spot_img

Kako da imate ravan stomak?

Pravila u ishrani, redovna njega i kućne vježbe pomoći će vam da zategnete stomak i ponosno ga pokažete

spot_img

Mnogim ženama je “stomačić” nerazdvojan prijatelj tokom cijelog života. Dok su bile djevojčice kao rezultat pogrešnog načina prehrane, kada postanu majke trude se da nestane nakon poroda, a u kasnijim godina je rezultat pretjeranog sjedenja. Zajedno sa celulitom, jedan je od najraširenijih estetskih problema. Kako biste izbjegli da pogoršate izgled kože na tom dijelu tijela, veoma je važno da izbjegnete “yo-yo dijete”, jer nagle promjene tjelesne težine negativno utiču na dermu. Starenjem dolazi do hormonske neravnoteže, te je nestabilna količina supstanci koje čine kožu elastičnom, kao što je kolagen. Zbog toga dolazi do sitnih pukotina u strukturi derme i stvaranja strija. Šta je potrebno da učinite kako biste imale ravan stomak?

FIZIČKA AKTIVNOST Kako biste uklonili samo dva prsta masnih naslaga, obavezna je konstantna fizička aktivnost. Plivanje će učvrstiti kožu i mišiće stomaka, a korisni su i takozvani trbušnjaci: lezite na leđa, lagano savijte koljena, ruke ukrstite iza glave i podižite se. Ako to radite prvi put, počnite sa pet-deset dnevno, a svakog narednog dana povećavajte broj ponavljanja vježbe. Vježbate li redovno, vrlo brzo ćete biti u stanju da napravite i 50 trbušnjaka.

TRETMANI Najbolja metoda protiv strija je prevencija. Kako na vašoj koži ne bi bilo vidljivih neestetskih pojava, važna je konstantna i kvalitetna hidratacija (posebno tokom trudnoće). Bademovo ulje je idealno sredstvo za održavanje elastičnosti kože, potrebno ga je nanositi kružnim pokretima oko pupka dok ga koža potpuno ne upije. Nakon tuširanja možete da nanesete hidratantnu kremu. Ako strije već postoje, nastojte da ih učinite manje vidljivim svakodnevnim nanošenjem ulja divlje ruže (Rosa mosqueta ili čileanska ruža). Smokva je savršena protiv nadutosti stomaka, fermentacije i zatvora, dok esencijalno ulje komorača djeluje drenažno i digestivno.

KAMUFLAŽA Prva važna stvar je pravilno držanje prilikom stajanja i sjedenja. Nastojte da modifikujete držanje dubokim disanjem: udišite duboko najmanje deset puta zaredom, ispravljajući grudni koš i držeći kičmu ravnom. Obuća s malom petom pomaže uspravnijem držanju, dok je u baletankama stomak vidljiviji. Radije obucite suknju A-kroja nego pantalone, a za plažu odaberite jednodijelni kupaći kostim umjesto dvodijelnog.

ISHRANA Mnogi problemi nadutosti stomaka posljedica su neuravnotežene ishrane. Obroci moraju da budu kompletni i da sadrže minimalne količine sastojaka koji izazivaju fermentaciju u organima za varenje, dakle – nadutost. Namirnice koje treba redukovati su: mahunarke, kuvano povrće, sezonski sirevi, krompir, hljeb, pržena hrana, suvomesnati proizvodi i slatkiši. Preporučljivo je jesti šparoge, integralne žitarice, plavu ribu, jabuke, kruške, kivi i ananas. Tokom dužeg perioda izbjegavajte pivo, žestoka alkoholna pića, gazirana pića i gume za žvakanje. Važno je da ne preskačete obroke. Između glavnih obroka obavezno jedite manje užine kako bi se izbjeglo opterećivanje varenja. Izbjegavajte voće na kraju obroka: želučana kiselina se pojačano izlučuje, a s njom i proces fermentacije. Jedite polako, dugo žvaćite svaki zalogaj – ne previše velik, kako biste izbjegli da zajedno s hranom progutate previše vazduha. (S.C)

-

GRACIJA 85

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO