spot_img

Kako da budete siti i vitki

Ako želite da budete i siti i vitki, tu su namirnice sa dvostrukim efektom, istopiće masnoću, a nećete morati da brojite kalorije

spot_img

JAJA (komad, 78 kalorija) nisu poznata samo po nutricionističkoj vrijednosti, nego i po tome što su bogata proteinima. Ako ih jedete za doručak, to će da umanji apetit, tako da ćete uštedjeti čitavih 330 kalorija tokom dana. Dodatni savjet: ako želite pojesti zdravo prženo jaje, ispržite ga na samo malo ulja. Biće hrskavo i bez mnogo masnoće.

KIKIRIKI (15 g, 95 kalorija). Zaboravite bademe! Istraživanje korejskih naučnika pokazalo je da kikiriki sadrži masne kiseline zdrave za srce koje utiču na hormone u funkciji regulisanja osjećaja gladi. Osim toga, iste kiseline sprečavaju nakupljanje masnoća na stomaku. Naravno, ovo se ne odnosi na prženi, nego samo na kikiriki u ljusci.

TAMNA ČOKOLADA (30 g, 170 kalorija). Istraživanja kažu: ako pojedete komad tamne čokolade manje ćete da jedete tokom sljedećeg obroka. Sastojci u čokoladi usporavaju probavu i čine da se osjećate sitim. Jedan mali komad čokolade, četiri kockice ili jedan red, može da smanji vašu želju za slanom, slatkom i masnom hranom.

-

SIR (kriška, 76 kalorija). Svjež koziji sir (feta) sadrži linolnu kiselinu koja djeluje tako da se osjećate sitim i pomaže pri sagorijevanju masnih naslaga. Međutim, ovo vrijedi samo kada je u pitanju sir napravljen od mlijeka koze koja se hranila isključivo travom.

NEMASNO MLIJEKO (šolja, 86 kalorija). Mnogi misle da je mlijeko namijenjeno samo djeci, ali ono je blagotvornije nego što se misli. Mliječni proteini mogu pomoći osjećaju sitosti više nego neka zašećerena pića. Linolna kiselina u mlijeku takođe topi masne naslage.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lifesum (@lifesum)

NARANDŽE (komad, 50 kalorija) Ustanovljeno je da jedna narandža sadrži najviše hranjivih tvari u odnosu na svo drugo voće. Naučnici iz Australije napravili su listu 38 namirnica koje imaju najveći faktor osjećaja sitosti, pri čemu su narandže apsolutni šampion kada je u pitanju voće. Ali, nemojte nikada da je jedete naveče, dugo se vari.

KROMPIR (komad, 161 kalorija). Zaboravite na mit o krompiru kao namirnici koja deblja samo zato što je bogata ugljenim hidratima! Nalazi se na vrhu liste namirnica koje pomažu u osjećaju sitosti i jedan krompir će da vas zasiti više nego kriška bijelog hljeba. Možda niste znali, ali krompir sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i bogat je vitaminom C.

Cover photo IG

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO