “emotivni haos” sličan onom u doba adolescencije, kada poteškoće zbog hormonalnih oscilacija izazivaju nagle promjene raspoloženja. Talasi toplote, na primjer, samo su poruka tijela da promijenimo ritam, usporimo i zaustavimo se na par minuta, a njihov intenzitet je direktno proporcionalan nakupljenom stresu.

“Transformacija nam, prije svega, umanjuje volju za udovoljavanje željama drugih, a povećava potrebu da se okrenemo sebi”, govori italijanska učiteljica joge Barbara Veler. “Sve što smo do tada odlagali, dolazi u prvi plan: strast, interesovanja i kreativnost. Nakon što je briga o neželjenom začeću i upotreba kontracepije iza nas, otvaraju nam se sasvim novi vidici. Možemo da odbacimo našu reproduktivnu ulogu i dozvoliti da se same ponovo rodimo kroz lično sazrijevanje i bezuslovnu kreativnost. Ovdje uloga joge dolazi do izražaja. Menopauza nam stvara sve uslove za savršenu ličnu transformaciju.”

Kako bi kroz ovu transformaciju prošli uz pomoć joge, bitno je znati da ovu disciplinu ne možete da koristite za ublažavanje simptoma. Njih ne treba eliminisati, već koristiti kao uputstvo za spoznaju naših reakcija i kako bi bolje definisali sopstvene ideje, iskustva, uslove koje postavljamo i uopšte stav prema okolini. Jednom nakon što ispitamo sve elemente, možete eliminisati sve što je beskorisno, staro i nezdravo. Kako to postići? Uzmite za primjer biljku koja raste: može da preživi sa malo vode i hranjivih materija, ali će sigurno uvenuti ukoliko joj uskratimo svjetlost. Na isti način, naše misli žive jer ih hranimo vitalnom energijom i pažnjom. U suprotnom, i one bi uvenule. Edukacija naše svijesti pripada samo nama.

Početak ispravnog puta se zasniva na klasičnoj jogi. Asana i pranajama su vježbe pročišćavanja, koje usljed svog intenziteta odstranjuju nečistoće. Prelazak sa dinamičnih vježbi asana joge na one statične ne samo da je neophodan da bi usporio tijelo već i da bi umirio um.

-

Ja to mogu! 

Eksperti se čak upuštaju u tvrdnje da bol može biti koristan za naše unutrašnje jačanje. Na poteškoće možemo da gledamo kao na stres, ali i kao na izazov: u prvom slučaju, žena u menopauzi će pokušati da pronađe rješenje u sebi, dok u drugom slučaju pokušava da promijeni stav prema problemu. Bilo kako bilo, oba pristupa mogu imati velike koristi od joge.

Neki od najčešćih stavova žena u menopauzi su rezigniranost, skepticizam, samokritičnost i odbijanje promjena. Stav koji se najbolje može opisati rečenicom “Ja to ne mogu” (brinuti se o sebi, živjeti sretno, osjećati se dobro). Uglavnom se ponašaju tako kao da ne mogu da odgovore izazovima i promjenama uzrokovanim menopauzom. Osjećaj ugode, mira i spokoja je prvi korak puta koji je potrebno preći od “Ja to ne mogu” u “Ja to mogu” (slušati sebe, vjerovati sebi, poštovati sebe, prihvatiti promjene). Praktikovanje joge postaje unutrašnja pročišćavajuća aktivnost kroz koju možemo da mijenjamo svoje emocije, pretvarajući svaku stresnu situaciju u izazov koji zatim postaje prilika za učenje. Živjeti sada i ovdje, trenutak za trenutkom, žena može da sarađujr sa menopauzom i da pritom ostvari veliki napredak.

Naravno, žene u menopauzi bi trebale da izbjegavaju dvije posebno zahtjevne asane jer bi mogle da imaju suprotno djelovanje od željenog i da povećaju valunge. Načelno, trebale bi da izbjegavaju vježbe rotacije grudnog koša, kao i vježbe stomačnih mišića. Naročito u slučajevima osteoporoze, preporučljivo je izbjegavanje vježbi koje opterećuju zglobove i zahtijevaju povećanu ravnotežu.

Koautorka knjige Joga i menopauza, Paola Kampanini, kaže: “Posebno se mora obratiti pažnja na to da imate podršku kompetentnog i povjerljivog instruktora joge, koji će vam preporučiti najbolje vježbe za vaše životno doba. Ova disciplina ima bezbroj varijacija od kojih nisu sve pogodne za menopauzu. Odlučite se za one koje poštuju granice vašeg tijela. Trudite se da dobro savladate vježbe koje možete ponavljati i kod kuće, svakodnevno. Da biste od joge dobili maksimum, neophodno ju je upražnjavati svaki dan, usavršavajući položaje i disanje. Dovoljno je čak naučiti osnove joge i što više ih praktikovati u svakodnevnom životu. Uspjeh je zagarantovan.”

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO