Jovana Vujović: Spoj tradicije i moderne tehnologije

spot_img
Piše Marina Strugar
Foto Darko Jovanović i privatna arhiva

Priča je krenula iz ljubavi prema Crnoj Gori, iz ljubavi prema vinu i želje da na jedan sasvim drugačiji način, napravimo nešto što će biti ‘istorija za budućnost’. Vinarija Lipovac je otvorena 24. aprila 2014, međutim, pet godina prije samog otvaranja, tražili smo najbolje mikrolokalitete u Crnoj Gori. U Italiji smo radili studije i analize zemljišta sa više od deset lokacija iz Crne Gore, i na kraju odlučili da podignemo vinograde u mjestu Zagarač, nadomak Danilovgrada, gdje sam sigurna da gradimo i da imamo nešto o čemu će generacije da pričaju. Potom smo odlučili da krenemo u izgradnju vinarije u selu Građani, između Riječke i Crmničke nahije, pa smo na jednom šumskom ostrvu znanom kao Lipovčev brijeg sagradili najmoderniju i najsavremeniju vinariju u Crnoj Gori, koja važi za vinariju broj 1 po sanitarnoj bezbjednosti i kvalitetu vina”, započinje priču Jovana Vujović, generalni menadžer, o počecima vinarije Lipovac, danas jedne od najuspješnijih kompanija u ovoj oblasti, koja u Crnoj Gori razvija jedan sveobuhvatan enološki projekat.
Tokom svih ovih godina rasta i razvoja firme, koja je danas sinonim za kvalitet i uspjeh, pridržavali su se jasno postavljenih principa i poslovnih kodeksa, a njihovi snovi postali su stvarnost. “Znam da su svi izazovi poziv na rast, da ih nema mi ne bismo mogli postati najbolja verzija sebe. Zato vjerujem da sve dolazi zaslugom, vjerom u Boga i vjerom u bolje danas i bolje sjutra. Uspjeh nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora, velike želje za tim što radite, i to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići, u šta treba vjerovati i nadati se. Principi međusobnog poštovanja nas kao kolektiva, poštovanje zdrave konkurencije, hijerarhije u poslovanju, jasno izdefinisana korporativna, marketing i razvojna strategija, ljubav i vjera u ono što radite, glavni su pokretači za razvoj i implemetaciju svega onog što vinarija Lipovac, na čelu firme Ravil doo, radi i radiće.“

Učimo od najboljih

“U 21. vijeku, gdje postoji mnogo vrhunskih vina, i kod nas i u regionu i uopšte na vinskoj mapi, veoma se teško izboriti na tržištu i izgraditi brend, neovisno o kom segmentu poslovanja je riječ. Najteže se boriti sa nezdravom konkurencijom, jer nezdravoj konkurenciji uvijek ste opasnost, a zdravoj bi trebalo da budete dodatni stimulans da budete još bolji. Od najboljih možete samo da učite, da se trudite da budete za stepenicu ispred njih na neki sopstveni način, a pravi poznavaoci vina će to znati da prepoznaju. U tome jeste i filozofija naše firme, mi učimo od najboljih i radimo sa najboljim italijanskim stručnjacima, a sami kreiramo filozofiju, vodeći se spajanjem tradicije i moderne tehnologije, i time da budemo jedinstveni u tome što radimo, i za sada uspijevamo”, kaže Jovana, a upravo to spajanje tradicije i moderne tehnologije je ono što ih čini drugačijim.
“I dobro je dok je tako. U moru dobrih vina nije poenta da svako liči jedno na drugo, poenta je da budete specifični i jedinstveni po nečemu, da ostanete upamćeni i po vizuelnom identitetu i po onom prvom gutljaju ispijajući vina Lipovac. Odlučili smo se za posebnu proizvodnju vina iz amfora, te smo jedina vinarija u Crnoj Gori koja ima italijanske amfore, i jedina vinarija na Balkanu koja ima gruzijske amfore (kvevri), ukopane u zemlju. Alazanska dolina u Gruziji smatra se postojbinom vina, stoga smo htjeli da starinski metod pravljenja vina prenesemo i u Crnu Goru, dajući mu posebnu čar, što će naša autohtona crnogorska sorta Vranac moći da dobije novi duh vremena, i da se toj sorti da još više na značaju, kroz ovaj drevni metod pravljenja vina. Vina iz italijanskih amfora su svakako neoizostavni dio naše proizvodnje. Barik burad od francuskog hrasta smješteni su u podzemnom tunelu koji se nalazi 8 metara pod zemljom, u dužini 156 m, te odaju vam utisak Bordoa u maloj Crnoj Gori. Čitav svijet u maloj Crnoj Gori, cijeli vinski svijet u vinariji Lipovac i vinarija Lipovac za nove vinske mape svijeta, biće nova destinacija o kojoj se već sada priča i o kojoj će se pričati generacijama pred nama. Vjerujte mi na riječ”, poručuje Jovana.
Vinarija Lipovac izvozi vina za tržište Rusije, Italije, Srbije, uskoro Bosne i Hercegovine, Albanije i Kine. Njihova vina se mogu naći u svim elitnim restoranima i hotelima u Crnoj Gori, te u specijalizovanim radnjama sa crnogorskim proizvodima MiAnja u Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Bijeloj i Baru, zatim u wine shopu na Cetinju, u Njegoševoj ulici, a uskoro otvaraju i wine shop u Podgorici.
Put od vinograda do vrhunskog ukusa
“Naša vina nastaju posebnim, ručnim odabirom grožđa, prije svega, i radom u vinogradima na koji smo veoma skoncentrisani, a fokusirani smo isključivo na kvalitet. Maksimalno ostavljamo 1,5 kg grožđa po čokotu, i do same berbe imamo tri selekcije grožđa, vodeći računa o svakom grozdu i zrnu grožđa koje će ući u našu vinariju za daljnji proces proizvodnje i pravljenja vina. Otkriću vam da naša vinarija u svim svojim vinogradima, na pet lokacija u Crnoj Gori, koristi tečna mineralna đubriva Alkafert, sa kojima uspjeh ne izostaje. Kod nas se berba vrši isključivo ručno, i tokom cijele godine agronomi iz Italije zaduženi su za kontrolu vinograda, u koordinaciji sa našim prof. dr Slavkom Mijovićem. Kasnije naši tehnolozi nastavljaju svoj angažman u vinariji, trudeći se da naprave vrhunski proizvod koji će zavrijediti pažnju konzumatora, ljubitelja vina, ali i pažnju na brojnim takmičenjima kod nas i u svijetu, o čemu svjedoče naše medalje, pehari i priznanja.”
O svakom segmentu puta vodi se računa sa mnogo promišljanja i strategije. “Pored pažljivo biranog svakog zrna grožđa, naša vina su posebna jer nose nazive koji u imenu imaju neke od bitnih stavki kojima se vinarija vodi kad ih pravi. Idea, Concept, Model i Harmonia su vina čiji nazivi na svim jezicima svijeta imaju isto značenje i isto se čitaju. Početna slova naših vina, nose simbole slova staroslovenske glagoljice, i u tom dijelu vinarija Lipovac je zadržala i dala na značaju i vrijednosti pomalo zaboravljenom vremenu, a kroz naša vina ono živi i živjeće.”
Prepoznatljivi ukusi u visokokvalitetnim i visokogramskim flašama, vrhunski plutani čep, specijalna kapsula, dizajn etikete, neki su od faktora koji su vinariji Lipovac, pored zlatnih i srebrnih medalja za kvalitet, donijeli i šampionski pehar za izgled proizvoda među više od 250 etiketa na sajmu Sabatina u Neumu. Od vinograda do kupca, svaka etapa za vinariju Lipovac podjednako je važna. “Posebno je bitna na početku kada se morate izboriti na tržištu, kada morate naći vaše mjesto pod suncem, a često budete sabotirani od nezdrave i nestručne konkurencije. Međutim, naša filozofija nije da nas ima svugdje i da naše vino možete da kupite na svakoj benzinskoj pumpi, piljari ili slično. Vinarija Lipovac gradi poziciju na tržištu na fer, korektan i lojalan način, poštujući svakog poslovnog partnera i ugostitelja koji ima ili bude želio da ima naša vina, pružajući mu podršku i fer uslove za saradnju na obostrano zadovoljstvo.”
Autentični vinski podrum pretvorili su u izložbeni prostor, a vinograde Zagarač u “čudo”. “Naš podrum je naša mala oaza u kojoj se vidi sva ljubav koja je uložena i satkana u projekat Lipovac. Tu čuvamo naša vina, gruzijske amfore i neke specijalne edicije o kojima ne želim još ništa da pričam, ali mogu reći, da za naš podrum kažu ‘podzemno čudo’. Dok ne vidite naš podrum i naše vinograde u predjelu Zagarač, ne možete da zamislite koliko je velika ljudska mašta, i da ljubav prema poslu, vjera u ono što radite, mogu čak i brdo da pomjere i da od njega žive snove naprave.”

Model i Tellus, pasoš u svijet

“Kada me pitaju na koja vina smo najponosniji, teško mi je odgovoriti. Sve su to naša prva vina, naši ponosi. Svako vino je priča za sebe, svako vino govori i ima da vam kaže nešto specifično. Idea je vino napravljeno od 100% sorte Chardonnay koje je na salonu vina u Hayattu i Wine Jamu osvojilo velike simpatije, pisalo se i pričalo se o našem bijelom vinu u Srbiji, o čemu svjedoče nagrade i srebrne medalje iz Hrvatske i Srbije. Harmonia je naše roze vino, napravljeno od Vranca i Chardonnay sorte. Specifično vino i po boji i ukusu, ali za vrele ljetnje dane, sigurna sam da će vas, kao i Idea, baš lijepo rashladiti, i super se kombinuju uz neke školjke ili dezert. Ako bih baš morala da izdvojim neko vino, reći ću da su crvena vina Model i Tellus, pasoš naše vinarije u svijet.”
Kvalitet vina je prepoznat i od stručne javnosti, te potvrđen značajnim priznanjima i nagradama. “Velika priznanja i velike nagrade su za našu mladu vinariju jako bitne. Pored zlatnih medalja za kvalitet vina i šampionskog pehara za izgled etikete, koji smo osvojili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, naša vinarija je nedavno na sajmu u Novom Sadu osvojila tri srebrne medalje za kvalitet vina Concept, Idea i Harmonia, ali i dvije zlatne medalje za kvalitet vina Model i Tellus. Ujedno smo osvojili i pehar Novosadskog sajma za ukupni kvalitet crvenih, bijelih i roze vina. Ni to nije sve, jer je naše vino Tellus 2015, za koje sam vam rekla da je nas pasoš u svijet, na nedavno završenom Decanter World Wine Awards 2017 u Londonu, osvojilo srebrnu medalju i velikih 92 poena, među više od 17.200 uzoraka vina iz čitavog svijeta. Ovo je veliki uspjeh za vinariju Lipovac, jer smo poslali mlado vino koje ima veliki potencijal, a srebrnu medalju je osvojila 100% sorta Vranac, autohtona crnogorska sorta. Ovo je bilo naše prvo učešće na Decanteru, gdje je i naše vino Concept pohvaljeno od strane stručnih sudija ovog najprestižnijeg sajma na svijetu. Uzeti učešće na ovakvom sajmu, sa mladim vinima, bio je izazov za nas jer smo htjeli da vidimo da li je naša vinarija na pravom putu kada je u pitanju proizvodnja vina i sve ono što se ocjenjuje na ovom sajmu. Osvojili smo rezultat na koji smo više nego ponosni, i znamo da možemo da pariramo svim vinarijama iz okruženja i da nas čeka i Platinum medalja, a ne samo zlato, jer naša vinarija ono najbolje čuva za sami vrh i krunu.”

Vinski raj

Kompanija je radila na imidžu i mimo vinarije, nudeći potpuno drugačiju dimenziju uživanja svim čulima. Obogatili su turističku ponudu Crne Gore organizovanjem raznih izleta, tura, degustacija, spajajući autentičnost prirode i neponovljivog ukusa vina u jedinstven i nezaboravan doživjaj.
“Tura koja nosi naziv Vinski Raj donosi mogućnost da za veoma pristupačnu cijenu uživate u degustaciji naših vrhunskih vina, specijalnoj crnogorsko-mediteranskoj zakusci, prijatnoj muzici, obilasku naših vinograda, vinskog podruma, proizvodnog procesa i da se bliže upoznate sa istorijskim mjestom na kom se nalazi naša vinarija. Vinske ture, spoj gastronomije i dionizijskog pića, netaknuta priroda, blizina jezera i mora, neki su od razloga da kod nas zakažete individualnu ili grupnu turu, porodični ili poslovni ručak/večeru ili bitan trenutak u životu kao što je vjeridba, svadba ili krštenje podijelite sa nama, a naše profesionalno i ljubazno osoblje će se pobrinuti za vaše goste i organizaciju čitavog veselja u predivnom i autentičnom ambijentu vinarije”, poručuje Jovana.
Pored vinarije, kompanija Lipovac nastavlja da širi svoju viziju te planira proširenje djelatnosti i ponude, kao i otvaranje luksuznog hotela. “Trenutno imamo sedam luksuznih apartmana otvorenih za naše goste, a planiramo da do 2019. godine, završimo luksuzni hotel sa 4 zvjezdice koji će imati bazen, teretanu, spa centar, kongresnu salu, restoran, heliodrom, teniski teren, streljanu, ergelu i čitav niz sadržaja koji će obogatiti Lipovac Resort, ali i svakom gostu pružiti pravi odmor i uživanje na samo 22 km udaljenosti od Petrovca, na 15 km od Rijeke Crnojevića i Skadardskog jezera, 24 km od Cetinja, 45 km od Podgorice, dostupno svemu, a izolovano od svih i prepušteno prirodi, privatnosti, odmoru, uživanju i relaksaciji”, kaže Jovana, dodajući da ukoliko želite da trajete, svakodnevno morate da pravite inovacije. “Da biste jednom gostu pružili pravi odmor, za kojim danas svi čeznemo, morate znati da čujete potrebe i želje tržišta. Kriterijumi gostiju svakog dana su sve veći, a na vama je zadovoljite njihove kriterijume kroz ponudu i pristupačnu cijenu, kako bi vam se opet vratili i preporučili drugima. Sve sadržaje bitno je povezati, jer je to nešto što će obogatiti turističku ponudu Crne Gore, jer već sada imamo bukirane kapacitete za otvaranje našeg hotela, što znači da sve prave stvari valja čekati i da se trud na kraju isplati i prepozna. Budite korak ispred vremena, a dva koraka ispred drugih u svemu što radite. Time se naša vinarija i vodi, i sigurna sam da će Lipovac Resort biti prepoznatljiva turistička destinacija na mapi Crne Gore, a vinarija Lipovac nova vinska era crnogorskog vinogradarstva i vinarstva, prepoznata u svijetu”, kaže Jovana i za kraj poručuje – oživite Vaše snove sa nama i čašom vrhunskog vina vinarije Lipovac.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO