Kako da se ne udebljate tokom praznika

spot_img

 

Od dugih večera u kući, preko onih sa prijateljima, do odlazaka u posjetu rodbini, pa primamljivi ostaci od prethodnog dana, pa kolači i kolačići… Možda još uvijek nije kasno da nešto učinite i da uz malo pažnje pokušate da se oduprete izazovima ovog najproždrljivijeg perioda u godini.

 Obratite pažnju na veličinu porcija. Jedite sve što vam se jede, ipak je ovo vrijeme kada se pripremaju veoma ukusna jela, ali ne pretjerujte sa količinama. Uzmite od svega pomalo – u ograničenim količinama.

Ne ostavljajte hranu na dohvat ruke. Kada večera bude gotova ili kada se gosti raziđu, sklonite sve u frižider ili zamrznite ili bacite ostatke. Nemojte da vam tanjiri sa raznom primamljivom hranom budu stalno pred očima, tako nećete popustiti pred njenim izazovima (barem ne između obroka…).

Naučite reći ne. S osmijehom na usnama, ali sa odlučnim tonom i sa ubjedljivim razlogom za onoga kome obično – ne, hvala – nije dovoljno nego želi znati i zašto ne želite jesti. Zato, pa… zato što ste alergični na sve od dimljenog lososa ili na majonez i orahe, naprimjer.

-

Pojedite nešto kod kuće prije odlaska na večeru. Jedna jabuka ili bilo koje drugo voće, nešto od čega ćete da osjetite laganu sitost i pomoći vam da kontrolišete veličinu porcije i ne dovedete se u napast da “navalite” istog trena.

Ne pretjerujte sa alkoholom. Ne samo iz razloga što alkohol deblja, nego i što ćete biti osjetljiviji na ukusne izazove. Sasvim, ili skoro sasvim, bistar um će vam pomoći da odolite. Ako budete pretjerivali sa nazdravljanjima, budite sigurni da ćete u krevet otići, ne punog, nego pretrpanog stomaka.

Odaberite ukusna a nemasna jela. Kada birate šta ćete da pripremite za večeru, neka to bude riba, ili bijelo meso sa povrćem. I to može biti ukusno spremljeno i nije pretjerano kalorično ukoliko sve ne upropastite sa jakim sosovima.

Radite nešto i tokom praznika. Izađite iz kuće, prošetajte, posjetite poneku prijateljicu. Nemojte cijele dane provesti u pidžami i papučama i brojati minute koje vas dijele od sljedećeg obroka.

Ne pretjerujte sa samokontrolom. Ipak su praznici i vrijeme zabave, nastojimo izbjeći preveliku štetu, ne započinjemo strogu dijetu za mršavljenje.

Poklonite sebi članstvo u nekom fitness klubu. To je najbolji način da ove praznike zapamtite po nečemu dobrom i počnete misliti o tome kako da budete i ostanete u formi.

Kako da se osjećate bolje nakon prazničnih pretjerivanja

Nakon praznika, slavlja i nazdravljanja obično slijede glavobolje i pad energije ispod nule. Ako ne možemo ili ne želimo da se oslobodimo potpunog učestvovanja na slavljima, možda možemo da poštujemo neka pravila:

Ne pijte kada vam se ne pije. Imajte svoj ritam, ako vam dosipaju piće čim stavite čašu na sto, ljubazno zamolite da to ne čine. Postoje osobe koje uživaju u tome da nekoga napiju, motiv vjerovatno znaju one same.

Ovaj savjet prihvatite sa rezervom, a možda i vrijedi. Da biste izbjegli da se dan poslije osjećate pretjerano loše, pijte samo svijetla pića. Izgleda kako ona tamna sadrže supstancu koja pojačava hangover efekat, koji nastupa sljedećeg dana.

Ovaj je provjeren: Ne miješajte pića! Kada počnete da pijete jednu vrstu alkoholnog pića, pijte isto tokom cijele večeri ili, barem neka budu iste vrste. Ne učinite li tako, sutradan ćete sigurno da ispaštate.

Pijuckajte polako. Nikada nemojte cijeli sadržaj čaše samo “istresti” odjednom. Što sporije pijete vaš organizam će bolje uspjeti da ga preradi.

Ne pijte na prazan stomak. Nastojte uvijek prethodno nešto pojesti: hljeb, sir ili slatkiše. Masnija hrana, iako štetna za liniju, najbolja je za izbjegavanje posljedica.

Pijte mnogo vode. To se odnosi i na dan poslije. Alkohol izaziva dehidraciju organizma, kada pijemo dosta vode (i često odlazimo u toalet) oslobađamo se toksina. Dakle, mnogo, mnogo vode ili, ako želite, voćnog soka – efekat je isti.

Dobro se naspavajte. Nakon duge i iscrpljujuće noći, biće najbolje spavati što duže i tako dopustiti organizmu da se oporavi.

Aspirin, alka-seltzer i neki multivitaminski proizvod. Nemojte očekivati da će učiniti čuda, ali će vam sigurno pomoći, zajedno sa odmorom i unošenjem dosta tečnosti (bezalkoholne, naravno).

Ne vjerujte staroj izreci “klin se klinom izbija”. Sigurno vam neće biti bolje ako sutradan stanje pokušate da popravite sa još alkohola. Onaj ko vam tako savjetuje ne misli vam dobro.

Ne pijte kafu. Na filmu se slični problemi uvijek rješavaju litrima kafe. Pogrešno! Kafa, kao i alkohol, djeluje dehidrirajuće na organizam. Svakako je izbjegavajte!

GRACIJA 69/70.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO