spot_img

Kako brzo i jednostavno očistiti umivaonik i slavinu

spot_img

Kupatilo zahtijeva redovno čišćenje, a među najuočljivijim dijelovima svakako su umivaonik i slavina jer su uvijek na udaru dosadnih naslaga kamenca.

Kako očistiti umivaonik:

Na umivaoniku najbrže uočavamo mrlje, naslage kamenca, prašinu, ostatke sapuna i slične nečistoće te ako nije besprijekorno čist, može narušiti sliku cijelog kupatila.

Umivaonik nije težak za održavanje, naravno ako to redovno radimo, no ako ga zanemarimo, morat ćemo poprilično zasukati rukave!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SPAZIO S.p.A. (@spazio.spa)

Ako niste ljubitelj kupovnih sredstava za čišćenje, vaš umivaonik bit će blistavo čist nakon što ga očistite mješavinom octa i vode (omjer: šolja octa na šolju vode). Kako biste se riješili tvrdokorne prljavštine, izribajte umivaonik u kupatilu blago abrazivnim sredstvom za čišćenje ili učinkovitom pastom od sode bikarbone i vode.

-

Univerzalni bijeli ocat sjajan je i u borbi protiv naslaga sapuna pa i njime izribajte umivaonik. I savjet za kraj: kako bi duže ostao čist, nakon svakog korištenja umivaonik prebrišite suhom krpom.

Kako očistiti slavinu:

Prilikom čišćenja izbjegavajte ribanje četkicama s tvrdom dlakom ili abrazivnim spužvama jer bi to moglo oštetiti završnu obradu slavine. Nakon čišćenja površine obrišite je čistom i suhom krpom kako biste ublažili sjaj i spriječili pojavu vodenih mrlja. Za tvrdokorne naslage koristite rastvor od šoljee octa na šoljuu vode, a prljavštinu na rubovima slavine nježno očistite četkicom za zube. Mala količina sode bikarbone s nekoliko kapi vode također može pomoći očistiti tvrdokorne mrlje ili naslage oko slavine.

Savjet za kraj: namočite krpu u mješavinu octa i vode u istom omjeru pa krpu omotajte oko slavine. Ostavite tako nekoliko sati ili preko noći i kamenac će nestati brzinom svjetlosti. Ako je potrebno, ostatke sastružite starom četkicom za zube.

tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO