JOGIČKO OPUŠTANJE

Autor: Uroš Martinović

Jogičko opuštanje predstavlja neizostavni dio joga prakse, ujedno i najbitniji za čitavo tijelo. Nažalost, u današnje vrijeme se sve veći akcenat stavlja na fizičku formu, ne obazirući se na daleko potrebno energetsko opuštanje i obnavljanje čitavog tijela, kako tokom, tako i na kraju same joga prakse.

Jedan od uzroka koji je doveo do odsustva te prakse, da instruktori ne praktikuju jogičko opuštanje, jeste taj što je danas sveprisutno masovno ,,štancovanje” instruktora joge. Shodno tome, dosta budućih instruktora dolazi iz drugih sistema, uglavnom fitnes svijeta, teretana, u kojima opuštanje tijela ne podrazumijeva jogičko opuštanje, već čini da ti isti instruktori od takvog načina bježe ko sam đavo od krsta.

Ne radeći jogičko opuštanje, ti isti instruktori energetski oduzimaju mnogo od svojih vježbača. Na taj način, joga praksa nije kompletna i zato se ne može o njoj pričati kao takvoj, već” kao o treningu istezanja i snage. U narodu za to postoji odličan izraz: ,,Džaba ste krečili.”

Sem jogičkog opuštanja ili takozvane joga nidre, ti isti instruktori  nedovoljno pažnje posvjećuju i tehnikama disanja, postavci tijela u samim položajima, bandama (mišićnim stezanjima), itd. Ali vratimo se na joga nidru, o drugim elementima joga prakse biće više riječi u budućim tekstovima.

Joga nidra uglavnom podrazumijeva da se vježbači nalaze u savasani (položaj mrtvaca), ili mogu da sjede u padmasani (položaj lotusa). Koji od ta dva položaja će odabrati, u potpunosti zavisi od samih vježbača, jedini bitan faktor jeste  da u potpunosti budu opušteni i fokusirani na disanje i misaoni tok.

Prema starim jogičkim spisima, na svakih 45 do 50 minuta prakse dolazi 10 minuta energetskog obnavljanja i opuštanja čitavog tijela. Ovakav način obnavljanja i opuštanja tijela podrazumijeva glasovno vođenje od strane samog instruktora. Instruktor opušta dio po dio tijela, dovodeći fizičko tijelo u stanje totalne relaksiranosti i unutrašnje pulsacije. Svaki dio tijela se obnavlja energetski, počevši od prstiju na stopalima pa sve do tjemena glave.

Tokom takvog načina opuštanja, ne zaboravljaju se ni unutrašnji organi, niti ćelije čitavog tijela i sem samog fizičkog tijela, opuštaju se  i obnavljaju sva naša ostala tijela. Tokom joga nidre, osobe koje su vođene kroz opuštanje istovremeno pokušavaju da u potpunosti smire svoj misaoni tok, usmjeravajući pažnju na disanje. Na samom početku to predstavlja veliki izazov za većinu, ali vremenom stvari dođu na svoje mjesto i misli se smire. Često se dešava da neko od vježbača zaspi tokom joga nidre, ali totalno nebitno jer naša podsvijest radi i u tim trenucima. Sluša, pamti i primjenjuje.

Ako idete na jogu, ali niste doživeli jogičko opuštanje, slobodno pitajte instruktora gdje je ,,nestala” joga nidra na kraju prakse.

Namaste.

 

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno