spot_img

Evo kako da prepoznate klasične manipulatore

I najvažnije od svega – kako da se od njih odbranite? Bilo da se radi o prijatelju, partneru, mužu, najvažnije je da ne padnete u njegovu zamku

spot_img

Da li vam se često dešava da mislite o nekoj frazi upućenoj na vaš račun? Možda ste se pitali zašto ste je čuli iz usta osobe kojoj ste vjerovali i smatrali je dobronamjernom ili prijateljem? Ili pokušavate da shvatite koji je njen razlog da izgovori te riječi? Da li se samo šalila ili je željela da povrijedi?

Beskorisno se praviti da se ništa nije desilo i nastaviti s razmišljanjem. Tada je već kasno: manipulisanje je počelo. Tim mentalnim procesom nastaje sumnja. Da li želi da vas osvoji, potčini, želi li nešto što vi ne želite? Potrebno je da istražite prošla dešavanja kako biste shvatili otkad traje takav iskrivljen odnos, kada ste postali žrtva manipulacije. Morate nastojati da shvatite koji je njen model (roditelji, prijatelji), ko joj je ostavio u nasljedstvo takvo ponašanje, učinivši je manipulatorom. Kako to da je vaša draga prijateljica, koju znate cijelog života, ustvari osoba kakvu uopšte ne poznajete. Grof Drakula bi slikovito mogao da dočara manipulatora. Razmislite li dobro, ta osoba je činila da osjećate kako vam oduzima energiju, poznavala je vaše slabe tačke i upravo na njih se usmjeravala.

MANIPULATOR I IZMANIPULISANI

Da bi manipulacija imala efekta, potrebno je dvoje. Manipulator i izmanipulisani. Ružna priča: vampir koji sisa krv, ali žrtva sama podmeće vrat. Isisavaju se povjerenje i energija, bez nadzora i postavljanja granica. Imate probleme zbog osjećaja usamljenosti, u međuljudskim odnosima, ne sviđate se sami sebi? Iniciraće upravo te teme, nastojati da podstakne sumnju u vašu moć percepcije, u memoriju, negiraće da je nešto rekla – njen cilj je da naruši vaše samopouzdanje. 

-

Primjer broj jedan. Spremate se za izlazak s prijateljicama, a vaš partner, muž, muškarac ostaje kući. Obukli ste haljinu u kojoj izgledate i osjećate se sjajno, a njegov komentar je: “Izgledaš kao prijateljica moje babe”. Prijateljica će vas ubjeđivati da je On samo ljubomoran, dobivaćete komplimente za vaš izgled, ali stalno će vam se vraćati fraza koju ste čuli iz Njegovih usta. Koliko sličnih vam je već izgovorio?

Primjer broj dva. Dobili ste par kilograma i malo se zaokruglili, ali ništa strašno. Dolazi On i kaže vam da ste se udebljali. Pogledate ga: ni traga nekadašnjoj liniji, stomak, podvaljak… S osmijehom mu kažete: “I ti si”, a uslijediće niz optužbi na vaš račun, da ste sarkastični, da nemate smisla za šalu, itd. Biti iskren, ili čak nešto tvrditi s ubjeđenjem je mana. Tako ćete vi to shvatiti ako je vama lako manipulisati i osjećaćete se krivim.  

Psihičko nasilje ima raznovrsna i različita lica. Manifestuje se izazivanjem, ucjenom, emotivnom indiferentnošću, dezorijentacijom: ako su dvije osobe u vezi, a jedna koristi povezanost kako bi drugu povrijedila, to nije ljubav, nije ni prijateljstvo nego manipulisanje, nefunkcionalan odnos, iskrivljeno korištenje moći. Jedna osoba želi da dominira, da ima moć nad drugom. Možda koristi ismijavanje, omalovažavanje ili čini da se partner osjeća nesposobnim. Možda radi sve te odjednom, postavljajući se kao nemoćna žrtva te je teško primijetiti njene postupke. A žrtva je, ustvari, onaj drugi. Granica između krvnika i žrtve je tanka i veoma često određena odobravanjem žrtve. 

Istraživanje provedeno u Americi na 1.152 žene pokazalo je da ih je 54% doživjelo fizičko ili psihičko nasilje. Psihička maltretiranja bila su definisana kao osjećaji gubljenja samopoštovanja, snage i kontrole. Manipulator, ne tolerišući ni najmanji prigovor, koji živi u nekoj svojoj realnosti, svom viđenju svijeta, želi da ga i drugi doživljavaju na njegov način. Pogrešno? Odličan odgovor dala je francuska dr psihijatrije Mari-Frens Hirigojen (Marie-France Hirigoyen) u svojoj knjizi Moralno zlostavljanje: “Žrtva stalno osjeća krivicu što nije bila pažljivija, što nije primjećivala nasilničke poruke. Nije znala prepoznati poruke u izgovorenim riječima, što samo daje snagu krvniku, kojem dosipanje soli na ranu predstavlja pravo uživanje.”  

VIRUS MANIPUALCIJE I PUT OZDRAVLJENJA

Iskrivljeni odnosi i manipulatori često se ponavljaju, dešavaju se određenim osobama. Majka im nije poklanjala dovoljno pažnje i ljubavi? Bili su spremni upravo na takvu osobu u vezi? Ako ljubav unutar porodice nije bila istinska i dovoljna, moguće je da ćemo kao odrasli nešto slično ponoviti ko zna koliko puta dok ne shvatimo zašto. Tokom dugotrajnog prijateljstva može nam se pružiti nekoliko prilika. Vaša prijateljica, naprimjer, godinama manipuliše kćerkom i mužem. Vi, naravno, ništa ne slutite. Odrastavši, kćerka prekine odnos s majkom, vašom prijateljicom, koja onda prelazi na vas. Njene riječi i ponašanje zvuče poznato i podsjećaju vas na najranije djetinjstvo? Njena sposobnost iskrivljavanja realnosti je beskonačna, njena potreba da osjeti moć i da bude u pravu baca vas u ponor bez dna. Jedini način da se izvučete je da prekinete druženje. Nemojte da se samooptužujete jer niste ranije shvatili. Prekidanje iskrivljenih odnosa s prijateljima, terapeutima, šefovima, partnerima, roditeljima, muževima, ljubavnicima i ubijeđenost da su vaši osjećaji postali drugačiji je – put ozdravljenja. Virus manipulacije jedino tako možete da odagnate. 

S italijanskog prevela S. Crkvenjaš


Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO