spot_img

Kako će klimatske promjene transformisati kozmetiku

Nova generacija proizvoda za ljepotu će bolje reagovati na životnu sredinu, najavljuje francuska naučnica

spot_img

Francuskinja Paskal Brus (Pascale Brousse), stručnjakinja za velike promjene na tržištu ljepote, u svom najnovijem istraživanju proučava uticaj klimatskih promjena na različite aspekte industrije kako bi pružila odgovore o budućnosti.

Klimatske promjene se ubrzavaju i postaju dio naše svakodnevice. I dok industrija ljepote – kako brendovi tako i dobavljači – poduzima korake za smanjenje otiska ugljen dioksida, ona istovremeno razmatra praktične posljedice neizbježnog porasta temperatura. “Klima nadilazi održivi razvoj. Važno je sagledati štetnost po zdravlje i kožu, posljedice za ljepotu te kako će industrija odgovoriti s proizvodima za njegu kože, šminkom i parfemima”, kaže Paskal Brus, koja je 2000. godine osnovala Trend Sourcing – agenciju specijalizovanu za globalnu ljepotu i zdravlje, nakon što je deset godina provela u L’Orealu.

Nova generacija kozmetike

Prema mišljenju Paskal Brus globalno zatopljavanje stvara ekosistem posljedica po kožu, što dovodi do pojave nove dermatologije vezane za klimu. “Bićemo podložni intenzivnim klimatskim promjenama. Suše, poplave, velike vrućine u kombinaciji s vlagom, a prije svega zagađenje, uticaće na kožu. Alergija je sve više, a traju duže jer su godišnja doba manje izražena. Dermatolozi su primijetili porast slučajeva dermatitisa, akni i kože oštećene zagađenjem i klimom, bilo u Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi ili Evropi.” Intenzivnije izlaganje zagađenju i UV zracima takođe ubrzava starenje kože, a svi ovi faktori zahtijevaju razvoj novih proizvoda za njegu prilagođenih potrebama kože.

Paskal Brus

S obzirom na ove promjene, nova generacija proizvoda za njegu kože bolje će reagovati na životnu sredinu, najavljuje Paskal B. “Kontekstualizacija će se razvijati za potrošače koji će biti skloniji. Već imamo nekoliko primjera ove ‘kozmetike za praćenje klime‘, uključujući ograničeno izdanje brenda Clinique povezano s aplikacijom koja predviđa vremenske prilike i faktore životne sredine. Po uzoru na Japance, cilj će nam biti održavanje tjelesne termoregulacije – znak dobrog zdravlja, prokrvljenosti kože, a time i boljeg tena.”

-

Klimatski stres utiče na sve više ljudi, što dovodi do povećanog interesa za holističku rutinu ljepote koja kombinuje njegu tijela i uma. “Htjet ćemo proizvode koji se sve više odnose na emocionalno iskustvo, poput parfema koji djeluju na naše stanje uma. Kozmetika sutrašnjice će se zasnivati na mirisima, bojama, zvukovima i senzacijama kako bi se stvorila sinestezija. Imaćemo višedimenzionalne rutine za liječenje i tijela i uma. Proizvodi za njegu kože i parfemi biće novi psihijatri”, obećava Paskal Brus.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO